Magazine

15 veelgestelde vragen over Tinder

Ook al is er inmiddels geduchte concurrentie van apps als Happn, Tinder blijft verreweg de populairste dating-app. De eenvoud, laagdrempeligheid en het feit dat je bovenal ‘echte mensen’ tegenkomt in plaats van creepy fakers, blijken niet te versmaden ingrediënten voor smachtende singles (en soms ook niet-singles). Weer een ander vindt de app vooral interessant om zijn ‘marktwaarde’ eens te ontdekken. Vooral het afgelopen jaar werden de nodige nieuwe functionaliteiten in Tinder geïntroduceerd, en sommige ook weer afgevoerd. Dat, plus het feit dat sommige, best wel essentiële functionaliteiten alleen in de betaalde variant Tinder Plus zitten, leidt nogal eens tot onduidelijkheid of ergernis. En hoe zit het nou precies met dat mysterieuze algoritme dat de keuze en volgorde van matchvoorstellen bepaalt? Hoog tijd om eens wat prangende Tinderlijke issues op een rij te zetten. Dat doen we, gebruikelijkerwijs, in de vorm van vraag en antwoord. De gratis Tinder-versie vormt hierbij het uitgangspunt. Heb je zelf ook nog een vraag, of aanvullende info, drop die dan gerust in de comments.

 

giphy-tinder1
Bron: Giphy

 

Ik heb per ongeluk iemand naar links geswipet. Kan ik dit ongedaan maken?

 

Alleen als je Tinder Plus hebt. Gebruik je de gratis variant, dan is elke swipe onomkeerbaar. Of je moest al je account verwijderen, Tinder opnieuw installeren en dan hopen dat je die persoon opnieuw tegenkomt in je matchvoorstellen.

 

to-the-left
Bron: Giphy

 

Ik heb per ongeluk iemand naar rechts geswipet. Kan ik dit ongedaan maken?

 

Ja, je kan iemand te allen tijde ‘ontmatchen’. Als je per ongeluk naar rechts swipet en het blijkt een match te zijn (een ongewenste dus), dan hef je de match best meteen op, zodat die persoon jou niet bij zijn of haar matches te zien krijgt. Wel heeft de ongelukkige een notificatie ontvangen dat er nieuwe match is en zal die dus tevergeefs zijn of haar Tinder checken.

Ik heb per ongeluk een Super Like gegeven. Kan ik dit terugdraaien?

 

Alleen als je Tinder Plus hebt. Heb je een gratis account, dan kan je de Super Like enkel tenietdoen door de match op te heffen. Vervelend echter als je de persoon niet ‘super liket’, maar wel ‘gewoon’ liket.

Als ik aan iemand een Super Like toeken, en het is (nog) geen match, krijgt die persoon daar dan bericht van?

 

Ja, de gelukkige ontvangt dan een notificatie. Hij of zij krijgt niet direct te zien van wie de Super Like afkomstig is, maar komt jou en je Super Like vanzelf tegen bij Ontdekkingen. Je kan pas met deze persoon chatten als hij of zij ook jou heeft geliket of gesuperliket.

 

tinder-super-like-erin-heatherton
Bron: Phandroid

 

Een van mijn matches is verdwenen. Hoe kan dat?

 

Wanneer een persoon niet meer voorkomt in je lijst met matches, dan heeft deze zijn of haar match met jou opgeheven, óf zijn of haar account verwijderd. In beide gevallen kunnen jullie niet meer met elkaar chatten via Tinder.

Kan ik iemand deblokkeren?

 

Nee. Als je je match met iemand hebt opgeheven (ook wel ‘blokkeren’ of ‘ontmatchen’ genoemd) kan je dat niet meer terugdraaien.

Waar is de functie ‘Momenten’ gebleven?

 

Die is er niet meer en komt ook niet meer terug (zie hier). De functie werd relatief weinig gebruikt. Tinder is gekoppeld aan Instagram, dus je ‘momenten’ delen kan wellicht ook op die manier.

Waar is de melding ‘Laatst actief’ gebleven?

 

Deze functionaliteit werd, samen met ‘Momenten’, vorig jaar november afgevoerd. Sindsdien is het dus niet meer mogelijk om te zien wanneer iemand voor het laatst online was op Tinder.

Mijn match reageert niet meer op mijn chatberichten. Heeft hij/zij mij misschien geblokkeerd, of zijn/haar account soms verwijderd?

 

Geen van beide. Als een match jou blokkeert (blokkeren = match opheffen) of zijn/haar Tinder-account verwijdert, verdwijnt deze persoon uit jouw lijst van matches. Zolang hij/zij erin staat, is geen van beide dus het geval. Mogelijk is de match even Tinder-moe en opent hij/zij de app niet meer. Nu de ‘laatst actief’-melding er niet meer is, kan je dit niet meer controleren. Helaas kan het ook zo zijn dat je match jóu even moe is.

