logo

Kanalen:  webgids · shopping · net ontdekt · nieuws · magazine · online games
Populair:  dating sites · horoscopen · reisverhalen · stedentrips · weblogs
Nieuwe sites: webgids
Je bent hier: startpagina / webgids / nieuwe sites / archief 2001 - 2005
[../../includes/pages/nieuwe_sites.html]
4 september 2003
Hetlaatstenieuws.be - De Persgroep heeft het internet jarenlang angstvallig gemeden. Maar daar lijkt nu toch verandering in gekomen. Met een online versie van Het Laatste Nieuws heeft de Brusselse uitgeverij dan toch de stap naar de digitale snelweg gewaagd. Een heuse webstek, waar nieuws te rapen valt. En waarom ook niet: een paar maanden geleden nog kwam HLN in een internetenquête van LDV/Bates naar voren als het meest gewaardeerde krantenmerk in Vlaanderen. Collega-gazet De Morgen blijft zijn naam als anti-internetkrant voorlopig hoog houden. De website van deze krant geeft niets meer dan wat contact- en abonnementsinformatie.

Sensoa.be - Sensoa ontstond in 2001 door de integratie van vijf aids- en soa-organisaties. Onlangs sloeg de instantie de handen ineen met het CGSO Trefpunt, waardoor er nu één centrale referentie bestaat voor informatie over seksuele gezondheid en hiv. Zo ook op internet. De virtuele thuishaven van Sensoa neemt de plaats in van een verscheidenheid aan soa-gerelateerde websites. Zodoende hoef je nog maar één adres te kennen om een schat aan goed gestructureerde informatie te bekomen over veilig vrijen en alles wat daarmee te maken heeft.

Reisboeken.be - Reisboeken.be gidst je door het groteske aanbod van reisgidsen. Op de simpel vormgegeven stek vind je een selectie uit meer dan 60 Nederlandstalige series reisgidsen, zoals stadsgidsen, kaartgidsen, reisroutes, wandelgidsen en fietsgidsen. Per item krijg je een vlot overzicht van plus- en minpunten. Wie wat dieper op de gidsmaterie wenst in te gaan, kan onder de kop 'recensies' terecht voor uitgebreide besprekingen van uiteenlopende reiswijzers, alsook voor bestelinformatie.

123aantafel.be - De eetgewoonten van Belgische kleuters laten nogal te wensen over, zo wees recent onderzoek uit. En dat terwijl een gezond en evenwichtig voedingspatroon juist voor die kleine kneuten van cruciaal belang is. Gelukkig kwamen Kind & Gezin, het Nutrition Information Centre (NICE) en de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde kortelings met 123aantafel.be op de proppen. Deze kleurrijke website onderricht ouders op een aangename manier hoe ze hun kroost gezond leren tafelen. In hapklare brokjes krijg men info over het recente onderzoek, gezonde voeding en de voedingsdriehoek. Ten slotte vind je er een reeks 'lekkere recepten', die natuurlijk ook nog eens gezond zijn.

Assistantclub.be - Assistantclub.be is een Engelstalige website die zich met name richt tot management assistants en secretaressen. Men vindt er bovenal koppelingen naar relevante sites, maar ook korte artikels met bedrijfs- en ondernemersnieuws of reistips. De lay-out is redelijk overzichtelijk en zeker niet lelijk, maar ze doet naar internetnormen wel een beetje belegen aan.

Webscan.be - Webscan is een online benchmarkingtool ter evaluatie en verbetering van logistieke en productieprocessen in KMO's. Deze kwaliteitstest, een uitvoerige vragenlijst, geeft bedrijven een duidelijk idee over hun prestaties in vergelijk met andere bedrijven. Een initiatief van onder meer de universiteit van Gent.

Biodichtbijhuis.be - Weg met die chemische troep, de bioboer heeft de toekomst! Met die boodschap in het achterhoofd lanceerde Velt onlangs deze website. Zo brengt de vereniging voor ecologische leef- en teelwijze de duurzame levensstijl naar eigen zeggen letterlijk dicht bij huis. En inderdaad, via het kaartje links verkrijg je in enkele klikken heel wat verkooppunten van biologische producten in je buurt. Velt beheert deze site in het kader van de biotheek, het Vlaamse informatiecentrum voor biologische landbouw en voeding (zie: www.biotheek.be).

Adviesarchief.be - Het AdviesArchief is de verzameling van meer dan 25.000 adviezen die de laatste jaren verschenen zijn in adviesbrieven van uitgever Indicator. Het raadplegen van deze omvangrijke databank kan via een zoekwoord of door te bladeren in de rubrieken. Om de volledige artikels te lezen, moet je wel abonnee zijn. Aanmelden kan ook: voor onbeperkt struinen in het adviesarchief betaal je 209 euro per twaalf maanden. Wijze raad mag wat kosten.
  NIS Gezondheid - Het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) heeft zopas haar vierde statistische portaalsite op het net gezet. Na Conjunctuur, Mobiliteit en Arbeid is het nu de beurt aan Gezondheid. Een flink pak nuttige links maakt deze pagina een prima uitgangspunt voor een ieder die op zoek is naar gezondheidsinformatie. In het rijtje van NIS-portalen volgen binnenkort nog de thema's leefmilieu en bevolking.

