info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > wallen en kringen onder de ogen: wat je eraan kan doen
Wallen en kringen onder de ogen: wat je eraan kan doen
dinsdag 24 sep 2013, 16:45 uur
wallen, fotolia
Wallen en kringen onder de ogen zijn veel mensen een doorn in het oog. Maar wat zijn het precies, wat zijn de oorzaken en misschien wel het belangrijkst: wat kun je er tegen doen?

Wallen en kringen: niet hetzelfde

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wallen en kringen twee verschillende dingen zijn, die op dezelfde plaats en vaak samen optreden: onder de ogen.

Wallen zijn de verdikkingen en verzakkingen onder je ogen. Naarmate je ouder wordt, produceert je huid minder collageen, dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit voor je huid. Hierdoor verzakt de huid en vult deze zich met vet – niet met vocht, zoals vaak wordt aangenomen.

Wallen zijn deels genetisch bepaald en ouderdom en zwaartekracht zorgen ervoor dat wallen toenemen naarmate de tijd vordert. Hebben één of beide van je ouders wallen? Grote kans dat jij ze ook krijgt.

Met kringen wordt de blauwe, soms bijna zwarte kleur onder je ogen bedoeld. De huid onder de ogen is vrij dun, bij de één dunner dan de ander, waardoor de onderliggende botstructuur en aders, die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring, in mindere of in meerdere mate te zien zijn. Volgens andere bronnen zijn het niet de aderen zelf, maar lekkende haarvaten die zorgen voor de verkleuring.

Ook de hoeveelheid vocht in de huid is van invloed op kringen. Is je vochthuishouding ontregeld, bijvoorbeeld door een gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen of door een slaaptekort? Dan zorgt het vochttekort ervoor dat je huid onder je ogen dunner wordt en bot en bloedvaten beter te zien zijn.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Aan wallen kun je vrij weinig doen – helaas. Je kunt het uitzakken bestrijden met een vochtinbrengende crème, anti-agingcrème of speciale oogcrème, maar verwacht geen spectaculaire resultaten. Of je moet je toevlucht zoeken in drastische methoden, zoals cosmetische chirurgie, in de vorm van een ooglidcorrectie. Onderschat de ingrijpendheid van dergelijke ingreep niet, maar de resultaten zijn goed.

Voor kringen bestaan gelukkig wel remedies, waardoor ze op zijn minst wat zullen verminderen. Het belangrijkste is dat je voldoende vocht binnenkrijgt en voldoende slaapt (liefst acht uur per nacht). Ook is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt via je voeding. Met name vitamine K en de mineralen natrium en magnesium spelen een belangrijke rol in je vochthuishouding.

Verder doe je er goed aan om niet te veel alcohol- of cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Deze onttrekken vocht aan je lichaam. Vandaar dat je na een drankgelag en korte nachtrust kringen onder je ogen hebt (geen wallen dus). Ook roken is slecht voor je huid. Tot slot kan een vochtinbrengende crème of oogcrème met vitamine K helpen. (Koude) kompressen, komkommers en theezakjes bieden slechts tijdelijk soelaas. Tot slot kun je je kringen nog altijd camoufleren met make-up. De geprefereerde methode van veel vrouwen en in toenemende mate ook van de metroseksuele man.

Cosmetische (maar niet-chirurgische) behandelingen tegen kringen

Blijf je toch veel last van kringen houden? Steeds meer klinieken bieden hier tegenwoordig behandelingen met fillers voor aan. Er wordt dan hyaluronzuur in de 'groef' onder de ogen geplaatst waardoor het volumetekort in het gebied onder de oogleden hersteld wordt. Bijgevolg zal de contour van de wangen naar het ooglid geleidelijker overlopen waardoor de donkere kringen op z'n minst toch verminderd worden. Hyaluronzuur is relatief veilig omdat het een lichaamseigen stof is (suiker) en omdat de fillers op basis van hyaluronzuur (bijvoorbeeld Restylane) niet permanent zijn. Over de effectiviteit en mogelijke risico's van deze behandeling lees je in dit artikel van Mail Online. Nogmaals: het betreft hier behandelingen tegen donkere kringen, niet tegen (vet)wallen, die, zoals gezegd, alleen chiurgisch verholpen kunnen worden.

Een andere behandeling tegen donkere kringen is carboxytherapie. Dit is het onderhuids injecteren van kooldioxidegas, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Bij injectie in de oogzone zou dit resulteren in een strakkere huid en daardoor een vermindering van de pigmentafzetting. De behandeling staat als veilig bekend, maar wordt nog in de Benelux nog niet door veel klinieken aangeboden. Meer over carboxytherapie lees je hier.

Bedenk dat de oogzone zeer kwetsbaar is en dat je voor genoemde behandelingen te allen tijde bij een gespecialiseerde en goed aangeschreven kliniek moet aankloppen.

Tot slot

Natuurlijk kun je je wallen en kringen natuurlijk ook 'gewoon' accepteren als persoonlijke kenmerken, zoals je oogkleur of je typerende neus of oren. Wallen zijn familiaal; draag ze met trots als familiejuwelen!