Magazine

De 16 beste gratis video-editors

Je kan nog zo’n bedreven filmmaker zijn, zonder nabewerking laat het eindresultaat te wensen over. Maar professionele videobewerkingssoftware is vaak prijzig. Geen probleem. Er is verrassend veel gratis software voor videobewerking op de markt, waarmee je je filmpjes in een professioneel jasje kunt steken. Daarnaast webapplicaties, die je in je webbrowser kan gebruiken, en mobiele apps. We hebben 16 video-editingtools voor je getest. Sommige zijn handig voor het monteren van een leuk vakantiefilmpje, terwijl andere de serieuze amateurfilmmaker kunnen bekoren.

 



 

1. Canva (webapp, desktop app: Windows, Mac, mobiele app: iOS en Android)

 

Canva is een ontwerptool waarmee je gratis verbluffende video’s kan maken. En met de ingebouwde slideshow-editor creëer je binnen no time professioneel ogende diavoorstellingen. Open de editor, kies een sjabloon voor een diavoorstelling en voeg vervolgens je foto’s en video’s toe. Selecteer daarna een soundtrack en download je video in MP4-video met hoge resolutie.

 

Canva is een webapplicatie die ook in je webbrowser op mobiel te gebruiken is (inloggen via Facebook, Google of e-mailadres). Daarnaast is er een mobiele app voor iOS  en Android. Werk je graag op je computer? Dan kan je ook een versie downloaden voor Windows of Mac.

 

 

2. Adobe Express (webapp, mobiele app: iOS en Android)

 

Adobe is vooral bekend om het professionele fotobewerkingsprogramma Photoshop. Maar het bedrijf biedt onder de naam de Adobe Express ook gratis tools aan waarmee je handig en snel foto’s en/of video’s kan editen, vooral gericht op uitingen via sociale media als Instagram en Facebook. Dat kan zowel via je internetbrowser (als webapplicatie) als via mobiele app: iOS en Android. Je kan desgewenst zowel de webapp als de mobiele apps door elkaar gebruiken; Adobe Express zorgt dat deze automatisch gesynchroniseerd worden.

 

 

3. Clipchamp (webapp)

 

Clipchamp is een online video-editor die in je webbrowser en met cloudopslag werkt. Je hoeft dus niks te downloaden en je komt niet in de problemen met opslag. De webapp is ontworpen om het maken van video’s voor iedereen gemakkelijk te maken, zelfs voor mensen zonder enige ervaring met bewerken. Met het gratis abonnement voor Clipchamp kun je aan zoveel video’s werken als je wilt. Je kunt je eigen videobestanden, audiobestanden en afbeeldingen gebruiken. Bij dit abonnement horen ook alle basic editingtools en dat zijn er ruim voldoende. Je kunt voltooide projecten gratis exporteren in een outputresolutie van 1080p (Full HD).

 

 

4. Movavi Video Editor (desktop: Windows, Mac, mobiele app: iOS en Android)

 

Indruk maken op je socials? Maak verbluffende video’s met deze gebruiksvriendelijke en krachtige video-editor die gebruikmaakt van AI-technologie. Movavi Video Editor biedt drag-n-drop, talloze effecten, motion tracking, achtergrond verwijderen, ruis verwijderen, kleuraanpassing en nog veel meer. Het maken van boeiende video’s vereist vaak geavanceerde tools en mogelijkheden waardoor het gebruik ervan complex is. Movavi Video Editor houdt het echter simpel en heeft vele mogelijkheden in een niet-intimiderende interface gestopt. Gratis te proberen gedurende 7 dagen. Download voor Windows, Mac, iOS of Android.

 

 

5. Vimeo (webapp)

 

Je hoeft geen prof te zijn om professionele video’s te maken. Dat bewijst wel de video-editor van video-sharingsite Vimeo. Deze biedt alle basic videobewerkingsopties, gratis en voor niks. Je moet wel inloggen via Facebook, Gmail of Apple. Na bevestiging via e-mail kan je de videoapp gebruiken in je webbrowser.

 

 

6. VSDC (desktop: Windows)

 

VSDC is een van de beste gratis video-editors die je kan downloaden naar je Windows-pc of -laptop. En gratis houdt in je kunt profiteren van alle functies en je video in elk formaat kunt exporteren zonder watermerk. Het programma is uiterst eenvoudig te gebruiken, heeft een moderne interface en alle benodigde videoverwerkingsfuncties.

