Magazine

Rara.com: streaming muziek ‘voor beginners’

Update: deze dienst is opgeheven.

 

Ra-ra, wie hebben we daar? Geloof het of niet, maar het is nóg een nieuwe muziekstreamingdienst c.q. Spotify-concurrent! De naam is Rara.com en jawel, ook deze dienst is meteen geheel en al beschikbaar in België. Na jarenlang verstoken te zijn geweest van streamende deuntjes lijkt ons land nu zowat overspoeld te worden door streaming music. Maar voor muziekliefhebbers is dat alleen maar goed nieuws, want elke muziekdienst heeft zo zijn eigen voor- en nadelen (zie ook ons eerdere overzicht). Rara werd vandaag officieel in 18 landen gelanceerd, amper een week na de internationale lancering van Deezer. De nieuwste muziekstreamer heeft in elk geval twee troeven in handen: eenvoud en een spotgoedkope introductieprijs.

 

Geen gedoe

 

Op het eerste zicht doet het Britse Rara.com precies hetzelfde als Spotify en consorten. Het is een streaming muziekdienst met een enorme databank aan deuntjes die je zonder te downloaden op je pc of mobiele apparaat kan beluisten. Met 17 miljoen nummers (update: 11-09-2013) van alle grote labels, inclusief een grote vertegenwoordiging van Belgische artiesten, komt Rara aardig in de buurt bij Spotify, dat intussen meer dan 20 miljoen tracks beschikbaar stelt (update: 11-09-2013). Grote verschil met datzelfde Spotify, en gelijkaardige diensten, is volgens Rara.com het gebruikersgemak. Terwijl andere diensten met ingewikkelde playlist-functies, toeters en andere bellen alleen aantrekkelijk zouden zijn voor ervaren gebruikers en “muziekfreaks”, zegt Rara.com zich te richten op de grote massa. En die wil simpelweg favoriete liedjes kunnen beluisteren zonder gedoe. Rara zou dan ook ideaal zijn voor een ieder die voor het eerst in aanraking komt met streaming music. Volgens eigen Rara-onderzoek zou dat gaan om 60 tot 70 procent van de consumenten.

 

Laagdrempelig

 

De nieuwe Spotify-rivaal met de wat raadselachtige naam voegt de daad bij het woord door een heel eenvoudige, intuïtief functionerende webplayer aan te bieden. Software downloaden is dus niet nodig. De kleurrijke webinterface werkt vlot en is laagdrempelig doordat ze bijvoorbeeld kant-en-klare themakanalen aanbiedt met muziek naar jouw smaak of mood. Rara nodigt daardoor wel wat minder uit voor het ontdekken van nieuwe muziek, maar misschien heeft ‘de grote massa’ daar ook geen behoefte aan? Waar de leek waarschijnlijk wél behoefte aan heeft, is een goede geluidskwaliteit. Die van Rara is behoorlijk, maar toch wel wat minder dan die van Spotify: Rara biedt een AAC-formaat tussen 48 en 72 kbps. Spotify streamt 160 tot 320 kbps Ogg Vorbis naar je oren.

 

Prijsmodel

 

Maar er is nog die andere troef: de introductieprijs. Het gebruik van de Rara-webinterface, oftewel onbeperkt en reclamevrij muziek luisteren, kost de eerste drie maanden slechts 99 eurocent. Daarna betaal je maandelijks 4.99 euro. Da’s dan weer equivalent aan de de premium-abonnementen van de meeste andere muziekstreamingdiensten. Wie Rara ook mobiel wil gebruiken betaalt de eerste 3 maanden 1.99 euro, daarna 9.99 euro per maand. De mobiele app werkt alleen nog op Android telefoons, versies voor iPhone, iPad en Windows Phone zijn onderweg.

 

Níet gratis

 

99 eurocent per maand klinkt als muziek in de oren. Maar voor minder doet Rara.com het ook niet. Het biedt géén freemium-model zoals Spotify, Simfy, We7 en (heel beperkt) Deezer die hebben. En da’s jammer, want bij ‘laagdrempelig’ hoort ons inziens dat je de dienst gratis kan uitproberen, al is het maar voor even of met de nodige beperkingen of irritante reclameboodschappen.

Laatste reacties