Magazine

Marks & Spencer terug in België – met online winkel toch

De naam Marks & Spencer (M&S) zal vast nog wel een belletje bij je doen rinkelen. Het is die prestigieuze Britse retailketen, die jarenlang met vier winkels in ons land vertegenwoordigd was. In 2001 besloot M&S, na een winstval, al haar 38 warenhuizen op het Europese vasteland te sluiten en zich te concentreren op zijn Britse filialen. Anno 2013 is Marks & Spencer echter terug in onze omgeving. Op de Brusselse Guldenvlieslaan zal waarschijnlijk een nieuwe winkel worden geopend. En online richten de Britten sinds kort de pijlen op ons land via www.marksandspencer.be. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met het typisch Britse cachet van M&S.

 

Van marktkraam tot warenhuis

 

De woelige geschiedenis van Marks & Spencer begint in 1884, met de marktkraam van de Pools-joodse Michael Marks. Die groeide al snel uit tot verschillende 'penny-bazars'. Daar kon je onder het motto "Don’t ask the price, it's a penny" voordelig in je allerhande koopbehoeften voorzien. Marks vond een partner in Tom Spencer en zo was de basis gelegd voor Marks & Spencer, dat in 1904 de eerste winkel opende. Het bedrijf zou uitgroeien tot Brits marktleider op het gebied van kleding. Verder bestaat het assortiment voornamelijk uit etenswaren en meubels/woonaccessoires. Alle producten die in Marks & Spencer-winkels worden verkocht zijn van het eigen merk. Kwaliteit, waarde en service zijn tot op de dag van vandaag de onwrikbare pijlers van het bedrijf.

 

Weg en weer terug in de Benelux

 

Het M&S-concern telt momenteel 731 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en 387 in de rest van de wereld. Bij ons en in de ons omringende landen was echter jarenlang geen M&S-winkel meer te bekennen. Financiële problemen noopten de keten ertoe de 38 vestigingen op het Europese continent te sluiten. Daarmee gingen ook duizenden banen verloren. In België betrof het vier winkels en ruim 300 jobs. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat het eerbiedwaardige warenhuis opnieuw haar deuren opent in België. Er zou een filiaal gaan herrijzen in het woon- en winkelproject Toison d'Or dat de komende jaren wordt opgetrokken langs de Gulden Vlieslaan in Elsene-Brussel, zo meldde de financiële krant l'Echo kortelings. Ook op de Amsterdamse Kalverstraat zou M&S zijn zinnen hebben gezet. Vorig jaar keerde M&S al terug naar Parijs met een filiaal op de Champs-Elysées.

 

M&S online

 

Hoe het ook zij met de fysieke warenhuizen, op internet lanceerde Marks & Spencer onlangs een webshop specifiek gericht op België: www.marksandspencer.be. Geen onlogische zet, want volgens M&S maken de Belgen deel uit van de consumenten die het vaakst gebruikmaken van het internationale leveringssysteem van zijn Britse website. Ondanks de lange fysieke afwezigheid in ons land zijn veel Belgen M&S dus trouw gebleven. En ook dat is niet verwonderlijk, want bij Marks & Spencer vind je modieuze, maar betaalbare kledij voor alle leeftijden. Behalve classy fashion voor vrouwen, mannen en kinderen vind je in de webshop van M&S beddengoed, kookgerei en allerhande woonartikelen – van servies tot gordijnen.

 


 

Momenteel worden nog niet alle producten via de .be/.eu-site aangeboden, maar volgens M&S zal het Europese productaanbod stukje bij beetje worden vergroot. Tijdelijk geniet je gratis bezorging bij alle bestellingen op van meer dan € 35, met ontvangst binnen 4-6 dagen vanaf de besteldatum. Voor bestellingen onder € 35 gelden de standaard bezorgkosten van € 4,95. Ten slotte merken we nog op, dat je niet verplicht bent een account te openen om in de M&S-webshop te kunnen winkelen. Je kan dus ook als gast je bestelling plaatsen.

Laatste reacties