Magazine

Wire: een nieuw alternatief voor WhatsApp én Skype

WhatsApp, Skype, Facebook Messenger, Telegram, Viber, … Er bestaan nogal wat communicatie-apps en waarschijnlijk gebruik je minimaal de eerst genoemde drie: WhatsApp omdat ‘iedereen’ het heeft, Skype om te bellen en videochatten, en Facebook Messenger om op Facebook te kunnen chatten. De gloednieuwe chatapp Wire wil alle andere overbodig maken door het beste van al die apps in één app te verenigen. Met in de gelederen één van de Skype- oprichters, namelijk Janus Friis, is Wire klaar om de concurrentie aan te gaan met vooral WhatsApp en Skype. In een interview met The Guardian spreekt deze Friis over een nieuwe visie op hoe communicatie zou moeten zijn, en meer van dat. De nieuwkomer onder de babbelapps laat inderdaad een verfrissende wind waaien, maar of die genoeg is om de gevestigde orde omver te blazen? Wire is in essentie een chatprogramma als alle andere, maar het heeft alleszins een aantal eigenschappen en functionaliteiten waarmee het zich in positieve zin onderscheidt. We zetten de belangrijkste vijf op een rijtje.

 

1. Chatten én bellen

 

Met Wire kan je niet alleen tekstueel communiceren met je vrienden en kennissen, maar ook bellen. De app bevat een prima belfunctie met een opvallend hoge geluidskwaliteit (HD). Met concurrent WhatsApp kan je vooralsnog niet bellen, al zou een belfunctie in de maak zijn. Programma’s als Viber en Hangouts zijn zeer geschikt om gratis te telefoneren, maar dan weer minder om te chatten. Wire brengt dus beide functies. Videochatten is met Wire ironisch genoeg nog niet mogelijk, waardoor de nieuweling voorlopig geen volwaardige concurrent voor Skype is.

 

2. Mooi, hip en minimalistisch uiterlijk

 

Het is weliswaar alleen de verpakking, maar ze hebben er bij Wire goed hun best op gedaan. De interface van de nieuwe chatapp oogt heel anders dan wat je van de andere programma’s gewend bent. Smaakvol en minimalistisch tegelijk, met witte letters op een donkere achtergrond met een schermvullende profielfoto. Om de essentie – namelijk: de chat – volledig tot haar recht te laten komen, zijn de menu’s verstopt en moet je de app besturen met veegbewegingen. Dat zal in het begin wennen zijn en alleen bij frequent gebruik zal het je makkelijk af gaan.

 

 

3. Mooi mediabestanden delen

 

We delen tegenwoordig nogal wat aan multimediaal materiaal: foto’s, gifjes, video’s en muziek. Met Wire gaat dat heel handig. Zo kan je naast foto’s en gifjes delen, YouTube-video’s embedden en muziek uit Soundcloud uitwisselen.

 

 

4. Pingen

 

Nee, dit heeft niks te maken met het aloude pingen op Blackberry-toestellen, noch met het pingen naar internet via MS-DOS ;-) Pingen in Wire is simpelweg iemands aandacht vragen door het uitzenden van een ringtone in plaats van een berichtje te typen. Handig!

 

5. Multi-platform

 

Naast mobiele versies voor iOS en Android is er ook een Wire-applicatie voor Mac OS X beschikbaar. Later volgen er nog een versie voor Windows-pc’s en een plug-in om Wire via de browser te gebruiken. Zo blijf je dus gemakkelijk met iedereen in contact, ongeacht welk platform je gebruikt.

 

De minpunten

 

Wire is alleszins een verrassende nieuwkomer waarover goed is nagedacht. Maar naast de genoemde vijf wapenfeiten zijn er ook nog aardig wat zwaktes te bespeuren:

  • De interface is mooi, maar de ‘kunst van het weglaten’ is misschien wel érg ver doorgevoerd. Al swipend moet je allerlei verborgen functionaliteiten ontdekken en gaat niet heel intuïtief. In Wire zie je steeds een cursor en die moet je bijvoorbeeld naar rechts vegen om foto’s en pings te versturen. Iets wat je vergeet als je de app niet vaak gebruikt. Daarnaast missen we toch wel de tekstballonnen zoals we die van WhatsApp gewend zijn. Die maken een chat net wat overzichtelijker. Echt gebruiksvriendelijk is Wire dus niet, toch niet voor nieuwe gebruikers.
  • Voor een communicatie-app die alle andere overbodig wil maken, is het spijtig dat je er nog niet mee kan videochatten.
  • De belfunctie biedt een uitstekende geluidskwaliteit, maar het is wel wat onpraktisch dat je geen overgangstoon of iets dergelijks hoort.
  • Over de bescherming van je privacy, toch zo’n heikel punt bij WhatsApp, laten ze bij Wire nog weinig los, behalve dat alle chatberichten versleuteld worden.
  • Voor zover je dit als nadeel ervaart: net als bij WhatsApp kan je in Wire enkel contacten toevoegen op basis van hun telefoonnummer.
  • Grootste manco op dit moment is dat de notificaties (pushberichten) zowel op Android als iOS niet goed of zelfs helemaal niet werken. Een nogal essentieel gemis bij een chatprogramma. Volgens Wire wordt er driftig gewerkt aan een oplossing en zou dit probleem bij de volgende update verholpen moeten zijn.

 

Al met al is Wire een chatapp waar je op het eerste gezicht enthousiast van wordt en waar potentie in zit. De app is echter nog niet ‘af’, de bediening niet intuïtief genoeg, en er zijn nog technische mankementen. Voorlopig nog geen WhatsApp- en Skype-killer dus.

 

www.wire.com

Laatste reacties