 

 

7. Splice (mobiele app: iOS en Android)

 

Splice is een waardig alternatief voor iMovie, de officiële videobewerkingsapp van Apple die standaard op de iPhone zit. Splice is ideaal om video’s in te laden en bewerken die op social media zijn gepost: kwestie van de app aan die social media te koppelen. Alle belangrijke editor-functies zitten erin, inclusief muziek en/of voice-over onder de video zetten. De applicatie, voor iOS en Android, is bovendien gratis, al moet je wel wat reclame op de koop toe nemen.

 

 

 

8. OpenShot (desktop: Windows, Mac)

 

Voor het echte edit-werk verkies je een programma dat je op je desktopcomputer kan gebruiken. Je telefoon is immers beperkter van capaciteit en vooral veel kleiner van beeldschermformaat. OpenShot is een gratis video-editor waarin waarschijnlijk alles zit wat je nodig hebt: filmpjes bewerken, inkorten, snijden, effecten, overgangen en ondertitels toevoegen, en exporteren naar dvd of uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Daarnaast heb je de beschikking over tientallen video- en audio-effecten, lagen, 3D-animatie en meer. OpenShot ondersteunt vele bestandsformaten.

 

Het programma was aanvankelijk alleen bestemd voor een select gezelschap, namelijk gebruikers van het besturingssysteem Linux. Maar sinds versie 2.0 zijn er ook uitgaves voor Windows en macOS. Onlangs werd versie 2.4.1 gelanceerd en die is volgens de makers met name op Windows een stuk stabieler geworden.

 

 

9. Videoshop (mobiele app: iOS en Android)

 

Snel, simpel én professioneel een videofilmpje maken of bewerken? Dan is Videoshop de aangewezen app. Nee, het is geen familie van Photoshop, maar wel een app die door zijn grote gebruikersgemak steeds populairder wordt. Vooral Instagram-gebruikers lopen ermee weg, maar je kan er natuurlijk eender welke video mee maken. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Met Videoshop kan je een video schieten, of één of meerdere stukjes video’s uit je camerarol importeren. Vervolgens kan je die achter elkaar zetten, ongewenste stukjes eraf knippen en door middel van overgangen vloeiend in elkaar laten overlopen. Daarnaast kan je er filters, teksten, geanimeerde titels, muziek en een voice-over aan toevoegen. Ook is het mogelijk om bepaalde gedeelten vertraagd of juist versneld af te spelen.

 

Videoshop is gratis en je hoeft niet voor het minste of geringste een in-app-aankoop te doen. Wel wordt er een watermerk geplaatst.

 

 

10. Wondershare FilmoraGo (mobiele app: iOS, Android)

 

Wondershare Filmora is gekend om haar krachtige videobewerkingssoftware voor professionals. Het bedrijf biedt echter ook een gratis app voor op de mobiele telefoon: FilmoraGo, zowel voor iOS als Android. Die is natuurlijk niet zo uitgebreid als de software, maar ze biedt toch heel wat mogelijkheden en vernuft. Video’s bijknippen, (onder)titels toevoegen, vertragen, filters, overlays, muziekje erbij, … Het kan allemaal. Ook kan je thema’s toevoegen, zoals het Charlie Chaplin theme, voor visuele effecten en muziek. FilmoraGo is één van de beste video-apps voor iOS en Android. De applicatie is gratis, maar dan komt wel het logo in beeld. Voor € 2,29 heb je een logovrije versie. Daarnaast kan je extra thema’s en overlays kopen.

 

 

11. Powerdirector (mobiele app: Android)

 

Met Powerdirector, enkel verkrijgbaar voor Android, kan je zowel foto’s als video’s bewerken, al ligt de kracht vooral bij video’s. Het is een van de weinige apps die het mogelijk maakt om video’s te bewerken in 4K-formaat. Powerdirector is gratis, maar er zit wel een watermerk in je video’s. Om dat te verwijderen, moet je € 6,59 betalen. Wellicht de moeite.

 

 

12. MPEG Streamclip (desktop: Windows, Mac)

 

MPEG Streamclip neemt niet eens een halve MB schrijfruimte in beslag, maar dit piepkleine programmaatje biedt verrassend veel mogelijkheden. Je kunt video’s in diverse bestandsformaten openen, afspelen, bewerken en converteren naar andere formaten. MOV, AVI en MPEG-4 zijn enkele van de bestandstypen die worden ondersteund. Ook kun je YouTube-filmpjes downloaden door eenvoudigweg de URL in te geven. Andere mogelijkheden zijn filmpjes inkorten, erin knippen, fragmenten samenvoegen en opslaan in het bestandsformaat van je keuze. Het eindresultaat steekt sommige professionele programma’s naar de kroon.

