Magazine

Fop je brein met deze 10 optische illusies

Je denkt misschien dat wat je ziet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Toch is dat lang niet altijd het geval. Gedurende de evolutie hebben de hersenen allerlei trucjes ontwikkeld om ons gezichtsvermogen te helpen. Daar merk je normaal gesproken bijna niets van, totdat je iets te zien krijgt waardoor die trucjes ineens niet meer goed werken. Dan raken je hersenen van de wijs. En dat is precies wat optische illusies doen: ze geven je hersenen informatie die een 'verkeerde' reactie teweegbrengt. Het internet staat bol van dit soort illusies, maar wij verzamelden er tien die je wellicht nog niet kende en die je hersenen danig in verwarring zullen brengen. Oftewel: hoe je je brein een rad voor ogen draait.

 

Valse spiraal

 

Dit is de Fraser-piraal. En dus: géén spiraal. Het plaatje toont een aantal concentrische cirkels, maar door de achtergrond lijkt het op een spiraal. We hebben het hoofdpijnwekkende ding te danken aan de Britse psycholoog James Fraser, die dit staaltje gezichtsbedrog in 1908 beschreef.

 

 

Tellen maar!

 

De opdracht is simpel: tel het aantal mannetjes in deze tekening en tel ze nogmaals na de verwisseling van de bovenste delen. Met stomheid geslagen?

 

Kleurenblind?

 

Geloof het of niet, maar de ogenschijnlijk blauwe en groene strepen in deze afbeelding zijn één en dezelfde kleur. Oh, je gelooft het niet? Laat Photoshop dan het bewijs maar leveren: RGB 0-255-150.

 

 

Relatieve grootte

 

Nog zoiets ongelooflijks is de Ebbinghaus-illusie, die betrekking heeft op de perceptie van relatieve grootte. In het plaatje lijkt de eerste cirkel kleiner dan de tweede. Maar niets is minder waar: de cirkels zijn even groot. Door de afstand van de omringende cirkels tot de oranje cirkels worden je hersenen in verwarring gebracht. Deze illusie is trouwens verwant aan de zogenaamde maanillusie, waarbij het lijkt alsof de maan groter is als ze net boven de horizon staat dan wanneer ze in de open hemel staat. In het eerste geval zie je de maan in relatie tot de omgeving (gebouwen en dergelijke).

 

 

Verwarrende blik

 

We gaan ervan uit dat je brein het allemaal nog kan bijbenen en dat het klaar is voor de volgende dosis optische verwarring: deze dame. Kijkt ze nou naar links of naar rechts?

 

 

Geen gezicht

 

En dan deze meneer. Zien we hem van voor of van opzij?

 

 

Extra chocolade

 

Tijd om je hersenen eens écht te pijnigen. Probeer dit chocolade-vraagstuk maar eens op te lossen. Je zal er waarschijnlijk alleen maar lekkere trek van krijgen…

 

 

Jezus!

 

Uit het hallucinatiegenre deze klassieker. Kijk 30 seconden geconcentreerd naar het plaatje. Sluit je ogen, open ze weer en kijk naar iets helders, een witte muur bijvoorbeeld. Wie zie je dan verschijnen?

 

 

Over hallucinaties gesproken

 

Zoals we zonet al zeiden: wat je ziet komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Zeker niet na het bekijken van onderstaande video. Volg de instrucies nauwlettend op.

 

 

Het onmogelijke

 

Ter afsluiting – mits je brein het nog aankan – een klassieker. De Blivet, meer bepaald. Een onmogelijke figuur, waar je uren naar kan kijken. De illusie verdwijnt als je de drie cirkels met de hand afdekt.

 

Laatste reacties