logo

Kanalen:  webgids · shopping · net ontdekt · nieuws · magazine · online games
Populair:  dating sites · horoscopen · reisverhalen · stedentrips · weblogs
Nieuwe sites webgids
Je bent hier: startpagina / webgids / nieuwe sites / archief 2001 - 2005
[../../includes/pages/nieuwe_sites.html]
28 juni 2002
Vacciweb.be - De zomer lonkt, tijd om aan vakantie te denken. Steeds meer Belgen kiezen voor een vakantie ver van hier. Dat vraagt vaak om extra voorzorgsmaatregelen, zoals vaccins om je te beschermen tegen uitheemse ziektes. Op Vacciweb.be kan je op vrij eenvoudige wijze in beeld krijgen welke verschillende ziektes er voorkomen in het land van jouw bestemming en hoe je je daartegen inent (zie "Vaccinaties en Reizen"). Ook de niet-reiziger vindt nuttige info over ziekten en vaccinatie in het algemeen en zelfs over de geschiedenis van vaccineren.

Pitstop.tv - Liefhebbers van rappe auto's maken best eens een digitale pitstop op deze webhalte, naar het gelijknamige autosportmagazine van Kanaal 2. De site voorziet je elke dag van nieuws uit de wereld van Formule 1, Formule 3000 en andere racecompetities. Wie echter op zoek is naar achtergrondinformatie of de rangen en standen op rij wil zien, wordt doorverwezen naar andere sites. Pitstop.tv beperkt zich jammer genoeg tot de droge feiten, zonder er echt een sausje overheen te gieten. Dat tekent zich ook af in de lay-out, die erg rechttoe, rechtaan is. Van een dergelijke site zou je net wat meer pit mogen verwachten.

F1World.be - Nog meer kost voor racesport-liefhebber. F1World.be bestaat al wat langer maar is bij het grote publiek misschien nog niet zo bekend. Toch een rijkelijk gevulde stek, met een dagelijkse nieuwsstroom, info over de teams, rijders, circuit, een stukje historie, statistieken, een kalender enzoverder. Ook trivialere zaken als Formule 1-babes en een quiz hebben een plekje gekregen op deze even simpel als doeltreffend vormgegeven webhalte.

Ei.be - Een Belgische website over eieren... ze bestaat. Tik www.ei.be in je browser en je stapt weldra in de wereld die ei heet. Een vijftal olijke kippen brengt de surfer naar alle facetten van het ei: drs. Dooier vertelt je haarfijn hoe dit zuivelproduct in elkaar zit, terwijl Emma Omelet je voorziet van culinaire tips. Bij Tante Kok kan je een spelletje spelen of een e-card sturen, terwijl Zuster Bimbam zit te broeden op creatieve ideeën. Bezoekers die hun eigen ei kwijt willen, wenden zich ten slotte tot Kelly Kakel. Deze kakelverse website is een initiatief van het VLAM (Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing). Educatief en hilarisch tegelijk!

PlayPlay.be - Spelleke spelen? Pas de problème, surf even naar PlayPlay.be en je kan je tegoed doen aan groot assortiment online (flash)games. Er is voor elk wat wils: sport, actie, avontuur, snelheidsgames... Niet dat de makers van deze stek die spelletjes allemaal zelf ontwikkeld hebben. Ze worden gewoon ingeladen vanaf een andere site, ha! Maar het feit dat je de spellen hier netjes gerangschikt vindt inclusief screenshots maakt deze site een prima toevluchtsoord voor eenieder die niet langer met de tenen wenst te spelen.

Loaded.be - R&B en hiphop zijn populaire muzieksstromingen, die op het web echter nog altijd ondervertegenwoordigd zijn. Dat vinden althans de makers van Loaded.be, die er met hun pas gelanceerde website verandering in willen brengen. Het ziet er alvast veelbelovend uit. De site steekt qua lay-out en navigatie goed in z'n vel en er is al heel wat te beleven. Soul-o-fielen kunnen zich tegoed doen aan nieuws, interviews, reviews van muziek en films, alsook foto's van parties en concerten. Een agenda en een bescheiden pakje links completeren het aanbod, dat naar eigen zeggen nog maar "het prille begin" is.

eflanders.be - Het Vlaamse internet groeit als kool, zowel actief als passief, maar het kan altijd nog beter. Vindt minister van Media en Innovatie Dirk Van Mechelen. Na een studie stelde hij immers vast dat maar 32 procent van de volwassen Vlamingen het internet gebruikt. Met de multimediale campagne H@llo Vlaanderen hoopt hij heel Vlaanderen aan het surfen te krijgen. Op de toebehorende site lees je alles over het eFl@nders Digitaal Actieplan Vlaanderen, dat eind maart door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. Gortdroge kost overigens, niet meteen een toonbeeld van hoe spannend het internet kan zijn...

