info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > waar komt ons voedsel vandaan?
Waar komt ons voedsel vandaan? Een verrassende kaart
vrijdag 24 juni 2016, 16:39 uur
tropisch fruit
Dat Italiaanse tomaten oorspronkelijk uit Zuid-Amerika wist je waarschijnlijk wel. Dat de Thaise pepers ook hun oorsprong in Zuid-Amerika vinden, is al minder bekend. Maar liefst twee derde van de gewassen die de basis vormen van nationale voedingspatronen, komen oorspronkelijk ergens anders vandaan. Dat blijkt onderzoek door het International Center for Tropical Agriculture (CIAT). Kort en krachtige conclusie van dat onderzoek: ons hele voedselsysteem is helemaal mondiaal.

Als liefhebbers van interessante wereldkaarten zijn we verheugd dat de wetenschappers hun bevindingen keurig in kaart hebben gebracht. Meer bepaald een interactieve kaart waarop de wereld is onderverdeeld in 23 voedselregio's en waarop de oorsprong van in totaal 151 voedselgewassen is getekend. Zo zie je in enkele oogopslagen waar je favoriete fruit, groenten en noten zoal vandaan komen. Noordwest-Europa blijkt de oorsprongsregio van appels, haver en suikerbieten.



Een tweede kaart toont hoe de verschillende voedselregio's bijdragen aan de voedingspatronen in andere regio's. Kies daartoe een categorie (calorieën, eiwitten, vet of gewicht), beweeg met de muis naar de regio van je keuze en vervolgens over een verbindingslijn om de hoeveelheden calorieën of nutriënten in of van andere regio's te ontdekken. Zo zie je bijvoorbeeld dat 'we' met 'onze' bieten, appels en haver mede verantwoordelijk zijn voor 340 calorieën per persoon per dag in Noord-Amerika. Zelf consumeren we per persoon dagelijks 455 calorieën die mede uit onze 'eigen' producten komen. Bijna 1500 calorieën halen we mede uit voedingsgewassen uit Noord-Afrika en dan vooral tarwe en suiker.



Bronnen: NPR, CIAT