info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > sushi voor beginners
Hoe eet je Sushi? Tips van een chef-kok (video)
woensdag 27 augustus 2014, 16:39 uur
sushi
Sushi is lekker, vinden velen, en niet ongezond als je de juiste componenten kiest. Maar de Japanse hapjes op de juiste manier consumeren blijkt vaak geen sinecure. Dit komt wellicht mede doordat velen denken dat je (alle) sushi met stokjes moet eten. In tegenstelling tot sashimi (losse stukjes vis zonder rijst) wordt sushi traditioneel met de hand gegeten, maar de stokjes zijn in Europese restaurants gemeengoed geworden.

Vaak wordt aanbevolen om nigiri sushi met je handen te eten. Nigiri is de bekendste soort sushi, waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daar bovenop een stukje rauwe vis of een ander ingrediënt. De kok zorgt ervoor dat de rijst luchtig is. Als je stokjes gebruikt, zou het bolletje uit elkaar kunnen vallen. Andere soorten sushi eet je meestal wél best met stokjes.

Nog enkele basisregels van sushi eten:
 • Een stukje nigiri sushi dien je in één keer in je mond te stoppen. Het is dus niet de bedoeling dat er kleine hapjes uit de stukjes sushi genomen worden. In Japan zullen echte kenners de sushi op een elegante manier met duim en wijsvinger helemaal in de mond stoppen.
   
 • Geen sushi zonder sojasaus. Die is er om sushi in te dippen, niet om over je sushi te gooien. De rijst dip je nooit in de sojasaus (dat zou de smaak van de rijst niet ten goede komen). Je dient de topping van je sushi in de saus te dompelen.
   
 • Nooit sojasaus van de sushi afschudden. Dat hoort niet, volgens de Japanse etiquette.
   
 • Naast sojasaus wordt meestal ook wasabi geserveerd. Dit is een zeer scherpe specerij die je als smaakmaker kan gebruiken, zij het met mate. De sojasaus mengen met de wasabi? Je ziet het vaak gebeuren, maar het is not done, omdat dat de twee smaken opheft.
   
 • De stukjes gemarineerde gember worden tussen de verschillende sushi's gegeten om de mond op te frissen c.q. de smaak te neutraliseren.
   
 • Drink nooit sake (rijstwijn) bij de sushi, alleen bij sashimi of voor of na de maaltijd. Sake is gemaakt van rijst en 'botst' daarom met de sushi.
   
 • Als je de sushi in een restaurant nuttigt, let dan op dat je niet te veel bestelt. Het is onbeleefd om eten over te laten.

De chef-kok legt uit

In onderstaande video demonstreert Naomichi Yasuda, chef-kok van een sushi-restaurant Tokyo, de fijne kneepjes van het sushi eten. Wellicht kom je erachter dat je het al die tijd verkeerd hebt gedaan!De stokjes hanteren

En oh ja, met stokjes eten valt überhaupt niet mee. Zit je er steevast mee te klungelen, raadpleeg dan onderstaande infographic en video om de juiste techniek en etiquette onder de knie te krijgen.

hoe met stokjes te eten


Meer weten over sushi? Kijk eens op:
- www.sushiwereld.be
- www.oversushi.nl