Ecodata - Het Belgische ministerie van Economische Zaken lanceerde zopas de nieuwe economische internetdatabank Ecodata. Op de site is informatie verzameld van het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Instituut voor Statistiek, de Nationale Bank, de RVA en Eurostat. Dat resulteerde in een massa aan gegevens (zo'n 60.000 statistische reeksen), welke niet alleen chronologisch zijn gerangschikt, maar ook 'multidimensionaal'. Daardoor kan men deze data ook opzoeken per periode, productgroep of regio.

Keukenrecepten.be - Maak uw lippen maar nat, lekkerbekken en smulpapen! Op deze stek van supermarktketen GB kan je struinen in een database van meer dan 1600 gerechten. En er is voor elk wat wils: vlees, vis, vegetarisch, snelle hap of uitgebreid tafelen... Handig dat bij elk recept de moeilijkheidsgraad en bereidingstijd worden aangegeven. Nog handiger dat de hoeveelheid van de ingrediënten automatisch aangepast wordt aan het aantal personen. Je kan daarbij net zo automatisch een boodschappenlijstje laten samenstellen met de aangepaste hoeveelheden voor elk ingrediënt. Ook is het mogelijk om je eigen kookboekje samen te stellen en af te drukken, idem dito voor je eigen menu's. Een prettig ogende site bovendien, een bookmark waard dus!

Eurotrips.be - Wie het vakantiegevoel liefst dicht bij huis zoekt, kan zich goed laten informeren op deze stek. Ze is namelijk helemaal gewijd aan toeristisch Vlaanderen. De Vlaamse steden en regio's worden er onder de loep genomen, net als de vele fiets- en wandelroutes die ons landje rijk is. Binnenkort hopen de makers ook met triptips voor Nederland, Duitsland en Frankrijk te komen, waarmee de naam Eurotrips alsnog eer wordt aangedaan.

Zoekhotels.be - Wie van een dagtrip liever een meerdaagse maakt, kan via deze ietwat rommelige site naar een leuk hotelletje zoeken. Op de hoofdpagina zijn zoekformulieren bij elkaar gezet van vijf grote hotelaanbieders. Via het linkermenu geraak je nog bij andere praktische info, zoals hotelgidsen in boekvorm, een routeplanner en nuttige links. De maker heeft vooral getracht om content van derden vanop een centrale plek benaderbaar te maken, wat overigens ook de knoerten van frames verklaart.

Opbrussel.be - Brussel is meer dan Manneke Pis, het Atomium en anderszins toeristische ikonen. Opbrussel.be is meer dan zomaar een toeristische website over onze hoofdstad. Deze stek van Onthaal en Promotie Brussel wil je vooral laten kennismaken met de minder bekende aspecten van de stad, met name in cultureel opzicht. Lees er over bijzondere tentoonstellingen, podiumkunsten, festivals, het club- en nachtleven, markten en muziek. Mooi vormgegeven en vlot navigeerbaar.

Explode.be - En nog meer webdevelopment. Op Explode.be kan je je kennis bijspijkeren omtrent flash, html, javascript, php, photoshop en andere zaken die niet in de vocabulaire van een hedendaags webdesigner mogen ontbreken. Een en ander gebeurt aan de hand van tutorials in combinatie met een forum. Je vindt er ook nog een pak nuttige links. De site ziet er overigens nogal php-achtig uit.
  Flashfreaks.be - Zoals de naam doet vermoeden is dit een thuishaven voor flash-fetisjisten. Niet dat de site zelf nou zo flashy is, maar dat hoort ook niet bij een website die vooral informatief wil zijn! Flashfreaks wil je de kennis en instrumenten aanreiken om zelf aan de slag te gaan met deze creatieve vorm van websitebouw. Je vindt er de nodige tutorials voor zowel leken als professionals, lettertypen voor gebruik in je ontwerp, tips, links, sounds en de laatste nieuwtjes. Onder het kopje gallery kan je zien wat voor een flashy kunstwerkjes anderen zoal gebakken hebben. Ervaringen of problemen uitwisselen met andere freaks is mogelijk in het levendige forum. Flashfreaks is een van oorsprong Nederlandse site die al langer bestaat en daarom ook meer dan voldoende gevuld is.

Websitemaken.be - We blijven nog even in de sfeer van webontwikkeling. Je doet immers pas echt mee op internet als je je eigen webstekje hebt gecreeerd. Hoe je zo'n HTML-gevalletje in mekaar bokst, wordt op deze site haarfijn uit de doeken gedaan. Je vindt er online cursussen met betrekking tot HTML, CSS (stylesheets), domeinnamen, 'gevonden worden', metatags, uploaden... Kortom, net die zaken die je wil weten als je je plekje op het wereldwijde web gaat veroveren. Ook de meer gevorderde webmaster kan hier best nog iets opsteken. En anders is er nog aardig pak links voor verdere verdieping.

