Magazine

Gratis oefenen voor het strengere rijbewijs met de app Rijbewijzer

Je rijbewijs halen wordt vanaf 1 oktober een pak lastiger. Vanaf die datum duurt de rijopleiding minstens negen maanden, in plaats van drie maanden nu. Je moet dus eerst negen maanden oefenen voordat je je praktijkexamen mag afleggen. De maatregel past in de strijd van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts tegen het hoge aantal verkeersdoden uit 2014 – liefst 400. Daarnaast lanceerde Weyts onlangs de Rijbewijzer: een handboek én een gratis smartphone-app die kandidaat-chauffeurs en hun begeleiders stap voor stap ondersteunt in het leerproces. Gebruik van die app is niet verplicht, maar het kan wel een handig hulpmiddel zijn.

 

De gratis Rijbewijzer-app biedt in totaal 59 oefeningen die je kan uitvoeren tijdens een testrit, waarbij je de keuze hebt tussen een dag- of avondrit. Verder is er de mogelijkheid om oefeningen op verschillend niveau te doen. Uiteraard moet je de app alleen openen en bedienen als de auto stilstaat. Naast de mobiele applicatie is Rijbewijzer ook beschikbaar als praktijkboek. Dat kost je dan wel 15 euro.

 

 

Oefenen voor het theorie-examen is met Rijbewijzer vooralsnog niet mogelijk. Al zou dat geen overbodige luxe zijn, aangezien het slecht gesteld blijkt met de kennis van de verkeersregels in Vlaanderen. Op een theoretisch proefexamen, waaraan mobiliteitsorganisatie VAB meer dan 12.000 Vlamingen in het bezit van een rijbewijs onderwierp, scoorde amper één op de zeven een voldoende. Er zijn wel andere websites waarop je je kennis van de verkeersregels kan bijspijkeren, zoals Gratis Rijbewijs Online en Wegcode.be.

 

Meer weten over de wijzigingen en de nieuwe rijopleiding? Check www.rijbewijzer.be. De app kan je downloaden voor iOS of Android.

Laatste reacties