Wat betekent in de chat het hartje naast iemand laatst gestuurde bericht?

 

Je kan op dit hartje drukken (het wordt dan groen) om het bericht van die persoon te liken. Hij of zij krijgt daar een melding van.

Kan ik alleen maar foto’s die op mijn Facebook staan op Tinder plaatsen?

 

Nee, sinds versie 4.8.0 kan je ook foto’s rechtstreeks vanuit je filmrol opladen.

 

giphy-tinder2
Bron: Giphy

 

Kan ik in de chat foto’s naar iemand sturen?

 

Nee. En aangezien de functie ‘Momenten’ niet meer bestaat, kan je je foto’s alleen nog maar tonen in je profiel, al dan niet aangevuld met een koppeling naar je Instagram-foto’s. Wél is het sinds versie 4.8.0 mogelijk om (grappige) gif-animaties in de chat te versturen (zie de blauwe ‘GIF’-knop naast het berichtenveld). Je kan alleen gifjes sturen uit de collectie die Tinder aanbiedt. Wees voorzichtig hiermee, want eens een gifje gestuurd, kan je dat niet ongedaan maken.

Hoe kan ik de informatie over mijn interesses bewerken?

 

Dat is niet mogelijk. Jouw interesses worden ingeladen vanaf je Facebook-account. Anderen krijgen daarvan alleen gemeenschappelijke interesses te zien. Ook informatie over werk en opleiding wordt enkel vanuit Facebook verstrekt. Wel kan je ervoor kiezen om die niet op je Tinder-profiel weer te geven.

Bij ‘instellingen voor ontdekkingen’ kan je een range voor leeftijd en afstand bepalen. Werkt dit filter in twee richtingen?

 

Ja, wat betreft leeftijd; nee, wat betreft afstand. Anderen krijgen jou alleen bij de voorstellen te zien als jij in hun leeftijdsrange past én zij in de jouwe. Stel, je bent een man van 35 en je wenst alleen vrouwen van 30 tot 40 te zien. Je stemt je leeftijdsfilter hierop af, waarna alleen nog vrouwen tussen de 30 en 40 jou te zien krijgen – mits jij in hún leeftijdsfilter past. Anders hebben matchvoorstellen immers weinig zin.

 

Bij de afstand werkt dat niet zo: ook mensen van buiten de maximale afstand die jij hebt ingesteld kunnen jou zien wanneer jij binnen hún afstandsfilter valt (en mits de leeftijdsfilters overeenkomen uiteraard). Als jij in een later stadium je afstandsrange uitbreidt, kan je deze mensen alsnog in je voorstellen tegenkomen en matchen. Logisch gevolg van dit alles: hoe groter de afstand tussen twee mensen is, hoe minder groot de kans op een match.

 

swipe
Bron: Giphy

 

Ik heb mijn Facebook-account gedeactiveerd. Kan ik Tinder blijven gebruiken?

 

Nee. Al vrij snel zal Tinder de koppeling met Facebook ‘missen’ en je verzoeken terug in te loggen op Facebook. Tinder en Facebook zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, hetgeen de authenticiteit van de profielen natuurlijk ten goede komt.

Hoe bepaalt Tinder eigenlijk wie ik bij Ontdekkingen te zien krijg, en wie mij te zien krijgen? Gebeurt dit willekeurig?

 

Dit gebeurt zeker niet willekeurig; er schijnt een behoorlijk geavanceerd algoritme achter schuil te gaan. Dit is er, vanzelfsprekend, op gericht om zoveel mogelijk matches te bewerkstelligen. Over het hoe en wat van dit algoritme laten de makers van Tinder weinig los.

 

Wél kwam onlangs aan het licht dat iemands populariteit een (belangrijke) rol speelt in het algoritme. Tinder hanteert een ratingsysteem waarmee het gebruikers kan rangschikken op hoe begeerd ze zijn (iets wat overigens niet ongebruikelijk is bij datingapps en -sites). Ben je begeerd, dan heb je een grotere kans om te matchen met iemand die ook begeerd is. De één krijgt daardoor meer aantrekkelijke mensen te zien dan de ander – wat men dan ook onder ‘aantrekkelijk’ moge verstaan. Het moge duidelijk zijn dat goeie foto’s daarin de belangrijkste factor zijn. Je aantrekkelijksscore achterhalen is onmogelijk, maar als je vermoedt dat die laag is, upload dan best een wat nieuwe (betere) foto’s.

 

i-look-good
Bron: Giphy

 

Fast Company bracht de interne rating aan het licht nadat het als één van de weinigen een kijkje in de Tinder-keuken mocht nemen. In dit artikel lees je over de bevindingen. Meer over hoe het Tinder-algoritme werkt en wat je daar als gebruiker van kan leren: hier.

 

Funny-Tinder-valentines-day-meme
Bron: WeKnowMemesLaatste reacties