Gids voor Leraren - De Vlaamse overheid heeft op haar portaalsite een nieuw luik geopend dat in een notendop informatie biedt over het lerarenberoep op alle onderwijsniveaus. In de digitale "Gids voor leraren" vinden aspirant-frikken info over het vinden van een job in het onderwijs. De sectie "werken in het onderwijs" biedt verder pasklare informatie over zaken als onderwijsloopbaan, het salaris, vakanties en de schoolverzekering. Ter aanvulling kan je artikels zoeken over een specifiek onderwerp. In de toekomst wordt de website uitgebreid met een deel over de inhoud van de baan en de plaats van de leraar in de school. De 'Gids voor leraren' sluit aan bij de eerder verschenen (papieren) publicaties van het departement Onderwijs.

Speedzone.be - Mede ingegeven door de snelle opmars van breedbandig internet in ons land hebben de mannen van e-zine DeCURSOR een nieuw e-zine opgericht: Speedzone. De nieuwkomer wordt gepresenteerd als 'dagelijkse programmagids die vertelt wat het internet te bieden heeft'. De site richt zich specifiek op breedbandsurfers, met onderwerpen als muziek, games, filmpjes, webcams en schoon vrouwvolk. Alle geboden koppelingen worden begeleid door een catchy artikel en bezoekers kunnen de links beoordelen op kwaliteit. Net als bij DeCURSOR kan men tevens intekenen op een elektronische verzendlijst, SpeedMail gedoopt, die men wekelijks per e-mail krijgt aangeleverd.

Stroomtarieven.be - Op www.stroomtarieven.be kunnen Vlaamse gezinnen een automatische berekening uitvoeren van hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur in een vrije markt. De online module maakt het mogelijk om te berekenen tot op de kilowattuur en de euro nauwkeurig, en is daarmee uitgebreider dan de reeds bestaande berekeningstool van elektro.be. De berekening geldt voor alle leveranciers tegelijkertijd, is gebaseerd op het jaarlijkse dag- en nachtverbruik van de gezinnen en houdt rekening met de gezinstoestand. Op de zeer eenvoudig vormgegeven website kan men niet alleen de jaartotaalprijzen van de nieuwe Vlaamse leveranciers vergelijken, maar ook vergelijken met vroeger. Tevens worden de prijzen in Wallonië en Brussel weergegeven. Daar is nog steeds het oude systeem in zwang, zodat dit een goed idee geeft van het prijseffect van de liberalisering in Vlaanderen.

Kwadratuur.be - "Onbekend is onbemind." Dat is zo'n beetje de filosofie achter het nieuwe online magazine Kwadratuur, dat minder gekende genres en artiesten voor het virtuele voetlicht doet treden. Ad rem en pretentieloos brengen de makers artikels en cd-besprekingen die van klassiek tot hardrock voeren. Maar je vindt er ook gratis full audio tracks, een handige concertagenda, een overzicht van interessante radioprogramma's, een bespreking van enkele muziekmagazines en een maandelijkse focus op enkele actuele artiesten. Dat alles gehuld in een nette lay-out maakt Kwadratuur tot een welhaast nobel initiatief.

Tele-onthaal.be - Tele-Onthaal, de hulplijn voor mensen in geestelijke moeilijkheden, schiet voortaan ook te hulp via internet. Via hun website kan je chatgewijs een gesprek aanknopen met een getrainde vrijwilliger van deze organisatie. In de chatruimte is de oproeper alleen met de vrijwilliger. Anonimiteit en vertrouwelijkheid staan daarbij voorop. Online onthaal is er, in tegenstelling tot de telefoondienst, niet 24 op 24. De 'chatbox' is thans enkele avonden per week geopend van 19.00 tot 22.00 uur. De precieze data en tijden lees je op de webhalte van Tele-Onthaal.

Leerplek.be - Leren doe je een leven lang. Eenmaal actief in het arbeidsproces, krijg je immers te maken met fenomenen als permanente vorming en bijscholing. Werknemersorganisatie ACV hing er een website aan op, Leerplek, die je de nodige informatie verschaft over de mogelijkheden tot bijscholingen in verschillende beroepscategorieën. Daar gaat nogal wat jargon mee gepaard, hetgeen je uit de doeken wordt gedaan in de sectie 'Steekkaarten'. Al met al een leerzame stek, die er nog goed uitziet ook.
Privacy policy · Copyright © Surfplaza.be, 2001-2019