Magazine

Slimmer zoeken met Google: 10 tips en trucs

Het internet afschuimen naar de beste informatie die er voorhanden is, is een echte kunst. Ja, je kan gewoon je term ingeven in Google en de eerste de beste pagina openen, maar door een paar simpele trucs te gebruiken zal je gegarandeerd meer gerichte resultaten te zien krijgen en uiteindelijk het beste antwoord vinden op jouw zoekvraag. 'Zoekvraag' mag je trouwens heel letterlijk nemen, want Google geeft vaak al de gewenste resultaten door simpelweg een vraag te stellen: "Wat is het weer vandaag?", "Wanneer valt Pasen?" enzovoort. Is dat niet afdoende, lees dan onderstaande tips en trucs eens door. Er staan er gegarandeerd een paar tussen die je nog niet kende!

 

1. Vind recente pagina's

 

Normaal volstaat het vermelden van een jaar of datum in je zoekopdracht om het aantal resultaten al goed uit te dunnen. Maar hier heeft Google zelf ook nog een handige optie voor bedacht. Je kan namelijk zoeken naar resultaten die binnen een bepaalde tijd voor je zoekopdracht zijn geüpdatet. Zo kan je zoeken naar resultaten binnen een uur, een dag, een maand, een jaar of zelfs na een zelf te kiezen datum.

 

 

2. Zoek met een afbeelding

 

Dat je met Google razendsnel afbeeldingen kan vinden op basis van een zoekterm is genoegzaam bekend. Maar andersom werkt het ook! Heb je een foto van een heerlijk dessert dat je zou willen bereiden voor de volgende verjaardag maar heb je geen idee hoe het heet? Ask Google! Sleep de afbeelding vanop je computer of vanuit een ander browsertabblad in de zoekbalk op Googles afbeeldingenpagina en Google zal voor jou gelijkaardige afbeeldingen zoeken en uiteindelijk een gokje doen naar de naam.

 

 

3. Gebruik directe resultaten

 

Resultatenpagina's van zoekmachines bestaan van oudsher uit links naar andere websites. Zo ook die van Google. Maar soms is Google in staat om zelf relevante informatie te geven in antwoord op populaire zoekopdrachten. Enkele voorbeelden:

 

– typ de naam van een voetbalclub in, en Google geeft de uitslag van de laatst gespeelde wedstrijd (of de tussenstand van een wedstrijd die momenteel gespeeld wordt) en vertelt welke de eerst volgende wedstrijd is. Voor Belgische clubs lijkt deze feature helaas niet te werken.

 

– is het een gepast tijdstip om een telefoontje naar New York te wagen? Typ "tijd New York" in, en Google vertelt je de lokale tijd.

 

– "weer New York" geeft dan weer de lokale weercondities, steeds voor een termijn van acht dagen.

 

– converteren van eenheden kan Google ook. Typ "5 inch to cm" in en Google vertelt je exact om hoeveel centimeter het gaat.

 

4. Vind gerelateerde sites

 

Met het prefix related: kan je heel eenvoudig gelijkaardige websites vinden. Zoek je een andere Vlaamse startpagina dan Surfplaza (we kunnen het ons niet voorstellen), dan gebruik je "related:surfplaza.be". Zoek je een alternatief voor kledingwinkel Zalando? Typ "related:zalando.be". Liefhebber van de funny pics van 9Gag? Het commando "related:9gag.com" resulteert in een lijst van soortgelijke websites.

 

5. Vind resultaten op het niveau van kinderen

 

Deze functie werkt vooralsnog alleen in de Engelstalige versies van Google. Ben je op zoek naar een eenvoudige uitleg en kom je alleen maar ingewikkelde en veel te lange teksten tegen, dan biedt Google de mogelijkheid om je zoekopdracht te verfijnen op leesniveau. Dit hulpmiddel kan je vinden via Search Tools > All Results > Reading level. Wanneer het leesniveau is geactiveerd worden de zoekresultaten opgedeeld in drie groepen: basis, gemiddeld en gevorderd. Deze tool is vooral handig als je leeftijdsgebonden teksten zoekt voor schoolprojecten.

 

 

6. Zoek leuke apps voor je gsm of tablet

 

Wil je weten of ergens een handige app voor bestaat of zoek je gewoon enkele leuke nieuwe games, klik dan in Google op 'Meer' en dan op 'Apps'. Via de zoekhulpmiddelen kan je vervolgens een prijs selecteren en een bron.

 

 

7. Gebruik Google als rekentoestel

 

Heb je geen rekentoestel bij de hand en wil je toch snel een net iets te ingewikkeld wiskundeprobleem oplossen? Geen nood, ook daarvoor kan je een beroep doen op onze goede vriend. Geef een sommetje in, bijvoorbeeld "5 + 6", en Google tovert zijn calculator tevoorschijn. Met deze digitale rekenmachine kan je ook complexere zaken uitrekenen, bijvoorbeeld met sinus en cosinus en dinges (sorry, wiskunde was op school niet onze sterkste kant).

 

 

8. Zoek op een specifieke website of link

 

Het merendeel van de hedendaagse websites heeft een eigen zoekfunctie, maar negen van de tien is die niet zo goed als Google zelf. Wil je iets op zoeken binnen een specifieke website, Wikipedia bijvoorbeeld, voeg dan "site:" aan je zoekopdracht. Bijvoorbeeld: "site:https://www.surfplaza.be google". Zo zoek je alle artikelen en pagina's over Google binnen Surfplaza.be. Wil je juist één specifieke website uitsluiten uit je resultaten, zet dan een minteken voor "site:". Dus: "-site:https://www.surfplaza.be google".

 

9. Voorkom resultaten die je niet wil

 

Stel, je zoekt naar leuke vakantiefoto's vanuit Barcelona maar je krijgt nogal wat resultaten over FC Barcelona te zien. Ook dit probleem is zeer eenvoudig op te lossen door een minteken voor de term die je niet wil te typen. In dit voorbeeld zou de nieuwe zoekterm dan worden: "Barcelona –FC".

 

10. Zoek naar een specifieke woordgroep

 

Wellicht ten overvloede, maar toch nog deze aloude tip. Een zoekopdracht met meerdere woorden geeft niet altijd de gewenste resultaten, vooral wanneer 'vrije interpretaties' van Google, zoals synoniemen en afgeleiden, ongewenst zijn. Om dit te voorkomen en enkel de resultaten te krijgen die exact jouw zoekterm bevatten kan je je zoekterm tussen aanhalingstekens zetten. Bijvoorbeeld: "Internet Privacy".

Laatste reacties