Magazine

Tip: minder afleiding door Facebook dankzij stille modus

Breng je meer tijd door op Facebook dan je zou willen, doordat je steeds meldingen krijgt (de bekende rode stippen)? Dan biedt de stille modus (‘Quiet Mode’) wellicht soelaas. Met deze functionaliteit, die ergens diep verborgen in de instellingen zit, houd je het sociale platform koest.

  

Minder meldingen, minder afleiding

 

Als je de stille modus inschakelt, krijg je minder notificaties en dus ook minder pushmeldingen op je telefoon.

 

Veruit de meeste meldingen worden volgens Facebook gedempt, behalve meldingen omtrent beveiliging (bijvoorbeeld als er vanop een nieuwe locatie wordt ingelogd). Op die manier zal je minder snel worden verleid om je Facebook-app te openen.

 

Daarnaast wordt je toegang tot je Facebook-app geblokkeerd zolang de stille modus actief is. Al kan je die wel te allen tijde uitschakelen.

 

Maar je kon meldingen toch al uitschakelen?

 

Normaal gesproken geeft Facebook meldingen voor onder meer vind-ik-leuks, opmerkingen, tags en verjaardagen. Er verschijnt dan een rode stip bij het icoon van de app en ook binnen de app, in het menu bij de alarmbel. Of je daarbij ook een pushmelding ontvangt, hangt af van je instellingen (zie Instellingen > Meldingen > Instellingen voor meldingen): desgewenst kan je ze allemaal uitschakelen.

 

Meldingsstippen kun je in principe niet uitschakelen, met uitzondering van de stippen bij de sneltoetsen Video’s op Watch en Groepen (zie Instellingen > Meldingen > Meldingsstippen).

 

Maar met de stille modus kan je de meeste meldingsstippen dus tijdelijk uitzetten en de pushmeldingen natuurlijk ook.

 

Hoe je de stille modus gebruikt

 

Stille modus maakt onderdeel uit van de functie Je tijd op Facebook. Die toont je hoeveel tijd je per dag aan Facebook besteed hebt. Maar ze biedt dus ook functionaliteiten om die tijd te verkorten, waarvan de stille modus de meest effectieve is.

 

Om van de stille modus gebruik te maken, handel je als volgt.

  1. Open het hoofdmenu door in je mobiele app op de drie streepjes rechtsonder te tikken.
  2. Scroll een stukje naar beneden en open het uitklapmenu Instelling en privacy. Tik nu op Je tijd op Facebook.
  3. Onder de kop Beheer je tijd druk je op de knop Hulpmiddelen bekijken.
  4. Om de stille modus te activeren, schuif je het schakelaartje naar links.
  5. Geef je aan hoelang de functie ingeschakeld blijft, bijvoorbeeld de komende 24 uur.

 

Je kan de stille modus ook op automatisch op vaste tijden inschakelen. Daarvoor gebruik je het tweede schakelaartje, Geplande stille modus. In het volgende scherm kies je op welke vaste momenten (dagen en uren) Facebook zich koest moet houden.

 

 

Van zodra de stille modus actief is, wordt je toegang tot Facebook en al haar functionaliteiten geblokkeerd. Als je de Facebook-app toch opent om bijvoorbeeld je nieuwsoverzicht te bekijken, krijg je een scherm te zien staat hoelang de stille modus nog duurt.

 

Wil je Facebook toch (even) gebruiken, dan kan je de stille modus voor eventjes (15 minuten) uitschakelen of desgewenst volledig.

 

Tijdslimiet

 

Onderaan vind je ook nog een schakelaar bij Dagelijkse tijdsherinnering. Hiermee schakel je een tijdslimiet voor Facebook in.

 

Ook Instagram, inmiddels Facebooks grote broer, biedt je de mogelijkheid om af te kicken door een tijdslimiet in te stellen.

 

Verslaving

 

Met de stille modus hoopt Facebook je te helpen om je minder van haar diensten gebruik te laten maken. Wat best wel ironisch is, als je bedenkt sociale media als Facebook en YouTube er juist alles aan doen om hun apps zo verslavend mogelijk te maken.

 

 

Laatste reacties