Magazine

EUscreen: historische tv-beelden uit heel Europa

Als je op zoek bent naar oude tv-beelden, van belangrijke gebeurtenissen bijvoorbeeld, dan is er sinds kort een mooi alternatief voor YouTube: EUscreen.eu. Groot verschil met YouTube is dat het materiaal op EUscreen niet door gebruikers, maar door Europese omroepen en archieven wordt gepubliceerd. Het resultaat is een databank vol met veelal unieke, historische tv-beelden, in goede kwaliteit en netjes geordend. Ook kan je er volledige programma's terugzien, in plaats van enkel korte fragmenten. Gedigitaliseerd Europees tv-erfgoed waar je uren zoet mee bent, al is het Vlaamse aandeel daarin nog wat beperkt.

 

Officiële lancering

 

Het project EUscreen ging in 2009 van start en de website bestond al een tijdje in een testfase. Ze werd echter pas officieel gelanceerd op 27 oktober 2011, ter gelegenheid van de UNESCO Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed – in een geheel nieuwe vorm en met nieuwe functies. Initiatiefnemers zijn 28 audiovisuele archieven en omroepen uit heel Europa, waaronder ook de VRT en RTBF. Intussen staan er al tienduizenden video's online en de collectie wordt naar eigen zeggen elke dag uitgebreid. EUscreen is op de eerste plaats bedoeld voor mensen die actief zijn in onderwijs en onderzoek, maar feitelijk is het smikkelen geblazen voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en ook een snuifje televisienostalgie niet schuwt.

 

Toegankelijk

 

De indrukwekkende collectie beeldmateriaal van Euscreen is op een eenvoudige manier toegankelijk gemaakt. Je kan rechtstreeks zoeken via zoekwoorden of een selectie maken op basis van een aantal criteria: tijdperk (tot begin vorige eeuw aan toe!), taal, genre en/of onderwerp. In de resultaten vind je naast korte tv-fragmenten ook integrale programma's en reportages, en steeds in goede beeldkwaliteit. Het materiaal komt dan ook rechtstreeks vanuit de (omroep-)archieven en niet vanaf VHS-banden, zoals op YouTube meestal het geval is.

 

Vlaams materiaal

 

Al gaat het hier om een Europees project, je eerste aandacht zal waarschijnlijk vooral uitgaan naar het materiaal van dichtbij. Ook al omdat de video's niet ondertiteld zijn en dan wordt het toch lastig om inhoud in het Zweeds, Pools of Tsjechisch te volgen. Er valt echter heel wat te rapen in de Nederlandse taal: op dit moment meer dan 1000 video's. Wil je enkel Vlaamse filmpjes bekijken, selecteer dan 'VRT' bij 'Aanbieders'. Je zal merken dat het aantal video's dan ineens een stuk kleiner is. In vergelijking met het Nederlandse aanbod, valt het Vlaamse namelijk nog wat tegen. Maar er is toch al heel wat fraais te zien: van de eerste auto's door de Kennedytunnel, tot de strandmode van 1971, en van Moederkensdag 1982 tot jeugdbendes in Genk. Tv-liefhebbers zullen bovendien hun hart kunnen ophalen aan al die nostalische leaders, belegen decors en de afwezigheid van autocue. Om over die indrukwekkende brilmonturen nog maar te zwijgen. 't Is wel jammer dat je het materiaal van onze openbare omroep vooralsnog niet kan filteren op tijdperk.

 

Kinderziektes

 

Gedurende de testfase heeft men flink gesleuteld aan EUscreen en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Qua gebruikersomgeving en -gemak zeker nog geen YouTube, maar de site is overzichtelijk en goed gestructureerd. Wel kampt de EUscreen met kinderziektes. Het laden van de pagina's en video's gaat veelal traag en soms werken de video's niet of pas na een refresh van de pagina. Soms even geduld hebben dus, of later nog eens proberen.

 

Ondanks wat ongemakken is EUscreen een bookmarkje meer dan waard. De site biedt een schat aan beeldmateriaal dat tot op heden in stoffige archieven verborgen verbleef. En wie weet, misschien dat zo'n initiatief in deze roerige tijden ons Europa-gevoel een beetje kan oplappen.

Laatste reacties