Magazine

AGIV: Vlaamse Google Maps, maar dan beter

Update 17-07-2022: de dienst bestaat niet meer. Een ander Vlaams alternatief voor Google Maps is Geopunt.


Door de dominantie van Google (en in hun kielzog Bing), zou je bijna vergeten dat er ook nog alternatieve kaartendiensten zijn. Zoals we vorig jaar al eens memoreerden met 20 alternatieven voor Street View. Die bleken vooral nuttig voor plaatsen die nog niet door Google zijn gefotografeerd. De meeste Maps- en Street View-concurrenten moeten het qua gebruiksgemak en fotokwaliteit immers tegen het grote Google afleggen (ja, zelfs het grote Apple). Dat geldt echter níet voor de vernieuwde kaartendienst van het AGIV, het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen. De haarscherpe kwaliteit van hun luchtfoto’s wordt noch door Google, noch door Bing Maps geëvenaard.

 



 

De GRB- en luchtfotodiensten van het AGIV zijn in beginsel bedoeld voor beleidsondersteunende toepassingen – ruimtelijke ordening bijvoorbeeld – maar ook het grote publiek kan er naar lieve lust gebruik van maken. Gelukkig maar, want de geheel vernieuwde versie die afgelopen week werd gelanceerd is zeker de moeite van het ontdekken waard. Dat komt doordat de dienst geen gewone luchtfoto’s, maar zogenaamde orthofoto’s toont. Die zijn een pak nauwkeuriger en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld het opmeten van percelen. Niet voor niets bieden de AGIV-kaarten ook specifieke perceelinformatie en kan er je zelfs afstanden en oppervlaktes mee meten. Dankzij een ruimtelijke resolutie van 25 centimeter tonen de foto’s bovendien opvallend veel details. Vergelijk de AGIV-‘maps’ maar eens met die van Google, zoals wij deden met dit stukje Lanaken:

 

Blik op Lanaken via het vertrouwde Google Maps.

 

Opvallend gedetailleerd luchtperspectief via de AGIV-geoviewer. 

 

Om de kaarten in satellietmodus te bekijken, moet je zorgen dat het vakje GRB, bovenaan, uitgevinkt staat.

 

Recente foto’s

 

De foto’s van AGIV hebben nog een ander voordeel ten opzichte van Google en co: ze zijn een stuk recenter, namelijk van tussen maart en mei 2012.

 

Nadeel van dit AGIV-speeltje is dat je bewegingsvrijheid tot Vlaanderen is beperkt. Eens je de (taal)grens over wil, ben je terug aangewezen op de toch wel beduidend minder scherpe luchtfoto’s van Google. Maar die bieden dan weer het grote voordeel dat je Street View-gewijs ‘in’ de kaart kan stappen.

 

Klik hier om de kaartendienst van AGIV uit te proberen.

Laatste reacties