Magazine

12 veelgestelde vragen over Instagram Verhalen (Stories)

insta-storiesInstagram Verhalen zijn compilaties van losse foto’s (3 seconden) of video’s (die maximaal 10 seconden duren) die na 24 uur weer verdwijnen en die je kan aankleden met tekst, emoji en krabbels. De ‘snelle’ en tijdelijke verslagen verschijnen in een horizontale rij van cirkels boven je newsfeed. Al met al een Snapchat-achtige functie, die vooral handig lijkt voor wie even wil opvallen. Dat is iets wat met het grote aantal Instagram-gebruikers en de algoritmes die tegenwoordig het nieuwsoverzicht bepalen (in plaats van chronologische volgorde) steeds moeilijker wordt. Maar Instagram Verhalen is er ook voor als je even een momentje wilt delen dat net wat te ‘klein’ is voor een permanente post. Door middel van een q-&-a lopen we de belangrijkste aspecten van dit nieuwe Instagram-onderdeel met je door.

 

N.B.: de termen ‘verhaal’ en ‘verslag’ worden door Instagram wat door elkaar gebruikt. Wij gebruiken ‘verslag’ voor één enkele foto of video, en ‘verhaal’ voor één of meerdere verslagen die elkaar opvolgen, een compilatie dus.

Update: dit artikel werd geactualiseerd op vrijdag 31 maart 2017. We hebben enkele vragen toegevoegd. En weliswaar is het concept van Verhalen grotendeels gekopieerd van Snapchat (zoals Facebook ook toegeeft), het blijkt inmiddels serieus gebruikers weg te lokken bij datzelfde Snapchat.

Hoe plaats ik een verslag in Instagram Verhalen?

 

Om een foto of video te plaatsen open je Instagram Verhalen via het plusje (+) linksboven, waarna je met de ingebouwde camerafunctie een foto of video kan maken (voor een foto: tik op de cameraknop, voor een video: houd de cameraknop ingedrukt). Die kan je vervolgens direct plaatsen door op het vinkje (V) te drukken. Via de downloadknop kan je die desgewenst ook downloaden naar je filmrol.

 

Van zodra een verslag is gepubliceerd blijft dit 24 uur actief. Daarna wordt het automatisch verwijderd.

 

insta-stories

Kan je bij Instagram Verhalen ook uploaden vanuit je filmrol?

 

Ja, mits de foto of video binnen de afgelopen 24 uur gemaakt is (maar ja, door een screenshot te maken kan je in principe foto’s van alle tijden plaatsen). Zodoende kan je dus ook al eerder gemaakte Boomerangs en Hyperlapses in je verhaal zetten.

 

De mogelijkheid tot importeren vanuit je filmrol lijkt door Instagram bewust wat verborgen. Die komt namelijk pas tevoorschijn als je in het Verhalen-camerabeeld met je vinger naar benenden swipet. Zó dus:

 

uploaden-stories

 

Dat moet je maar net even weten (bij dezen dus). Wellicht wil Instagram je zo aansporen om toch vooral direct foto’s of video’s te plaatsen.

Kan je een verslag ook naar één of enkele specifieke personen verzenden?

 

Ja. Het verzendscherm biedt de mogelijkheden om gebruikers aan te vinken naar wie je je verslag afzonderlijk wilt verzenden. Vink je niemand aan, dan stuur je het naar alle gebruikers (met uitzondering van hen voor wie je je verslagen standaard verbergt – zie verderop).

 

instagram-afzonderlijk-sturen

 

Als je je verslag naar een specifieke persoon stuurt, is dit slechts enkele seconden zichtbaar van zodra die het bekijkt, waarna het verslag verdwijnt.

Als iemand je afzonderlijk een verslag stuurt, en je maakt een schermafbeelding daarvan, komt die persoon dat dan te weten?

 

Ja. Net als bij Snapchat stuurt Instagram een melding naar die persoon dat jij een schermafbeelding (screenshot) hebt gemaakt.

Kan ik mijn foto van een filter voorzien?

