Magazine

Zó maak je betere kerstfoto’s

Behalve kilo's kalkoen, liters rode wijn en megawatts kerstverlichting worden er met Kerstmis ook gigabytes aan familiefoto's doorheen gejaagd. Je digitale klikdoos ligt vast al klaar voor de traditionele toastfoto's aan de eettafel en statieportretten bij de kerstboom. Jammer genoeg wordt dit soort kiekjes niet altijd met evenveel kunde en originaliteit gemaakt, waardoor ze er soms alle jaren bijna hetzelfde uitzien. We verzamelden daarom wat tips om van je kerstfoto's iets bijzonders te maken, zonder dat je een professional hoeft te zijn en zonder dat je er een geavanceerde camera voor nodig hebt. Ook met een huis-tuin-en-keuken-model maak je kerstfoto's om in te lijsten.

 

Inhoud:

1. Compositie

2. Groepsfoto's

3. Sfeer

 

1. Compositie

 

Een goede foto staat of valt met de compositie, oftewel de wijze waarop je de mensen en andere elementen in het frame positioneert. We zeiden het al, je hoeft geen professional te zijn, maar een klein stukje theorie uit de fotografieleer moet je toch wel kennen. We doelen op de Rule of Thirds: les 1 voor elke fotograaf, en de meest eenvoudige regel voor het samenstellen van de juiste beeldcompositie. Voor de originaliteit van je foto's kan het bovendien geen kwaad om eens letterlijk vanuit een andere hoek te fotograferen.

 

Ken en gebruik de Rule of Thirds

 

Bij het maken van foto's worden aandachtspunten vaak, uit automatisme, in het midden van het frame geplaatst. Dat levert echter oersaaie platen op. Voor de juiste beeldcompositie hanteer je de Rule of Thirds (Regel van Derden). Deze deelt een afbeelding in negen gelijke vlakken door middel van lijnen. Het aandachtspunt laat je vallen op één van de vier kruispunten die door die lijnen gevormd worden. Zó dus:

 

 

Maakt een gezicht deel uit van de compositie, zorg er voor dat de ogen op de bovenste lijn liggen. Op de meeste toestellen zit tegenwoordig een functie om die lijnen desgewenst op je camera weer te geven. Maar het volstaat meestal om ze denkbeeldig toe te passen. 

 

Een uitgebreide en heldere uitleg van dit principe krijg je in onderstaande video.

 

 

Ga er eens bij liggen

 

Als je op Facebook door iemands kerstkiekjes bladert (inclusief die van jezelf) valt het op dat het gros van de foto's op ooghoogte van de fotograaf is gemaakt. Een beetje variatie kan dus geen kwaad. Ga er gerust eens bij zitten of liggen, zéker als je kinderen fotografeert!

 

Vul je frame

 

Eén van de meest gemaakte fouten door amateurfotografen is een compositie met veel overbodige ruimte rondom het aandachtspunt. Kids bij de kerstboom is leuk, maar de rest van de woonkamer hoeft er niet bij! Zoom gerust in op die guitige snuiten en vul dat fotoframe met de essentie van je plaat.

 

Let op de details

 

Naast het vereeuwigen van al die vrolijke gezichten, de kerstboom en de prachtig versierde eettafel, mag je als fotograaf de details niet vergeten. Een versiersel in de kerstboom, de kurk van een wijnfles, kaarsjes bij het diner… Ze kunnen fraaie plaatjes opleveren. Bovendien kan je de macrofunctie van je toestel (voor het maken van close-ups) eens laten gelden.

 

Flickr-gebruiker mdn

 

2. Groepsfoto's

 

Familieportretten zijn met Kerstmis onvermijdelijk. Wat je wél kan vermijden, zijn clichés. Zelfs een formeel familieportret kan je, fototechnisch gezien, toch een beetje spannend maken.

