Magazine

Facebook (eventjes) beu? Je account deactiveren of verwijderen

Zit je veel te veel op Facebook en lijdt je werk of studie eronder? Wil je even niet meer met je ex geconfronteerd worden? Of ben je het sociale netwerk gewoon even zat? Dan kan je ervoor kiezen om je account te deactiveren of zelfs te verwijderen. Deactiveren is van tijdelijke aard. Je profiel gaat op zwart, maar je kan het op elk gewenst moment terug tot leven roepen. Het wordt dan volledig in oude staat hersteld, van foto’s tot vind-ik-leuks. Verwijderen is definitief. Al zorgt Facebook ervoor dat je hen niet zómaar de rug kan toekeren…

 

Waarom deactiveren?

 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je tijdelijk met Facebook wilt stoppen. In vele levens neemt het sociale netwerk een grote plaats in en soms kan dat onwenselijk zijn. Natuurlijk kan je dan proberen de site wat minder frequent te bezoeken, maar als dat niet goed lukt, is je account deactiveren een goede optie. Je bent dan van Facebook verlost voor zolang je dat nodig acht.

 

Wil je even geen foto’s van je ex meer zien? Dan hoef je je account in principe niet te deactiveren. Je kan hem of haar ontvrienden of blokkeren. Zet dat mogelijk (nog meer) kwaad bloed, ‘ontvolg’ die persoon dan. Is dat vervolgens aanleiding om zijn of haar profiel voortdurend te bezoeken, dan adviseren we je Facebook toch maar even te laten voor wat het is en je vol overgave te storten op de mooie dingen in real life.

 

Weer een ander is Facebook gewoon efkes beu. De game-verzoeken, de overvloed aan schijngeluk in je newsfeed, de net zo grote overvloed aan advertenties en stomme filmpjes, vriendschapsverzoeken van vreemde individuen, te pas en te onpas getagd worden in ongunstige foto’s, zorgen over privacy… Wat moet deactiveren een verademing zijn!

 

Wat gebeurt er precies bij deactiveren?

 

Als je je account deactiveert, wordt je profiel uitgeschakeld en worden je naam, je foto’s en de meeste dingen die je op Facebook hebt gedeeld, verwijderd. Reacties en vind-ik-leuks die je bij andermans statusupdates en foto’s hebt geplaatst, zijn niet langer zichtbaar. Ook ben je niet meer vindbaar via de zoekmachine. Berichten in de chat blijven wél zichtbaar voor anderen, maar zij kunnen dan niet meer met jou chatten of op jouw naam klikken en naar je profiel gaan. Dit alles is tijdelijk; je drukt als het ware de pauzeknop in. Je kan je account op eender welk moment weer volledig (!) in oude staat herstellen.

 

Hoe deactiveren?

 

Om te deactiveren ga naar Instellingen > Beveiliging. Onder de Beveiligingsinstellingen vind je de link ‘Je account deactiveren’.

 

 

Daarna ben je nog verplicht om een reden van vertrek aan te geven en kan je ervoor kiezen om tevens geen e-mails meer van Facebook te ontvangen. In sommige gevallen zou je namelijk, ook na deactivatie, nog steeds e-mails kunnen krijgen, bijvoorbeeld wanneer iemand je uitnodigt voor een evenement. Na bevestiging nog even je wachtwoord invullen en klaar ben je. Met Facebook. Voorlopig toch.

 

 

Wat als je beheerder van een pagina bent?

 

Ben je de beheerder (‘Admin’) van een pagina op Facebook, bijvoorbeeld die van jouw sportclub? Pas dan goed op, want je account deactiveren kan betekenen dat die pagina niet langer gepubliceerd wordt c.q. onbereikbaar zal zijn. Een pagina kan namelijk alleen online blijven als er minimaal één beheerder is. Deactiveer je je account dan ben je niet langer beheerder. Voeg dus, indien nodig, eerst een beheerder toe. Desnoods kan je een tweede Facebook-account maken met een nepprofiel en daar de beheerder aan koppelen, al is dat in Facebook-ogen natuurlijk geen charmante oplossing.

 

Als je je account weer hebt geactiveerd (zie volgende paragraaf) zal je door een andere beheerder (of via dat nepprofiel) opnieuw als beheerder moeten worden toegevoegd, wanneer je de pagina weer wilt beheren tenminste.

