info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > achterkant schouders trainen
Schouders trainen: vergeet de achterkant niet!
maandag 4 nov 2013, 12:45 uur
achterkant schouders
Goed ontwikkelde schouders geven je een brede look. De meeste krachtsporters geven hun schouderpartij dan ook de volle aandacht. Naast een aparte schoudertraining met presses, side laterals en desgewenst upright rows krijgen de schouders, zeker de voorzijde, het ook nog eens zwaar te verduren tijdens de borsttraining. Prima, maar vergeet niet dat schouders ook een achterkant hebben! Delto´deus medialis heet dit gedeelte van schouderspier. Goed getrainde achterste schouderspieren dragen bij aan een volle zij-aanblik en ja, ˇˇk aan de breedte van je schouders. Kortom, hoog tijd om ze eens stevig aan te pakken!

Of iemand zijn fysiek volledig ontwikkeld heeft, zie je het beste als je naar de benen kijkt, naar de rug Ún naar de zijkant. Precies, net de plaatsen die je in eerste instantie niet in de spiegel ziet. Daardoor zien veel krachtsporters in hun enthousiasme nog wel eens een spier over het hoofd. De delto´deus medialis, de achterkant van de schouders, is er zo een. Vaak blijft die vrij plat, omdat ie hooguit wat tikken meekrijgt van de rugtraining (bijvoorbeeld bij chin-ups doet met de stang achter je hoofd). En doordat de schouder feitelijk ÚÚn grote, complexe spier is (en niet een spier in drie delen) blijft de totale ontwikkeling van de schouderspieren achter, ook in de breedte dus.

Verrijk je schoudertraining daarom met een aparte oefening voor de delto´deus medialis. Die oefening is de bent over lateral raise, de voorovergebogen variant van de lateral raises die je voor de zijkant van je schouders doet.

Zˇ voer je de oefening correct uit

Je kan de bent lateral raises staand, zittend en liggend (op een lage incline bench) uitvoeren. Wij kiezen voor de staande versie. Je hebt er twee dumbells voor nodig, met niet al te veel gewicht, die je evenwijdig langs je lichaam laat hangen.

Uitgangspositie: zet je voeten op schouderbreedte naast elkaar en zorg voor en lichte knik in je knieŰn. Buig voorover vanuit je middel en trek een holle rug, tot je bovenlichaam bijna evenwijdig aan de vloer is. Je armen zijn nagenoeg gestrekt en hangen verticaal naar beneden.

Uitvoering: hef de dumbells naar boven in een hoek van negentig graden totdat je palmen naar de grond gericht zijn in plaats van naar je benen. Houd deze positie twee seconden vast en laat het gewicht weer zakken.5 dingen waar je op moet letten
  • De delto´deus medialis is een kleine spiergroep. Je zult maar weinig gewicht kunnen gebruiken.
  • Doe de bent over lateral raise aan het begin van je schoudertraining.
  • Bij de beweging naar boven nÝet zwaaien vanuit je onderrug. Tijdens de hele oefening bewegen alleen je armen.
  • Doe twee tot drie keer zo lang over het laten zakken van van de dummbells vergeleken met het heffen.
  • Zorg dat je armen recht opzij wijzen gedurende de oefening en niet naar achteren.