info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > chest dips versus triceps dips
Dippen op de juiste manier
woensdag 10 jan 2018 15:39 uur
dips, by fotolia
Dips zijn een van de beste oefeningen voor borst en triceps – of moeten we 'of' zeggen? Vaak verkeerd uitgevoerd, hebben dips helaas de reputatie slecht te zijn voor je schouders.
Voor maximale effectiviteit is het belangrijk te weten welke dipvariant geschikt is voor jouw trainingsdoel. Dip je voor je borst? Of doe je de oefening voor je triceps? Het antwoord op die vraag bepaalt de precieze uitvoering.

Chest dips

Bij chest dips leun je naar voren, gebruik je een mediumwijde tot wijde greep, houd je je ellebogen naar buiten en onderbeen parallel aan de vloer.

Triceps dips

Bij triceps dips houd je je bovenlichaam zo rechtop als mogelijk, gebruik je een smallere greep en houd je je ellebogen zo dicht mogelijk bij je lichaam. Anders dan bij chest dips, voer je triceps dips uit met gestrekte benen.

Een belangrijk verschil in de uitvoer tot slot is dat je bij chest dips je ellebogen niet volledig strekt, om de spanning op je borstspier te houden. Bij triceps dips daarentegen is een volledige lock-out een must voor een goede piekcontractie in je triceps.Schouderklachten

Doen dips pijn in je schouders? De meest voor de hand liggende reden is dat je eenvoudigweg te diep dipt. In de bodempositie van de dip, bevinden je schouders zich nagenoeg op gelijke hoogte met je ellebogen, maar niet veel lager. Ook kan het helpen je schouderbladen samen te knijpen bij het dippen.