Magazine

10 wereldsteden in gigapixels

De eerste digitale camera op onze redactie had een resolutie van 2,1 megapixel. Tegenwoordig bevatten de meeste hobbycamera’s een resolutie van ten minste 12 megapixel. Maar zelfs dat valt in het niet bij de gigafoto’s van 10 wereldsteden die we je voorschotelen. ‘Giga’, want de resolutie van deze foto’s wordt uitgedrukt in gigapixel. Eén gigapixel is gelijk aan duizend megapixel of één miljard pixels. Bij dit soort uit de kluiten gewassen kiekjes komt het betere knip- en plakwerk kijken, want het zijn compilaties van meerdere, naadloos aan elkaar geregen foto’s, vaak niet groter dan 20 megapixel. Tezamen vormen ze dan een reuzenfoto waarop geen detail verloren gaat.

 

Praag

 

Deze foto van fotograaf Jeffrey Martin van de Tsjechische hoofdstad Praag, genomen vanaf de 216 m hoge Žižkov Television Tower, hield enige tijd het record voor de grootste 360-graden panoramafoto. Het plaatje meet 192 duizend bij 96 duizend pixels. Vermenigvuldig die twee getallen, en je calculator leert je dat het een foto is van 18,4 gigapixel. De honderden foto’s die nodig waren voor dit kunststukje zijn genomen met een digitale spiegelreflexcamera met een 200 mm-lens. Probeer dit plaatje maar niet te printen, want dat kost je een klein kapitaal aan inkt (of toner) en papier.

 

 

 

Rio de Janeiro

 

Dit plaatje van 150 gigapixel is genomen vanaf de 700 m hoge berg Corcovado, de ‘sokkel’ van Christus de Verlosser, die uitkijkt over de op één na grootste stad in Brazilië. De plaat is vooral interessant omdat je hier duidelijk kan zien dat er sprake is van plakwerk; tja, probeer maar eens tientallen mensen stil te laten staan terwijl jij je honderden plaatjes schiet… Gelukkig was Jezus wél zo vriendelijk stil te blijven staan.

 

 

Washington D.C.

 

Na de hiervoor besproken foto’s lijkt 1,5 gigapixel misschien niet veel, maar de resolutie is ook niet wat dit shot zo bijzonder maakt. Fotograaf David Bergman maakte deze kiek voor het Capitool in Washington D.C. namelijk tijdens de historische inauguratie van president Obama in 2009. Hoeveel van de prominente aanwezigen herken jij op de foto?

 

 

Vancouver

 

Vancouver, met nog geen miljoen inwoners, is eigenlijk geen wereldstad. Sterker nog, de stad komt niet eens voor in de top-5 van grootste steden in Canada, maar was in 2010 wel gastheer van de meest recente Olympische Winterspelen. En juist op dat moment maakte fotograaf Eric Deis deze foto van het Sochi House in het olympisch dorp, waar de atleten verblijven. Meer fors fotomateriaal van Vancouver vind je op de site van het Vancouver Gigapixel Project.

 

 

Londen

 

Eén van de mooiste foto’s uit dit rijtje van tien moet toch wel deze duizelingwekkende opname van Londen zijn, met 80 gigapixel de grootste 360-graden panoramafoto ter wereld. Net als de foto van Praag stond ook hier Jeffrey Martin aan de andere kant van de lens. The Big Ben, Buckingham Palace, Westminster Abbey … Stuk voor stuk haarscherp vastgelegd. 7.886 foto’s waren nodig voor deze compilatie, gemaakt vanaf Centre Point, een 117 m hoog kantorencomplex in hartje Londen. Saillant detail: de fotograferen hebben één ‘ondeugende’ foto moeten censureren!

 

 

Parijs

 

Met ‘slechts’ 26 gigapixel en 2.346 foto’s is dit ‘kiekje’ van Arnaud Frich cijfermatig wat minder indrukwekkend dan de panoramafoto van Londen, maar daardoor niet minder mooi. De Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame en al die andere Parijse monumenten, stuk voor stuk haarfijn in beeld gebracht. De fotograaf toont je bovendien hoe de foto’s werden genomen, aan elkaar geplakt en hoe het uiteindelijke beeld werd geproduceerd. Een interessant kijkje in de keuken, waardoor je deze foto’s écht leert waarderen.

 

 

Sevilla

 

Het record van ’s werelds grootste foto is nog zo jong, dat het vaker wordt gebroken dan een tegenstandster van Serena Williams. Deze foto van Sevilla, van de fotografen José Manuel Domínguez en Pablo Pompa, hield met 111 gigapixel enige tijd het record. Bijna tienduizend plaatjes, genomen vanaf een 65 meter hoge toren, waren nodig voor dit prachtige beeld van de hoofdstad van Andalusië. Meer weten? Bekijk dan de making-of.

 

 

Dresden

 

Waarom een gigafoto van Dresden? Nou, simpel. Deze stad was eind 19de eeuw het mondiale centrum van de fotografie. Dit beeld van 26,03 gigapixel is samengesteld uit 1.655 foto’s van elk 21,4 megapixel, genomen met een Canon 5D mark II, vanaf het 13 verdiepingen hoge Haus der Presse. De nog geen drie uur die nodig waren om 102 GB aan basismateriaal te verzamelen, staan in schril contrast met de tijd die 16 computerprocessors nodig hadden om het uiteindelijke beeld te compileren, namelijk bijna vier dagen(!).

 

 

Dubai

 

Het cliché ‘last but not least’ is zeker van toepassing op deze laatste gigafoto van Dubai, thuishaven van ’s werelds hoogste wolkenkrabber, de 828 m hoge Burj Khalifa. 45 gigapixel groot is deze foto en daarmee een middenmoot in dit rijtje van tien. Maar het feit dat deze stad midden in de woestijn ligt, een eeuwige bouwput is en sterk futuristisch aandoet, maken deze tot misschien wel de bijzonderste uit onze reeks foto’s. Hoeveel hijskranen tel jij?

 

Laatste reacties