info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > wat wel en wat niet te eten als je ziek bent?
Wat wel en wat niet te eten als je ziek bent?
vrijdag 18 april 2014 12:19 uur
voeding-bij-ziekte - fotolia
We weten allemaal dat je gezond moet eten om gezond te blijven. Maar wat als je ziek bent? Hoe en wat moet je dan eten en drinken om zo snel mogelijk weer beter te worden? En welk voedsel kun je het best vermijden?




Of je nu verkouden bent of de (buik)griep hebt, koken en eten zijn waarschijnlijk niet je eerste prioriteit. Door je lusteloosheid heb je geen zin om in de keuken te staan en symptomen als een zere keel, misselijkheid en een maag die van streek is bederven je eetlust. Dit terwijl gezond eten des te belangrijker is als je ziek bent. Gezond eten geeft je de energie en voedingsstoffen die nodig zijn om snel beter te worden.

Als je ziek bent, verbruikt je lichaam meer calorieën dan normaal. Het bestrijden van een infectie en zeker van koorts kost namelijk enorm veel energie. Als je dan minder eet dan gewoon, ondermijn je de genezende kracht van je lichaam. Denk niet dat je door weinig of helemaal niet te eten je griep 'uithongert'. Bacteriën en virussen gedijen namelijk prima zonder eten. Jij als gastheer van deze ongenode gasten niet.

Gezond eten en drinken kan de symptomen van je ziekte verlichten en de duur ervan verkorten. Maar hoe doe je dat als je geen trek hebt? De sleutel is vaker een kleine maaltijd eten. Een kom soep, snee toast, stuk fruit ... Door om de anderhalf à twee uur te eten, voorzie je je lichaam voortdurend van de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft, zonder het te overbelasten of je eetlust te bederven.

Hier is een lijstje van 10 voedingsmiddelen die om verschillende redenen bijdragen aan je herstel of de symptomen van de ziekte verlichten.

1. Soep

Soep – ongebonden soep welteverstaan – is om verschillende redenen voordelig bij een griep of verkoudheid. Het draagt allereerst bij aan je vochtbalans. Je kunt er natuurlijk ook vermicelli of rijst aan toevoegen voor extra koolhydraten en energie, en allerlei groenten voor extra vitaminen. Uien en knoflook mogen met hun antibacteriële en ontstekingremmende eigenschappen niet ontbreken in je soepje. Onze favoriet? Kippensoep met groenten. Kip bevat het aminozuur cysteïne, dat het slijm in je luchtwegen verdunt, waardoor je het makkelijker kunt ophoesten.

2. Thee met honing

Nog zo'n favoriet bij griep en verkoudheid: warme thee. De warmte alleen al werkt verzachtend voor je keel en verlicht symptomen zoals een verstopte neus. In dit opzicht maakt het niet veel uit wat voor soort thee je drinkt of dat je een halve citroen of limoen uitknijpt in een kop heet water. Onze voorkeur gaat uit naar groene thee. Groene thee is rijk aan anti-oxidanten, die je afweersysteem versterken. Doe geen tafelsuiker in je thee. Deze kunnen je immuunsysteem onderdrukken en werken ontstekingen in de hand. Kies liever voor een lepel honing. Honing werkt verzachtend op je keel en heeft bovendien antibacteriële eigenschappen.

3. Citrusvruchten

Citrusvruchten bevatten veel vitamine C, en hoewel dit waarschijnlijk een kou niet kan voorkómen, kan het wél mogelijk de duur van je verkoudheid verkorten. Daarnaast bevat de zachte witte buitenlaag die na het schillen achterblijft op een citroen, grapefruit, limoen of sinaasappel flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die je afweersysteem versterken en je herstel kunnen bespoedigen. Daarom kun je beter de hele vrucht eten dan vruchtensap drinken, ook al bestaat dit uit 100% sap. Als je toch voor sap kiest, kies dan voor vruchtensap met vruchtvlees. Vruchtvlees bevat veel voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering.

4. Waterijs

Een fruitijsje werkt verzachtend voor de keel en helpt je voldoende vocht binnen te krijgen. Als het is gemaakt van 100% vruchtensap, krijg je er ook nog wat extra vitamines mee binnen. Kies wel voor een ijsje zonder toegevoegde suikers. Deze kunnen je keel juist irriteren en je immuunsysteem onderdrukken.

5. Pittig eten

Van scherp eten krijg je een loopneus. En dat is precies de reden dat je een gesneden chilipepertje aan je soep kunt toevoegen. Chilipepers hebben bovendien antibacteriële eigenschappen. Dit advies is niet van kracht als je ernstige maag- of darmklachten hebt.

6. Beschuit en geroosterd brood

Beschuit en geroosterd brood zijn vooral een uitkomst bij buikgriep en symptomen als braken en diarree. Beschuit en geroosterd brood liggen licht op de maag, absorberen overtollig maagzuur en helpen de spijsvertering te normaliseren.

7. Bananen

Door zweten, braken en diarree verlies je veel kalium en bouw je snel een tekort op aan dit mineraal. Bananen zijn rijk aan kalium, bovendien lichtverteerbaar en zo een ideale manier om het verlies snel aan te vullen. Bananen bevatten verder veel vruchtsuikers (fructose), waarmee je de broodnodige energie binnenkrijgt.

8. Gember

Ginger ale (ginger is Engels voor gember) of gemberbier is een bekende remedie tegen misselijkheid en braken. Gember is namelijk een natuurlijk geneesmiddel tegen misselijkheid. Wat het in feite doet, is de maag en darmen prikkelen, waardoor de maag sneller geleegd wordt en de misselijkheid verdwijnt. Gember helpt zo ook tegen een opgeblazen gevoel en constipatie.

9. Kruidnagel

Misschien heeft je opa of oma je wel eens verteld dat ze vroeger bij kiespijn een kruidnagel in de kiesholte stopten of erop kauwden. Kruidnagel is een krachtige natuurlijke pijnstiller en kan behalve kiespijn ook keelpijn verzachten. Daarvoor kun je eenvoudigweg op een hele kruidnagel kauwen, waardoor de pijnstillende olie vrijkomt. Ook kun je kruidnagelpoeder toevoegen aan je thee of een kop heet water met een kneepje citroen- of limoensap.

10. Ginseng

Ginseng is al eeuwenlang bekend om zijn regenererende en geneeskrachtige werking. In grote delen van Azië wordt het gezien als een remedie voor praktisch alles. Ook de westerse wetenschap onderschrijft (ten dele) de geneeskrachtige werking van ginseng. Ginseng bevordert de algehele gezondheid en versterkt het afweersysteem, en verkort zo de duur en ernst van griep en verkoudheid.

Welk voedsel je beter kunt vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je ziek bent. In het algemeen geldt dat voor zuivelproducten als melk en yoghurt. Ze stimuleren de slijmproductie weliswaar niet, maar maken het slijm wel dikker, waardoor je het lastiger kunt ophoesten. Ook vettig eten kun je vanwege de lastige verteerbaarheid beter links laten liggen. Datzelfde geldt voor suiker, die het immuunsysteem onderdrukt en ontstekingen bevordert. Tot slot moet je ook niet overdrijven met scherp eten; het maakt je neusholte en bijholten wel vrij, maar kan ook zwaar op de maag liggen en je darmen irriteren.

Combineer deze do's en don't op voedingsgebied met voldoende rust en drinken, en je verkort de duur van je griep of verkoudheid of verlicht op z'n minst de symptomen ervan.