info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > de effecten van een maand zonder alcohol
De effecten van een maand zonder alcohol
maandag 6 jan 2014, 15:29 uur
zero alcohol - effecten op gezondheid en uiterlijk
Veel mensen nemen zich met nieuwjaar voor rigoureus te stoppen met het drinken van alcohol. Die mensen zijn misschien onnodig streng voor zichzelf, waardoor hun goede intenties al bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken. Waarom laat je niet eens om te beginnen je geliefde biertje of wijntje één maand – januari bijvoorbeeld -- links liggen?




Een 'Janopause' inlassen, zoals het fenomeen heet om in de maand januari de drank te laten staan, kan ook voor jou een goed idee zijn, ook als je een matige drinker bent. Met een 'matige drinker' bedoelen we iemand die minder dan 21 glazen per week drinkt, of gemiddeld 3 glazen per dag, waarbij aangetekend dat je 2 dagen per week helemaal niks drinkt.

Volgens een artikel in The Daily Mail kun je door ruim 5 weken geen alcohol te drinken, je LDL-cholesterol, het 'slechte' cholesterol, met 5% terugdringen en je bloedsuikerspiegel zelfs met een kwart.

Het artikel beroept zich op New Scientist-journalist Andy Coghlan. Coghlan vond 9 van zijn collega's, stuk voor stuk matige drinkers, bereid een maand de drank af te zweren, terwijl 4 collega's, ook matige drinkers, 'vrolijk' doordronken en zo als referentiegroep dienstdeden. Aan het eind van het onderzoek bleken de levers van de onderzoeksgroep 15% minder vet te zijn geworden, een teken dat de lever zich nagenoeg had hersteld. Ook verloren de deelnemers zo'n 1,5 vet en verbeterde hun conditie en slaappatroon.

Wellicht geďnspireerd door Coghlan, besloot de 40-jarige Engelse huisvrouw Laura Hogarth de proef op de som te nemen en de alcohol een maand af te zweren. Laura dronk gemiddeld 15 standaardeenheden, net boven het in Engeland geldende advies om niet regelmatig meer dan 2 tot 3 eenheden per dag te drinken. Daarmee is Laura qua drinkgedrag een typisch Engelse huisvrouw, die nét iets meer drinkt dan goed voor haar is.
Laura Hogart
Drinken is, net als roken trouwens, slecht voor je huid. Daarom herken je zelfs een matige drinker al aan zijn wat rode 'blos', vergelijkbaar met de huidaandoening couperose. Alcohol zorgt er namelijk op verschillende manieren voor dat de bloedvaten uitzetten en de doorbloeding van de huid 'verbetert'.
Als je een avond stevig bent doorgezakt, heb je 's ochtends een wat pafferig gezicht. Dat komt doordat uit de verwijde haarvaten vocht lekt, dat onder je huid terecht komt. Door de zwaartekracht en het gegeven dat je huid hier het meest los zit, hoopt dit vocht zich 's nachts op onder je ogen en in je wangen. In de loop van de dag verdwijnt, wederom onder toedoen van de nu in verticale richting werkende zwaartekracht, deze zwelling grotendeel. Na een tijdje zonder alcohol vernauwen (normaliseren) de bloedvaten zich weer, lekt er minder vocht en neemt de zwelling af.
Al na een paar dagen merkt Laura op dat haar huid er gezonder uitziet. De roodheid heeft zich teruggetrokken tot het gebied rond haar neus. Ook kijkt ze helderder uit haar ogen, merkt ze zelf op. In de tweede week valt het Laura op dat haar slaappatroon is verbeterd; ze wordt minder vaak wakker 's nachts (slaapkwaliteit) en ze slaapt langer. Ze is daardoor helderder van geest en een stuk alerter, al schrijft ze dat deels toe aan de schoolvakantie van haar (twee) kinderen. Ook de chips die traditioneel haar glas wijn vergezelden heeft ze links laten liggen. Laura's discipline wordt op de proef gesteld tijdens een avondje op restaurant, maar de Engelse toont zich onverzettelijk.

In de derde week merkt Laura dat haar hele huid minder droog is geworden, niet alleen die in haar gezicht. Dat komt doordat alcohol je huid dehydrateert, oftewel vocht eraan onttrekt. Nu Laura al ruim twee weken geen alcohol heeft gedronken, is haar huid veel beter gehydrateerd. Ze merkt dat haar huid wat minder rimpelig is en haar huid een egalere tint heeft. Zij en haar man zijn zich minder bewust van de veranderingen, maar vrienden en familie die Laura niet dagelijks zien, zien wel degelijk een enorm verschil!

Doordat Laura minder drinkt, consumeert ze dagelijks ook minder calorieën. De 185 kcal die een groot glas wijn bevat, maar ook de calorieën van de complementaire chips.

In de vierde en laatste week van haar vastenperiode, merkt Laura dat ze niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk beter in haar vel steekt, aangezien ze 3 kg kwijt is en zich stukken energieker voelt. Die 3 kg onderstrepen het secundaire effect van alcoholabsentie, aangezien een simpele rekensom ons leert dat ze die 3 kg verloren heeft door alleen de alcohol te laten staan!

Aan het eind van de maand is het effect van ruim vier weken alcohol laten staan duidelijk zichtbaar in Laura's gezicht. De rode gloed en zwelling zijn nagenoeg verdwenen en ze oogt overall een stuk gezonder! Laura denkt er zelfs over de alcohol voor goed af te zweren of in ieder geval flink te minderen met drinken.

De effecten zijn natuurlijk niet blijvend als je op 1 februari weer start met drinken – zoals Laura, die een eenmalig terugval had (op 1 februari, toen ze met vriendinnen haar succes met een glaasje wijn vierde) – maar aan de andere kant houden ze ook niet op als je duurzaam minder gaat drinken of zelfs helemaal stopt. Maar ook als je op 1 februari 'gewoon' weer in je oude drinkgedrag vervalt, heeft die maand drankvasten je vast geen kwaad gedaan!