Magazine

Retro gaming: online classic games spelen

De jaren 80: tijd van cassettespelers, videorecorders en videospelletjes. Als je denkt dat Halo retro is, heb je het mis. ‘Wij’ (late) dertigers weten wel beter. Arkanoid, Donkey Kong, Pac-Man: dat zijn de klassiekers! Dankzij de wonderen van het web zijn al die spelletjes nu ook bereikbaar voor jongere generaties. Als je echt enthousiast raakt, kun je misschien op de één of andere advertentiesite op zoek gaan naar een authentieke console. Of misschien heeft een familielid nog wel een stoffige Atari op zolder staan. Zo niet, dan bieden onderstaande websites een prima alternatief.

 



 

RetroGames.cc

 

RetroGames.cc is een online paradijs voor mensen die van nostalgische games houden én tijd te veel hebben. De site biedt namelijk een enorme hoeveelheid spellen die ooit werden uitgebracht voor Nintendo (van NES tot DS), het legendarische SEGA, Atari en PlayStation, plus nog een hele reeks arcadespellen. Ook obscure versies, hacks en remakes. En je hoeft er niks voor te downloaden of wat dan ook; je kan al die klassiekers gewoon in je webbrowser spelen. Game on!

 

 

Triplets and Us

 

Arcadespelletjes kenden hun hoogtijdagen eind jaren 70, begin jaren 80. De veertigers en vijftigers onder ons zullen met enige weemoed terugdenken aan de dagen dat ze op loodzware, stroomslurpende kasten spelletjes als Space Invaders en Asteroids speelden. Met de opkomst van de spelcomputer midden jaren ’80 boetten arcadespelletjes aan populariteit in, maar de meeste games kwamen nog steeds eerst als arcadeversie uit voor ze op een console werden uitgebracht. Toen eind 20ste, begin 21ste eeuw arcademachines op alle fronten werden afgetroefd door de vijfde en zesde generatie consoles, werden ze een zeldzaam fenomeen. Op Triplets and Us vind je ze allemaal: de klassieke arcadegames uit de jaren ’80, van Arkenoid tot en met Zelda. Hoewel de gameplay de beleving van een arcadekast niet benadert, roepen de spelletjes zelf genoeg mooie herinneringen op.

 

 

Super Nintendo Emulator

 

Het Nintendo Entertainment System (NES): gebruikelijk geleverd samen met Super Mario Bros. en Duck Hunt op één cartridge. Aan dat standaard meegeleverde eerste spel dankte de console zijn grote succes, menen sommigen, hoewel je het natuurlijk ook andersom kunt bekijken. Na de succesvolle NES kwam de Super NES, beter bekend als de Super Nintendo. Terwijl de processorsnelheid gelijk bleef aan die van de NES, zorgde een verdubbeling in bits – naar 16 bit –voor een beter beeld en geluid. Wat Super Mario Bros.deed voor de NES, namelijk een impuls geven aan de verkopen, deed Super Mario World voor de SNES. Hoewel de succesvolste 16-bitcomputer, kon de SNES de verkoopcijfers van de NES niet evenaren. Toch werd en wordt hij door critici bestempeld als één van de beste, zoniet dé beste console ooit, met name vanwege de drastische verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger en het feit dat hij zijn tijd ver vooruit was. Op de SNES maakten tal van oude Nintendo-helden hun wederopwachting, onder wie Donkey Kong in Donkey Kong Country, een spel met voor die tijd revolutionaire animaties. Op Super-Nintendo-Emulataor.com kom je bijna alle SNES-klassiekers tegen: Street Fighter en Street Fighter IILegend of Zelda et cetera.

 

 

Software Library en Classic Reload: MS-DOS-games

 

Wolfenstein, Prince of Persia, Dune, Budokan, Super Street Fighter, The Oregon Trail, … Zeggen deze titels je iets, of zelfs heel veel? Dan heb je waarschijnlijk nog het roemruchte MS-DOS-tijdperk meegemaakt! Oftewel de tijden waarin je pc nog werd opgestart vanuit een zwart scherm met opdrachtprompt, en waarin je vanaf diezelfde opdrachtprompt vette games kon laden in 8-bit-beeldkwaliteit (ja, we worden oud). Los van die beeldkwaliteit, die toch ook zijn charme had, waren het vaak ijzersterke games die je misschien best nog eens zou willen spelen. Welnu, dat kan! The Internet Archive heeft een collectie online gezet van duizenden MS-DOS-games! Van wereldberoemde klassiekers tot obscure onbekenden, stuk voor stuk gratis online te spelen in je webbrowser. Een gelijkaardige verzameling biedt de site Classic Reload.

 

 

Software Library: C64-games

 

Deze bloemlezing zou niet compleet zijn zonder de Commodore 64. Want wie in de jaren ’80 geen console in huis had, speelde zijn spelletjes ‘gewoon’ op de thuiscomputer. De Commodore 64 (de ’64’ slaat op zijn werkgeheugen van 64 kB) is de meest verkochte pc ooit, vooral omdat hij de helft goedkoper was dan de Apple II, maar ook vanwege het bijna idioot hoge aantal spelletjes dat is uitgebracht op de computer. Het Internet Archive, dat we zonet al bespraken, heeft óók een gigantische catalogus van C64-titels die je gratis in je webbrowser kan spelen – van Donkey Kong tot Paperboy, en van Out Run tot Flight Simulator II.

 

 

Tot zover deze tijdreis. We hopen dat je jouw Xbox 360 of PlayStation 3 even aan de kant schuift en geniet van deze klassieke spelletjes. Eigenlijk is het verplichte lesstof voor elke gamer, vinden wij … En vind je de animaties of het geluid een beetje duf? Vergeet dan niet dat deze spelletjes stammen uit de tijd dat beeld en geluid nog op band werden opgenomen.

Laatste reacties