 

Ja, door naar links of rechts te swipen worden er filters over je foto geschoven. Vooralsnog heb je de keuze uit zeven filters, heel wat minder dus

Kan ik mijn verslag ook bij je ‘gewone’ posts zetten?

 

Jawel. Als je een verslag hebt gemaakt dat je graag permanent op je tijdlijn wilt zetten, open het dan, tik onderaan op de drie bolletjes en kies vervolgens de optie ‘Delen als bericht’.

 

Kan ik zien wie mijn verslag bekeken heeft?

 

Yep. Tik op het ‘oogje’ onderaan (dit verschijnt na pakweg 10 minuten) en je verkrijgt een chronologisch geordende lijst van alle volgers (en eventueel niet-volgers) die je verslag gezien hebben. Niet-volgers kunnen je verslag of verhaal zien als ze toevallig jouw profielpagina (c.q. tijdlijn) openen en op je profielfoto tikken.

Kan ik iemands verslag anoniem bekijken?

 

Nee. Als je een verslag bekijkt zal de uploader daarvan jou in zijn of haar lijst van viewers kunnen terugvinden, ongeacht of je die persoon volgt en/of andersom. Je kan een poging wagen om alle verhalen in te laden, het internet van je telefoon uit te schakelen en dan een verslag te openen, maar bij ons werkte dit niet.

Kan men een verslag liken of erop reageren?

 

Liken niet, reageren wel. Dat laatste echter niet via een publieke comment box onderaan de foto of video, maar door het sturen van een privébericht dat in je postvak (‘Rechtstreeks’) belandt.

Kan ik mijn verslag verbergen voor bepaalde gebruikers?

 

Ja. Via de optie ‘Verhaalinstellingen’ (zie tandwieltje of drie puntjes – op je profielpagina of bij Instagram Verhalen zelf) is het mogelijk om je verhalen te verbergen voor bepaalde personen. Gebruik daartoe ‘Verslag verbergen van’. ‘Van’ dient hier eigenlijk ‘voor’ te zijn, al werkt het wederzijds: als je iemand uitsluit om jouw verhalen te zien, kan jij de verhalen van die persoon ook niet meer zien.

 

 

Het bovenstaande is niet hetzelfde als blokkeren of ontvolgen. Als je je verhalen voor iemand verbergt, kan die persoon je ‘gewone’ posts uiteraard nog steeds zien, en andersom.

 

Kan je verhalen van bepaalde gebruikers verbergen?

 

Ja. Als je de verhalenzucht van een bepaalde persoon beu bent, tik dan niet op zijn of haar profielfoto in de verhalenlijst, maar houd je vinger er even op vast, waarna onderaan de optie ‘Geluid uitschakelen voor verhaal van…’ verschijnt. Dit doet de verhalen van die persoon niet volledig verdwijnen, maar plaatst ze helemaal achteraan je verhalenlijst.

 

Iemands verhalen verdwijnen wél volledig uit je lijst wanneer jij jouw verhalen voor die persoon verbergt (zie vorige vraag).

Kunnen ook niet-volgers mijn verhalen zien?

 

Als je een openbaar account hebt wel ja. Maar alleen als zij jouw profielpagina bezoeken en op jouw profielafbeelding tikken (daar verschijnt een gekleurde cirkel omheen wanneer je een actief verhaal hebt). Als je een privé-account hebt (dat wil zeggen dat je nieuwe volgers eerst moet goedkeuren) kunnen alleen je volgers je verhalen zien.

Wat betekent de modus ‘live’?

 

Je kan live video streamen om in realtime contact te maken met je volgers. Wanneer een livevideo is beëindigd, kan deze niet meer worden bekeken op Instagram.

 

Tijdens het uitzenden verschijnt het aantal kijkers verschijnt rechtsboven in het scherm en reacties verschijnen onder in het scherm. Tik op Reageren om een reactie toe te voegen en tik op een reactie en houd deze vast om deze boven in het scherm vast te zetten zodat kijkers deze gemakkelijker kunnen bekijken.Laatste reacties