 

 

13. Lightworks (desktop: Windows, Mac, Linux)

 

Lightworks is de meest professionele gratis videosoftware die je kunt krijgen. Hollywood-kaskrakers als ‘Mission Impossible’ met Tom Cruise zijn er zelfs mee geëdit. Alleen beperkt de gratis versie de kwaliteit van het eindresultaat tot 720 pixels. Lightworks biedt professionele functionaliteiten, maar zoals wel vaker gaat dat ten koste van het gebruiksgemak, waarmee het zeker geen programma is voor beginners. Als je de tijd en moeite hebt genomen de gebruikershandleiding van A tot Z, en het programma eenmaal in de vingers hebt, heb je een ongekende controle over elke clip. Wie heeft dan nog spectaculaire special effects nodig? Bewaar die maar voor de leuke vakantiefilmpjes.

 

 

14. Free Video Editor (desktop: Windows)

 

Free Video Editor, voorheen bekend als Free Video Dub en niet te verwarren met de gelijknamige editor van VSDC, is een eenvoudig programmaatje waarmee je ongewenste fragmenten uit je filmpje kunt knippen, zonder dat het opnieuw wordt gecodeerd en er kwaliteit verloren gaat. Je kunt dus zo vaak en veel in je filmpje knippen als je wilt, wat met name handig is bij langere filmpjes die veel werk behoeven. Het programma is erg gebruikersvriendelijk en je hebt alle knoppen onder handbereik. Meer trucjes dan knippen kent het programma niet. Selecteer het gewenste begin- en eindpunt in een fragment en klik op de ‘X’ om het bij te snijden. Veel lastiger is het niet.

 

 

15. WeVideo (webapp, mobiele app: iOS en Android)

 

WeVideo is een gratis webapplicatie voor het maken en bewerken van films. Handig, maar enkel met een snelle internetverbinding, want je zult je videobestanden eerst moeten uploaden alvorens ermee aan de slag te kunnen. Als gebruiker krijg je bovendien niet meer dan 5 GB gratis cloudopslag en kun je maandelijks slechts 5 minuten aan filmpjes delen op social media. Daarnaast is de kwaliteit van de filmpjes die je deelt beperkt tot 480 pixels – geen haarscherpe HD-filmpjes dus. Al met al behoorlijke beperkingen voor de wat ambitieuzere filmmaker.

 

Het feitelijke uploaden en editen van video’s is niettemin razend simpel. Je kunt je fragmenten roteren, draaien en schalen, achtergrondmuziek toevoegen een negental effecten toepassen. Verder heb je de beschikking over een aantal thema’s, die je van begin tot eind op je filmpje kunt toepassen. Net als in Windows Movie Maker kun je met het Ken Burns-effect een dynamische weergave van je foto’s maken. Het eindresultaat kun je in de cloud opslaan en delen op diverse social media, met inachtneming van de eerdergenoemde beperkingen.

 


 

16. Quik (mobiele app: iOS en Android)

 

Quik is een uitstekende gratis app voor het maken van slideshows met foto’s en video’s, uitgegeven door GoPro. Oorspronkelijk heette die app Replay en je moest ervoor betalen. Dat hadden filmmakers er graag voor over: de app genoot hoge waarderingen, waardoor GoPro in 2016 besloot deze te kopen en voor iedereen gratis beschikbaar te maken. De applicatie werd hernoemd naar Quik, en verder ontwikkeld. Ze is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Het handige aan Quik is dat je van tevoren kan bepalen hoeveel je tijd je in het maken van een video wilt stoppen. Met de optie ‘Easy’ hoef je maar wat clips en foto’s bij elkaar te gooien, en de app voegt automatisch overgangen en effecten toe, op de maat van een zelfgekozen muziekje. Ideaal voor als je snel wat leuks met je vrienden wilt delen. ‘Easy+’ doet hetzelfde, maar laat ook wat creativiteit aan jou over wat betreft de muziek, overgangen en titels bijvoorbeeld. In de modus ‘Advanced’ heb je mogelijkheid om alles grotendeels zelf te regelen. Dit alles op een heel gebruiksvriendelijke manier.

 

Laatste reacties