info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 7 voedingsmiddelen die kaalheid bestrijden
7 voedingsmiddelen die kaalheid bestrijden
donderdag 7 nov 2013, 13:39 uur
kaalheid
Kaal worden: een nachtmerrie voor veel mannen. Wist je dat behalve erfelijke en hormonale factoren ook wat je eet een rol speelt in haaruitval? Als je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kun je die gevreesde inhammen, terugtrekkende haargrens en kaal wordende kroon zo lang mogelijk uitstellen. Maar wat moet je eten om kaalheid te voorkómen? Wij zetten zeven voedingsstoffen die kaalheid bestrijden voor je op een rijtje plus de voedingsmiddelen waar ze inzitten.

Eiwitten

Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine. Het is dus niet alleen belangrijk voor je spiergroei dat je voldoende eiwit binnenkrijgt, maar ook voor je haar. Dat is net zo logisch als dat je bakstenen nodig hebt om een huis te bouwen, dus hier hoeven we niet verder op in te gaan, toch?

Er zijn zowel dierlijke als plantaardige bronnen van eiwit. Dierlijke bronnen van eiwit zijn vlees, vis, eieren en zuivel. Plantaardige bronnen van eiwit zijn bonen, peulvruchten en sojaproducten. Soja is de enige plantaardige bron van eiwitten met een compleet aminozuurprofiel. Dat wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren bevat.

Omega-3-vetzuren

Gezonde omega-3-vetzuren staan erom bekend dat ze goed zijn voor je hersenen en goed voor je hart. Maar wist je dat ze ook beschermen tegen kaalheid? Omega-3-vetzuren verzorgen je haar van follikel tot in de punten en zorgen voor een gezonde haargroei en voorkómen gespleten punten.

Omega 3 is een essentieel vetzuur. Dat wil zeggen dat het lichaam het niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft. Het is dus essentieel dat je voldoende voedingsmiddelen eet met omega 3 erin. Vette vis zoals haring, makreel en zalm is rijk aan omega 3 en ook walnoten staan bekend om hun hoge gehalte van dit onverzadigde vetzuur.

Magnesium

Het mineraal magnesium heeft meer dan driehonderd functies en is onder andere belangrijk voor een goede stofwisseling, prikkeloverdracht en eiwitsynthese. Eiwitsynthese is de vorming van lichaamseigen eiwit uit de eiwitten uit je voeding. In je lichaam worden de eiwitten uit je voeding afgebroken tot aminozuren, die weer worden gebruikt voor de opbouw van lichaamseigen eiwit, zoals (spier)weefsel en ook haar, dat nagenoeg volledig uit het eiwit keratine bestaat.

Magnesium komt vooral voor in graanproducten, zuivelproducten en vlees.

Seleen

Het spoorelement seleen, of selenium, is in dierlijke producten vaak gekoppeld aan een eiwit en vormt dan een seleeneiwit. Het is een sterke antioxidant en beschermt cellen en weefsels tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Seleen zet ook de haarzakjes aan tot nieuwe haargroei. Een tekort aan dit spoorelement kan leiden tot afwijkingen van de haarzakjes, verminderde haargroei en haaruitval.

Seleen komt voor in een variëteit aan dierlijke en plantaardige bronnen. Wie vlees eet en voldoende groente, zal niet snel een seleentekort hebben.

Zink

Het spoorelement zink heeft diverse functies in het lichaam, waaronder het reguleren van het testosteronniveau in het lichaam. Hoewel testosteron in verband wordt gebracht met haarverlies, is het toch belangrijk voldoende zink binnen te krijgen. Zink speelt namelijk een belangrijke rol in het goed functioneren van het immuunsysteem. Een slecht werkend immuunsysteem wordt in verband gebracht met alopecia areata, of plaatselijke kaalheid, waarbij meestal plotseling kale plekken ontstaan op het hoofd of in de baard. Hoewel het niet keihard bewezen is, is er misschien een verband met een zinktekort. Een zinktekort is vrij zeldzaam, maar aan de andere kant: alopecia areata is dat ook.

Zink komt vooral voor in vlees, schaal- en schelpdieren en bepaalde noten en peulvruchten, zoals kikkererwten.

IJzer

Het mineraal ijzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed, aangezien het belangrijk is voor de vorming van het eiwit hemoglobine, dat een derde van de rode bloedcellen vormt. Zonder voldoende ijzer, wordt er niet voldoende zuurstof naar je hoofdhuid getransporteerd en dat is slecht voor de gezondheid van je haarzakjes, waarin je haarwortels zijn geplant.

IJzer komt zowel in dierlijke (als heemijzer) als in plantaardige bronnen (als non-heemijzer) voor. Het lichaam neemt heemijzer véél beter op dan het non-heemijzer uit bijvoorbeeld spinazie. Popeye had misschien beter een biefstukje of lamskoteletje kunnen eten in plaats van spinazie.

Vitamine C

Je kent het wel: vettig haar. Je haar wordt vettig doordat je huid, althans op de behaarde plekken, talg produceert, een vetachtige substantie. Dit talg houdt je haar soepel en zacht en voorkomt breken en gespleten punten. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van talg en bevordert bovendien de opname van het hierboven genoemde ijzer, met name het non-heemijzer uit plantaardige bronnen.

Met name citrusvruchten (citroen, grapefruit, sinaasappel etc.) zijn rijk aan vitamine C, maar ook aardbeien, bessen en kiwi's. Ook diverse groentesoorten, met name koolsoorten, zijn een goede bron van vitamine C. Let er wel op dat vitamine C een in water oplosbare en hittegevoelige vitamine is. Het (lang) koken van groenten reduceert de vitamine-C-waarde drastisch. Beter kun je je groenten kort koken of stomen.

Erfelijke kaalheid wordt verder nog bestreden met tal van kruidentherapieën. Ook vitamine B8 (biotine), cafeïne en melatonine zijn terugkerende ingrediënten in middelen die haaruitval zouden tegengaan. En als kaalheid echt een psychologisch probleem voor je vormt, kun je natuurlijk altijd nog je heil zoeken in drastischer maatregelen als haartransplantaties, lasertherapie of het dragen van een toupet.