Magazine

Best of YouTube: roltrap-perikelen

De roltrap is een diagonaal transportsysteem, dat voor het eerst opdook als een attractie op Coney Island, New York, in 1897. De treden hebben onderaan wieltjes die over een rail in lusvorm lopen. De meeste roltrappen hebben twee meebewegende handleuningen in dezelfde richting, de zogenaamde leuningbanden. Tot zover de droge feiten. In de praktijk blijkt de roltrap een fascinerend, maar soms ook angstaanjagend object. Mens en roltrap blijken het niet altijd even goed met elkaar te kunnen vinden. We selecteerden 10 YouTube-toppers voor je die dat onderschrijven.

 

De weg naar boven

 

We kunnen ons voorstellen dat de mechaniek der roltrap voor deze eenden moeilijk te doorgronden is. Maar van de dame hieronder mag je toch wat voortrollend inzicht verwachten. Ongeacht haarkleur.

 

 

De eerste keer

 

Het duurt even vooraleer deze debutant de rit naar boven aandurft. Er is wat hulp en overredingskracht van omstanders voor nodig. Op 1:20 is het grote moment eindelijk daar. Vanwege de epic achtergrondmuziek raden we je echter aan de video integraal af te spelen.

 

 

Escalator Olympics

 

De zogenaamde leuningbanden lenen zich voor vertier en plezier, weten ook Rico en Mike. Hilariteit is het gevolg.

 

 

Op uw bakkes

 

De gevolgen van roltrapstunts kunnen echter ook bijzonder pijnlijk zijn. Deze waaghals moest zijn capriolen bekopen met ogenschijnlijk één van de pijnlijkste faceplants uit de internetgeschiedenis. We 'leenden' deze video bij Break.com, immers groot geworden met filmpjes van (soms letterlijk) halsbrekende toeren.

 

 

Niet op rolletjes

 

De almachtige roltrap toont ook al geen greintje compassie met deze onbeholpen senior. Een klassieker.

 

 

Goede vangst

 

Roltrappen kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Dankzij een alerte winkelmanager loopt het gelukkig goed af met deze 4-jarige snotaap.

 

 

Roekoe

 

Is deze duif ook al aan het stunten op de roltrapleuning? Of loopt ie zijn dagelijkse cardiometers op de loopband? Hmm, waarschijnlijk is ie gewoon op zoek naar een vredig plekje om te rusten.

 

 

Only in Japan

 

Trappen lopen is vermoeiend, wat de mens tot mechanische oplossingen noopte. Maar de mens kan ook overdrijven.

 

 

Concurrentie

 

De ouderwetse, statische trap krijgt zelden de voorkeur boven de mechanische. Behalve als creatieve geesten er een pianotrap van hebben gemaakt.

 

 

Nuttig

 

Hier komt de roltrap pas écht van pas! In een sloppenwijk in Colombia wordt bewoners voortaan de beklimming van een enorme heuvel bespaard.

 Laatste reacties