info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > supplementenwijzer app
Werkt dat supplement? De Supplementenwijzer App vertelt het je
maandag 14 augustus 2017, 15:43 uur
supplementenwijzer - fotolia
Gebruik je supplementen voor spieropbouw of vetverlies? Dan zorg je best dat je goed geïnformeerd bent over wat er precies in zit. Enerzijds voor je portemonne, anderzijds (en vooral) voor je gezondheid. Naast het afschuimen van websites en reviews kun je je supplementenkennis voortaan ook verrijken met de Supplementenwijzer App.

De Supplementenwijzer App is een gratis applicatie voor op je smartphone of tablet, ontwikkeld en uitgegeven door de Nederlandse Dopingautoriteit. Het doel is om sporters, vooral krachtsporters, snel en objectief te informeren over de zin, onzin en risico's van supplementen. Volgens de Dopingautoriteit maakt zo'n 60 procent van de krachtsporters geregeld gebruik van supplementen.

Ingrediënten checken

Ongeacht de naam van een supplement draait het om wat erin zit. En wat dat doet. En níet doet. Precies daarom is 'ingrediënten checken' het hart van de Supplementenwijzer App. Door te controleren welke informatie er beschikbaar is over de ingrediënten van een bepaald supplement krijg je een beter beeld van het product en kan je een afgewogen keuze maken, aldus de makers. Er zijn meer dan 3000 ingrediënten beschreven en beoordeeld. Icoontjes geven aan of een ingrediënt wel of geen nut heeft, of misschien schadelijk is voor de gezondheid, of op de dopinglijst staat.

screenshot

Dopingstoffen

De Dopingautoriteit waarschuwde eerder voor de risico's van het gebruik van supplementen. Ze onderzocht toen 66 supplementen die zich richten op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding of het verkrijgen van meer energie. De supplementen waren zonder recept te bestellen op Nederlandse websites. Bij ruim een derde (38 procent) van die supplementen werden dopingstoffen aangetroffen, terwijl die niet op het etiket vermeld stonden. Daar moet wel bij worden vermeld dat de concentraties dopingstoffen meestal dermate laag waren, dat ze niet direct een risico voor de gezondheid vormden.

Downloaden

De Supplementenwijzer App is dus zeker geen overbodige luxe. Let wel, je kan met de app dus alleen op ingrediënt zoeken (zoals vermeld op het etiket) en niet op de naam van een supplement. Tenzij de naam van het supplement overeenkomt met die van het ingrediënt natuurlijk, zoals 'ZMA' of 'Creatine'. Daarnaast kan je een quickscan uitvoeren waarbij je een claim kan selecteren (bijvoorbeeld spiergroei, vetverlies of energie) waarna de app je toont welke ingrediënten die die claim voeren daadwerkelijk effectief zijn.

Download de Supplementenwijzer App voor iOS of Android.