Magazine

Spotify-uitdager Tidal: muziek streamen in hifi-kwaliteit

Alweer een alternatief voor Spotify? Yep. De nieuwste muziekstreamingdienst luistert naar de naam Tidal en is sinds kort ook beschikbaar in België. In veel opzichten biedt Tidal hetzelfde als Spotify en co. Waar de dienst in verschilt is de geluidskwaliteit. Alle nummers die je via het platform kan beluisteren worden aangeboden in ‘lossless HiFi-kwaliteit’. Zodoende richt het Noorse Tidal zich vooral op de audiofiele fijnproever en is de dienst veeleer een directe concurrent van het Franse Qobuz.

 

Tidal versus Qobuz

 

Een belangrijk bezwaar tegen gevestigde streamingdiensten als Spotify is dat deze de muziekbestanden compresseren waardoor verlies in geluidskwaliteit ontstaat. De modale muziekliefhebber zal doorgaans genoegen nemen met de 320kbps die de meeste diensten bieden, maar kritische muziekfans gaan vaak toch voor feilloze cd-kwaliteit. Je kon daarvoor al terecht bij Qobuz, maar nu dus ook bij Tidal. Beide diensten bieden een welhaast perfecte audiokwaliteit in het zogenaamde in FLAC-formaat. Daar betaal je dan ook voor. 19,99 euro per maand, om precies te zijn.

 

Qobuz is echter wat minder ‘radicaal’ dan Tidal en heeft ook nog abonnementsformules waarmee je uitsluitend 320 kbps kan streamen. Daarnaast richt Qobuz zich meer dan andere diensten op liefhebbers van klassieke muziek. Wie enkel klassieke muziek wil beluisteren, kan bij Qobuz een hifi-maandabonnement van 14,99 euro nemen.

 

Tidal: de basics

 

Terug naar Tidal, dat overigens een internationaal zusje is van de Scandinavische lossless-streamingdienst WiMP. Tidals database bevat zo’n 25.000 tracks, 5 miljoen minder dan Spotify, maar alleszins ruim voldoende. Je kan die tracks streamen met een pc-programma (Windows en Mac), apps voor Android (alleen 4.4.4 en hoger) en iOS, en in de webbrowser. Vreemd genoeg kan streamen met de hoogste audiokwaliteit alleen in Chrome. In andere browsers wordt de geluidskwaliteit naar beneden geschroefd.

 

Helaas is Tidal ook nog niet beschikbaar op high-end-audiosystemen als Sonos en Raumfeld, terwijl daar juist de hifi-kwaliteit pas echt tot haar recht komt. Volgens Tidal echter een kwestie van een nog even geduld. Het zou op de planning staan voor het eerste kwartaal van 2015. Check ook deze lijst van audiosystemen waarop Tidal in de loop van het jaar beschikbaar zou moeten komen.

 

Verder kan je van de software, webware en apps de gebruikelijke functionaliteiten verwachten, zoals offline luisteren, playlists, radio, artiestinformatie, aanbevelingen enzovoort. Dit alles zonder advertenties, in een premium-maandformule. Niet veel anders dan Spotify en co dus.

 


 

Hoor jij het verschil?

 

Grootste wapenfeit van Tidal is de audiokwaliteit, met een bitrate die volgens het bedrijf meer dan vier keer hoger ligt dan die van de concurrenten. Maar je betaalt dus ook het dubbele van wat de meeste concurrenten vragen. Is dat de moeite? Die afweging laten we aan jou. Dat het kwaliteitsverschil wel degelijk hoorbaar is, zeker op een goede hoofdtelefoon, is volgens de kenners evident.

 

Conclusie

 

Voorlopig concluderen we dat Tidal een welkome nieuwkomer is, puur vanwege het feit dat deze zich op één, niet onbelangrijk, punt onderscheidt van de vele gelijkaardige diensten: de geluidskwaliteit. Voor de rest is Tidal niet veel anders dan anderen en het muziekaanbod is wat kleiner dan dat van marktleider Spotify. Tidal is twee keer zo duur als Spotify-premium en het lijkt ons dat dat alleen de moeite is voor muziekliefhebbers die grote waarde hechten aan de audiokwaliteit, en hun tracks afspelen op een hoogwaardige hoofdtelefoon en/of audio-installatie. Houd er rekening mee dat Tidal op de meeste high-end-audiosystemen nog niet functioneert. Misschien best nog even afwachten dus, mocht je een abonnement overwegen. Je kan de dienst zeven dagen gratis uitproberen.

Laatste reacties