Magazine

Zó vind je de beste playlists voor Spotify

Muziek luisteren via Spotify kan je op verschillende manieren. Door individuele tracks af te spelen, danwel hele muziekalbums, via een radiostation dat muziek van een bepaalde artiest en gelijkaardige artiesten afspeelt, maar ook via afspeellijsten (playlists). Bij dat laatste heb je dan weer de mogelijkheid om zelf een afspeellijst te maken met nummers van jouw keuze, óf om die van anderen in te laden. Kant-en-klare afspeellijsten verkrijg je via de zoekfunctie in je Spotify-applicatie, maar er bestaan ook speciale websites die dit soort playlists verzamelen. We zetten de mogelijkheden eens op een rij.

 

1. Afspeellijsten in Spotify

 

De functie Afspeellijsten binnen Spotify biedt de mogelijkheid om je eigen playlists te maken en te delen, en die van anderen te bekijken en te gebruiken. Ben je op zoek naar een bepaald soort playlist, dan volstaat het om in het zoekvenster een genre (bijvoorbeeld 'r&b'), een artiest (bijvoorbeeld 'Alicia Keys'), een titel of stukje titel (bijvoorbeeld 'sun') of een benaming (bijvoorbeeld 'Ultratop') in te geven. Bij de resultaten krijg je dan steevast overeenkomstige afspeellijsten voorgeschoteld. Spotify biedt géén catalogus voor afspeellijsten. Wél krijg je wat suggesties te zien in de secties Nieuw en Volgen.

 

2. Playlists.net

 

Bij gebrek aan een catalogus in Spotify bestaan er diverse websites die Spotify-playlists verzamelen en rubriceren. Zodoende kan je eenvoudig nieuwe afspeellijsten ontdekken en gebruiken. Playlists.net is verreweg de bekendste en grootste referentie op dit gebied. Het is een communitysite, waarop iedereen playlists kan plaatsen, delen en aanbevelen, en andermans lijstjes kan bekijken en afspelen. Daardoor is het ook een heel goeie site om nieuwe muziek te ontdekken. Sharemyplaylists.com herbergt meer dan 20.000 muzieklijstjes, in alle mogelijke genres. Een playlist in je Spotify-software inladen is een kwestie van op de Play Now-knop klikken bij de betreffende playlist. Die wordt dan automatisch in je software geopend. Wil je de bewuste muzieklijst in je Spotify bewaren en (dus) automatisch laten updaten, druk dan op de knop Volgen bovenaan de lijst. Vervolgens verschijnt de naam van de afspeellijst in de linker sectie onder Jouw muziek, bij je reeds bestaande afspeellijsten. 

 

 

3. Spoty.nl

 

Op Spoty.nl worden door een redactie Spotify-playlists verzameld en naar genre gerubriceerd. Het is dus géén communitysite waar gebruikers lijsjes kunnen plaatsen en delen, zoals op Sharemyplaylists.com. Op Spoty.nl vind je veel Nederlandse en ook wel Belgische afspeellijsten, zoals de Ultratop en De Afrekening.

 

4. StuBru en MNM

 

Ben je op zoek naar Spotify-playlists van 's lands openbare popzenders, dan kan je (ook) terecht op hun sites. Hier vind je steevast de laatste editie van de MNM50, MNM's interactieve hitlijst gebaseerd op online stemmen. Ben je van het serieuzere popwerk, dan kan je hier terecht voor de playlists van Studio Brussel, waaronder De Afrekening en De Hotlist. Elk van de StuBru-lijstjes is er trouwens ook in een variant voor Deezer.

 

5. Van Spotify naar Deezer, en andersom

 

Wat nu als je besluit om Spotify te verruilen voor Deezer? Vanwege het gratis Deezer-account bij je nieuwe Belgacom-abonnement wellicht, of omdat het muziekaanbod van Deezer je net wat meer aanspreekt? Daar zit je dan met je arsenaal aan digitale mixtapes, die je nu eenmaal niet zomaar kan overhevelen van de ene naar de andere streaming-muziekdienst. Geen paniek, want daar bestaan dan weer niet-officiële oplossingen voor. Met de tool Spotizr bijvoorbeeld kan je eenvoudig Spotify-playlists naar Deezer transfereren. De gevraagde Spotify-URL bekom je door in je Spotify-applicatie met de rechter muisknop op de gewenste afspeellijst te gaan staan en de optie Spotify-URL kopiëren te gebruiken.

 

Andersom – van Deezer naar Spotify dus – kan óók en wel via het tooltje UseSpotify. Kopieer de URL of ID van de Deezer-playlist. Deze achterhaal je via de knop Delen bij de gewenste afspeellijst. Geef deze in op de UseSpotify-site, druk op Convertir en klik bij stap drie op Ouvrir dans Spotify om de afspeellijst te openen via de Spotify-applicatie. Et voilà.

 
Voeg een nieuwe reactie toe. Je e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Laatste reacties