 

Terug activeren

 

Deactiveren wil niet zeggen opheffen. Je kan je account op elk gewenst moment terug activeren door simpelweg met je e-mailadres en wachtwoord in te loggen. Je account en profiel zijn dan weer volledig hersteld, inclusief alle reacties en vind-ik-leuks van anderen. Comments en likes die jij bij anderen hebt geplaatst, worden eveneens opnieuw zichtbaar. Alles is dus weer in oude glorie hersteld… zo ook jouw Facebook-verslaving?

 

Je account verwijderen

 

Oké, je ben écht helemaal klaar met Facebook. Je wil je account permanent verwijderen, om wat voor reden dan ook. Een radicale beslissing, waar Facebook je natuurlijk het liefst van weerhoudt. Daarom is er voor het verwijderen van accounts een speciale procedure bedacht.

 

Om je account te verwijderen, moet je op deze speciale link klikken. Als je zeker van je zaak bent, klik je op de blauwe knop. Dan krijg je nog een laatste waarschuwing, waarbij je je wachtwoord zekerheidshalve nog een keer moet invullen en een beveiligingscontrole.

 

 

En dit was dan het einde? Toch nog niet helemaal. Er volgt nu een periode van 14 dagen waarin je je nog kan bedenken. Zodra je, gedurende die 2 weken, weer op Facebook inlogt, wordt de verwijderingsprocedure stopgezet. Pas als je je account hebt verwijderd en je 14 dagen lang geen enkele activiteit met dit account hebt uitgevoerd, wordt het permanent verwijderd en is er geen weg meer terug.

 

Worden al je sporen gewist?

 

Verwijderen is permanent. Weg is weg. Je account zal verdwenen zijn en je kan er ook geen toegang meer toe krijgen. Desondanks worden wellicht niet ál je Facebook-sporen uitgewist. Je profiel kan je volledig verwijderen, inclusief alle activiteit (commentaren, vind-ik-leuks) die je elders op Facebook hebt achtergelaten. Sommige dingen die je doet op Facebook worden echter niet opgeslagen in je account. Nadat je je account hebt verwijderd, kan een vriend bijvoorbeeld nog steeds berichten hebben die je hebt verstuurd. Die informatie blijft bestaan nadat je je account hebt verwijderd.

 

Facebook zegt dat het maximaal 90 dagen kan duren voordat alle dingen die je hebt geplaatst, zijn verwijderd, zoals foto’s, statusupdates en andere gegevens die zijn opgeslagen in back-upsystemen. Let wel, deze gegevens zijn dan al niet meer zichtbaar voor Facebook-bezoekers, maar kunnen technisch gezien – in de database dus – nog aanwezig zijn. Bepaalde data, zoals logbestanden, zouden zelfs permanent in de database kunnen blijven staan, maar als je je account verwijdert, wordt dit materiaal volgens Facebook ontdaan van elke vorm van persoonlijke identificatie.

 

Je kan dus stellen dat na 90 dagen al jouw persoonlijke informatie uit de database verwijderd is, behoudens chatberichten.

 

Een kopie van je gegevens bewaren

 

Wil je de berichten, foto’s, video’s en chats die je hebt gedeeld bewaren voor het nageslacht? Ga dan naar Instellingen > Algemeen. Onderaan vind je de link ‘Een kopie downloaden’.

 

 

Eens je account definitief verwijderd is en je wilt terug op Facebook, dan zal je met een schone lei moeten beginnen. Het is niet mogelijk om je vroegere account door middel van de kopie ‘terug te zetten’. De kopie is dus enkel bedoeld voor persoonlijk, ‘offline’ gebruik.

 

Wat als je Messenger wilt blijven gebruiken?

 

Als je over de Messenger-app beschikt, dan kan je die, ook na het deactiveren van je Facebook-account, gewoon blijven gebruiken en blijven chatten met je Facebook-vrienden. Laat daartoe de optie ‘Aangemeld blijven Messenger’ aangevinkt staan.

 

deactivate

 

Tot slot: wat als een dierbare is overleden?

 

Facebook heeft een speciale pagina waar je verwijdering van een account nadat een gebruiker is overleden kan aanvragen. Het is echter ook mogelijk om de pagina de herdenkingsstatus te geven. In beide gevallen zal je wel een overlijdensakte moeten e-mailen of opsturen naar Facebook voordat ze tot actie overgaan.



Laatste reacties