Magazine

Polarr: gratis professionele foto-editor met veel filters

Ben je op zoek naar een goeie app om je foto’s rustig te kunnen bewerken voordat je ze op Instagram en Facebook gooit (en daar eventueel verder bewerkt)? Of heb je geen Instagram, maar wil je toch een ruime keuze aan mooie fotofilters tot je beschikking hebben? Dan is Polarr iets voor jou! Naast vernuftige editor skills bevat de applicatie namelijk een grote collectie filters die deels gratis beschikbaar is. Daarnaast kan je je eigen filters en fotostijlen creëren. In 2015 begonnen als fotobewerkingsprogramma voor in de webbrowser maar inmiddels ook beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Daarnaast is Polarr beschikbaar als freeware voor Windows, macOS en Linux, en als browser-plugin voor Google. Wij probeerden de mobiele versie voor iPhone, maar de meeste screenshots in dit artikel komen van de webversie.

 

Interface

 

Zoals bij vele fotoapps is het bij Polarr heel even uitvlooien waar welke functies zitten. De hoofdinterface werkt immers enkel met symbolen. In de submenu’s wijst het meeste zich vanzelf en er wordt zelfs Nederlands gesproken. Al laten de vertalingen (‘Word fotobewerking meester’, en ‘afrit’ voor ‘exit’) nog wat te wensen over.

 

 

Functionaliteiten

 

Polarr werd mede ontworpen door professionele fotografen. En dat merk je ook. Naast de standaardfuncties van een fotoapp (kleuren, belichting, verzadiging, schaduwen, bijsnijden enzovoort) bevat Polarr namelijk ook de nodige geavanceerde opties. Daaronder aanpassingen op het gebied van lensperspectief, kleurtonen, curven en HSL (Hue-Saturation-Luminosity). Veel van die functionaliteiten zul je waarschijnlijk niet eens nodig hebben, tenzij je een pro of semi-pro bent.

 

 

Ook kan je lokale aanpassingen doen (in een bepaald gebied in de foto dus) door middel van maskers.

 

 

Wil je tekst in je foto plaatsen? Dan biedt Polarr verschillende lettertypen en je kan de typografie, zelfs de afstand tussen de letters, naar believen aanpassen.

 

 

Verder merken we nog op dat Polarr officiële ondersteuning biedt voor raw-formaten van alle gangbare fotocameramerken.

 

Gezichten bewerken

 

Gebruik je foto-editors vooral om je hoofd te verfraaien, op selfies bijvoorbeeld, dan mag Polarr zeker niet in je app-collectie ontbreken. Het programma werkt met gezichtsherkenning en kan een gezicht op diverse manieren veranderen of verbeteren: de huidtoon, lippen, tanden, neus, alsook de grootte van het totale hoofd of bijvoorbeeld alleen de kin of het voorhoofd. Het zijn weer net even andere mogelijkheden die bijvoorbeeld YouCam Perfect biedt. Maar díe app is dan weer superieur in andere digitale schoonheidsbehandelingen, zoals het verwijderen van wallen onder de ogen en van acne. Nadeel bij Polarr is dat je tijdens de gezichtsbewerkingen niet kan vergelijken met het origineel. Dat kan pas nadat je ze hebt uitgevoerd (namelijk door één keer op de foto te tikken).

 

 

Filters

 

Waar Polarr beslist een streepje voor heeft op zijn concurrenten, zoals Snapseed (Google) en VSCO, is de grote collectie filters. De app biedt tientallen gratis filters die je geheel of tot een bepaald niveau over je foto kan leggen. Vind je maar een paar filters? Merk dan op dat je ook verticaal doorheen de filterlijst kan scrollen. Of tik op het icoontje links van de filters (het scrollbalkje) om het menu te openen waarin de filters naar categorie zijn ingedeeld. Daar kan je ook je favoriete filters opslaan. Meer fotofilters verschaf je door middel van in-app-aankoop.

 

 

Naar onze smaak heeft Polarr weliswaar mooie filters, maar kunnen ze tóch niet tippen aan die van Instagram. Instagram blijft toch wel de fotofilterkampioen, vinden we. Maar dat is geen stand-alone editing-app. Bovendien biedt Polarr dan weer de mogelijkheid om je eigen filters en fotostijlen te maken, die je vervolgens in bulk op een groot aantal foto’s kan toepassen. Zo pas je in één keer alle foto’s aan, met de gewenste veranderingen.

 

Aanpassingen ongedaan maken

 

Handig in de Polarr-app is dat je alle bewerkingen die je doet chronologisch in een balk te zien krijgt. Daarin kan je aanpassingen verwijderen en dus ongedaan maken, zonder dat je daarbij andere aanpassingen ongedaan maakt. Zo hoef je niet steeds alle stappen opnieuw te doorlopen als je een eerdere bewerking ongedaan wilt maken.

 

Opslaan en delen

 

Eens je tevreden bent met je foto kan je die opslaan in je filmrol of direct delen via de bekende sociale media. Let er bij het opslaan op, dat je ‘Kopie bewaren’ gebruikt, als je tenminste je originele foto in tact wilt laten. Let er ook op, dat je bij ‘Kwaliteit’ de optie ‘Beste’ (100) aanzet. Standaard is hier de optie ‘Hoog’ (90) geselecteerd.

 

Conclusie

 

Polarr is wat ons betreft één van de beste gratis fotobewerkingsapps. De vele geavanceerde functies, een collectie fraaie filters en het gebruiksgemak maken het een onmisbare app voor elke fotofanaat, die amper onderdoet voor Photoshop. Bij publicatie naar Instagram hebben de Instagram-filters nog altijd onze voorkeur, maar ook dan kan Polarr prima als ‘voorbewerkingsapp’ fungeren. Voor het digitaal verbouwen van je hoofd biedt YouCam Perfect net wat meer functies, maar wat let je om met meerdere editors aan één foto te sleutelen? Alles voor de perfecte foto of selfie!

 

www.polarr.co
photoeditor.polarr.co (in-browser-editor)

Laatste reacties