 

Laat bomma en bompa zitten, en de kinderen staan

 

Alle volwassenen staand en de kinderen vóór hen, in kleermakerszit? Niet doen. Laat oma en opa zitten en het kroost om hen heen staan, de allerkleinste desgewenst op de schoot.

 

Zorg voor de juiste balans

 

Een grote groep mensen op de kiek vraagt even om wat organisatie. Als je bijvoorbeeld vijf volwassenen moet fotograferen kan je ervoor kiezen om er twee in een stoel te laten zitten en de drie anderen erachter te laten staan. Heb je een grote familie en moet je veel volk op één plaatje proppen, hou dan ieders lichaamslengte in acht. Kies er bijvoorbeeld voor om de middellange familieleden te laten zitten, de kleinsten daarachter te laten staan en de grootsten daar weer achter. Zo krijg je een uitgebalanceerd geheel waar elk familielid tot zijn of haar recht komt. En als jij tijdens je noeste arbeid een grote glimlach op je gelaat tovert, glimlacht iedereen mee en is het plaatje compleet.

 

Nóg meer tips voor betere (en originelere) groepsfoto's vind je hier

 

Flickr-gebruiker Jeff M

 

3. Sfeer

 

Kerstmis is het feest van de sfeer. Het is aan jou, als fotograaf, om die sfeer te vangen in een plaatje. Ook daartoe hebben we enkele tips.

 

Gebruik géén óf gefilterd flitslicht

 

Voor de warme kerstsfeer is fototechnisch niets dodelijker dan flitslicht. In een met schemerlampen en kaarsen verlichte ruimte ben je wellicht geneigd die toch te gebruiken. Je foto's zullen dan ongetwijfeld niets aan duidelijkheid overlaten, maar vergeet niet: je wilt herinneringen vastleggen en dat bereik je niet met een overvloed aan koud en kunstmatig licht. Denk je toch flitslicht nodig te hebben, probeer het dan te dimmen door bijvoorbeeld een oranje filter. Buitenshuis kan (en vaak: moet) je de flitser natuurlijk wél gebruiken. Als je kerstverlichting in de tuin of op straat fotografeert, doe dat dan trouwens niet wanneer het pikkedonker is. Kijk hier voor enkele tips bij het fotograferen van kerstlampjes. 

 

Ga voor spontaniteit

 

Elke foto is een momentopname die je levenslang zal bewaren. Geef toe, de leukste momenten om later terug te zien, zijn die van emotie. Aangenaam verraste gezichten bij het openen van cadeaus, een schaterlach tijdens een goed gesprek, kroost dat de boel op stelten zet of een spontaan dansje bij de Jingle Bells. Voorkom dus dat je straks met een klikdoos vol poserende mensen zit. Maak spontane foto's, dus óók op onverwachte momenten (hoe meer foto's je maakt, des te minder je familieleden nog op je geklik zullen letten). Gebruik tijdens bijzondere momenten, zoals het openmaken van de cadeaus, de burstfunctie, die meerdere shots achter elkaar maakt. Dan kan je er straks de beste uitpikken. En wil je nóg spontanere foto's, stel dan je webcam op en schakel de time-lapse-functie in. Daardoor wordt er om de zoveel tijd automatisch een foto gemaakt en dat levert gegarandeerd verrassende plaatjes op.

 

Flickr-gebruiker robwilkerson

 

Ziezo, tot zover onze tips. We verwijzen je wel nog even naar enkele van onze webgidsen. Zo hebben we de beste gratis foto-editors voor je op een rij gezet, voor als je je fotografische hoogvliegers nóg mooier wilt maken. Stuur je de kiekjes digitaal rond, via e-mail? Vergeet ze dan niet te verkleinen. Als het erg veel bestanden zijn, kan je één van deze diensten gebruiken. Wil je je familiekiekjes laten afdrukken, check dan deze webgids voor een overzicht van de beste afdrukservices in België.


Prettige feesten!

Laatste reacties