Magazine

Zewerkenvoorjou.be: hoe ijverig zijn onze parlementsleden?

Update: deze website is niet meer actief.

 

124 leden telt het Vlaams Parlement. Maar wie zijn ze eigenlijk? En hoe kwijten ze zich van hun taak? Zijn het vergaderdieren, babbelen ze graag met tv-journalisten, lanceren ze veel voorstellen? Stuk voor stuk vragen die beantwoord worden op het zopas gelanceerde Zewerkenvoorjou.be. Het is een onafhankelijke website, opgericht en bijgehouden door drie politicologen (“prille dertigers”), met als belangrijkste doel “meer transparantie”, immers “één van de basisprincipes van onze democratie”. “Als kiezers hebben wij het recht te weten waar onze verkozenen mee bezig zijn,” vinden de makers, die hun webproduct in De Zevende Dag aan het grote publiek mochten presenteren.

 

Cijfers raadplegen en vergelijken

 

De informatie die je over de parlementsleden terug kan vinden, is vooral cijfermatig van aard. Hoe vaak zijn ze aanwezig tijdens vergaderingen? Hoeveel voorstellen dienen ze in? Hoeveel vragen stellen ze? Dat soort zaken. Via links naar de site van het Vlaams Parlement kunnen de die hards ook nog eens de precieze inhoud van die vragen en voorstellen achterhalen. Opvallend zijn de gedetailleerde gegevens over de media-optredens van onze politieke vertegenwoordigers. Zo vermeldt de site nauwkeurig hoe vaak en hoeveel seconden ze in het VRT Journaal of VTM Nieuws verschenen. Bij sommige van de cijfers bij individuele parlementsleden bestaat de mogelijkheid die te vergelijken met de cijfers van een gemiddeld parlementslid. Wees wel voorzichtig om te oordelen, haasten de makers van de site zich te zeggen, want “het is niet omdat iemand honderden schriftelijke vragen heeft ingediend en dus een hoge score heeft, dat hij daarom ook een goed parlementslid is”.

 

Hoe geraken ze aan die informatie?

 

Er is blijkbaar heel wat bekend over de werkijver van onze parlementsleden. De meeste informatie is afkomstig uit verslagen en het Belgisch Staatsblad, die omtrent de media-aandacht via de nieuwsarchieven van de Universiteit Antwerpen en KULeuven. Openbare en beschikbare info dus, maar tot op heden moeilijk toegankelijk. Zewerkenvoorjou.be toont ze op een presenteerblaadje. Alle informatie wordt volgens de makers doorlopend automatisch bijgewerkt.

 

Meest bekeken

 

Bezoekers van de site blijken tot dusver vooral nieuwsgierig naar de prestaties van Bart De Wever (N-VA), Patrick Janssens (SP.A) en Filip Dewinter (Vlaams Belang). Zij voeren momenteel de lijst van meest bekeken parlementsleden aan. Marcel Logist van SP.A blijkt het meest lijfelijk aanwezig in ons parlement. En al eenvoudig kan je achterhalen wie er het meest schitteren in afwezigheid…

Laatste reacties