Vergelijking.be - Als consument raak je al gauw verdwaald in het oerwoud van telefonie, gsm en internet. Het aanbod is groot, de formules vaak ingewikkeld en de websites van de aanbieders dikwijls weinig verhelderend. Gelukkig zijn er dan weer websites die enige orde in de chaos proberen te scheppen, zoals Vergelijking.be. Hier kan je de tarieven en formules van telecomoperators en internetproviders handig met elkaar vergelijken. De lay-out is uiterst sober gehouden, de structuur wel zo helder. Je vindt er ook nog brokjes info over hedendaagse communicatietechnologieën als i-Mode, SMS en GPRS. De laatste branchenieuwtjes en een gratis newsletter per e-mail completeren het geheel.

Fietsjaar2002.be - Hé, de zon is uit zijn schulp gekomen, kom jij dus achter die computer vandaan! Pak je fiets uit de silo, stof hem af, pomp de banden op en hup, in het zadel! Nee, wacht, toch nog even blijven zitten en surfen naar de website van Fietsjaar 2002. Dat is een project van hét fietsparadijs van Vlaanderen: Limburg. Op de site vind je gedetailleerde informatie over de vele speciale activiteiten in het kader van Fietsjaar 2002, arrangementen en "fietsen à la carte". Leuke feature: je kan een persoonlijk fietsprofiel laten samenstellen en vervolgens achterhalen welke activiteiten daar het beste bij passen. Trap ze!

Mail2web.be - Deze dienst is handig voor wie altijd en overal zijn POP3-e-mail wil kunnen checken, vanop je vakantie-adres bijvoorbeeld. Je kan er e-mail ontvangen voor eender welk domein en er ook e-mails mee verzenden. Het is zeg maar een webversie van je e-mailbox, je kan er zelfs een adressenboekje aanmaken. Mocht je de e-mails nadien ook nog in je reguliere e-mailbox willen ontvangen, dan kan je ervoor opteren de mails op de server te bewaren. Een soortgelijke dienst wordt ook aangeboden door Twigger, maar sinds enkele maanden moeten Belgische gebruikers daarvoor betalen. Mail2Web is daarentegen gratis.

Encyclobd.com - Encyclobd.com is een fantastische site voor elke rechtgeaarde stripliefhebber. Sinds kort is ie ook in het Nederlands beschikbaar, zodat je verstaanbare informatie kan bekomen over meer dan 15.000 strips, tegen eind dit jaar zelfs het dubbele. Je vindt er onder meer pas verschenen strips, te verschijnen albums, stripactualiteit, recensies, koopjes (kopen-ruilen-verkopen), enzovoort. De encyclopedie is vlot en volgens meerdere criteria te doorzoeken. Interessant is verder het online collectiebeheersysteem, waarmee je informatie gratis uit de encyclopedie te downloaden in een eigen online verzameling. Echte verzamelaars kunnen hier ook gebruik maken van een module waarmee je kan nagaan of een album uit je verzameling een eerste druk of een bekende heruitgave is. Daarvoor moet je wel zo'n 25 euro per jaar betalen. De bedoeling van de initiatiefnemers is om met deze meertalige site uit te groeien tot de grootste stripsite van Europa. Die missie lijkt zo op het oog al geslaagd.

Childfocus-net-alert.be - Internauten die tijdens hun surftochten op kinderpornografisch materiaal stuiten, kunnen dat sinds donderdag anoniem melden op www.childfocus-net-alert.be. Kinderrechtenorganisatie Childfocus heeft dit 'burgerlijk' meldpunt geopend omdat "burgers vaak bang zijn om zulke dingen bij de politie te melden". Childfocus speelt de informatie onmiddellijk door naar de federale politie, zo belooft ze. Die zal Childfocus informeren over het gevolg dat aan de aangifte gegeven wordt. Niet-anonieme melders zullen achteraf door Childfocus op de hoogte worden gebracht van het verloop.

De Standaard.be - De Standaard heeft 22 juni zijn nieuwe site gelanceerd. Voorlopig is die nog volledig gratis te raadplegen, vanaf september zal een gedeelte betalend worden. De nieuwe site, cosmetisch opgefrist en vrij van frames, biedt onder andere een pdf-versie van de krant, beurskoersen, bedrijfsinfo en een coverarchief. In de loop van de zomer zullen nog een aantal diensten worden toegevoegd, zoals een SMS-dienst, een tv-gids, sportuitslagen en beleggingsfondsen.

VTM.be - De website van VTM werd recentelijk in een nieuwe jas gehuld. De lay-out onderging een grondige make-over, al bleef blauw de klankkleur, de inhoud werd uitgebreid en de navigatie is stuk overzichtelijker geworden. Blikvanger is een uitgebreide nieuwssectie. Dossiers ter verdieping, een SMS- en PDA-service ontbreken daarbij niet. Nog steeds is VTM de enige vaderlandse zender die real video-uitzendingen verzorgt. Op de VTM-site zijn zowel het nieuws van 13u als van 19u én het weerpraatje online te bekijken. Verder op de nieuwe site uiteraard alle aandacht voor de tv-programma's en presentatoren. Momenteel draait er ook een special rond het WK Voetbal. VTM is al sinds 1996 op het internet vertegenwoordigd.
Privacy policy · Copyright © Surfplaza.be, 2001-2019