Magazine

De gevaarlijkste landen om naartoe te reizen

reisveiligheidAl reisplannen voor 2017 aan het maken? Dan sla je er best even onderstaande kaart op na. Daarop is de wereld ingekleurd naar de veiligheid van landen. Zo kan je precies zien in welke landen je met een gerust hart op vakantie kan gaan en welke je maar beter mijdt. Deze ‘Travel Risk Map’, berekend naar de situatie van november 2015, wordt jaarlijks opgesteld door medische en veiligheidsspecialisten van International SOS en Control Risks. Ze maken daarbij een onderscheid tussen reisveiligheid, verkeersveiligheid en de medische risico’s in een land. België behoort alvast niet tot een van de gevaarlijkste landen, maar het is ook niet het veiligste.

 

 

Reisveiligheid

 

De bovenste layer van de kaart toont de reisveiligheid. Landen met een groene kleur kennen een onbeduidend veiligheidsrisico. Dat betekent relatief weinig gewelddadige criminaliteit, weinig politieke of burgerlijke onrust, weinig geweld gericht naar buitenlanders, adequate veiligheidsdiensten en geen noemenswaardige gezondheidsrisico’s qua industrie. Lichtgeel gekleurde landen kennen slechts een laag risico, gele een middelmatig risico, rode een hoog en in de landen die donkerrood oplichten is er sprake van een extreem groot veiligheidsrisico. Daar ontbreekt de controle van de overheid deels of bijna volledig en heerst er een grote dreiging van gewelddadige aanvallen op burgers en vreemdelingen. Goed functionerende overheidsdiensten zijn er nauwelijks.

 

De veruit gevaarlijkste reisbestemmingen zijn Syrië, Afghanistan, Libië, Jemen, Darfur, Somalië en Timboektoe. Op zich weinig verrassend. Ze zullen ongetwijfeld niet op je verlanglijstje staan. Toch kleuren ook toeristische trekpleisters als Mexico en Egypte rood.

 

Ons land kent een ‘laag risico’, evenals Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, China, de Verenigde Staten en Turkije. Al spreken we, nogmaals, over de situatie van precies een jaar geleden. In het geval van Turkije dus vóór de mislukte staatsgreep van juli 2016, waardoor de veiligheid van het land, naar perceptie van toeristen toch, een stuk twijfelachtiger is geworden.

 

De veiligste landen in de wereld zijn Noorwegen, Finland, Zweden, Zwitserland, IJsland en Slovenië.

 

Gezondheidsrisico’s

 

Op het gebied van medische zorg kleurt West-Europa helemaal groen. Oost-Europa scoort dan weer middelmatig, terwijl het in veel landen in Afrika, maar ook in Noord-Korea en Afghanistan bedroevend gesteld is op dit gebied.

 

Verkeersveiligheid

 

De derde layer brengt de verkeersveiligheid in kaart. België kent een ‘laag’ risico wat betreft verkeersongevallen. Het grootste deel van West-Europa scoort echter nog wat beter op verkeersveiligheid en krijgt de score ‘zeer laag’. Hoge verkeersrisico’s loop je vooral in Rusland, China, Thailand, Brazilië en een groot deel van Afrika.

 

www.travelriskmap.com

 

 

Laatste reacties