info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > wat te eten bij hoge bloeddruk?
Wat te eten bij hoge bloeddruk?
maandag 31 jan 2022, 13:11 uur
bloeddruk
Hoge bloeddruk heet ook wel hypertensie. Het is een aandoening die veel voorkomt. Ongeveer 1 op de 4 Belgen heeft een hoge bloeddruk.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg. Bij een verhoogde bloeddruk is de bovendruk (wanneer het hart zich samenknijpt) hoger dan 140 mmHg en de onderdruk (wanneer het hart zich ontspant) hoger dan 90 mmHg.

Regelmatig zullen medicijnen (bloeddrukverlagers) nodig zijn om de bloeddrukwaarden te laten dalen. Maar je kan ook veel zelf doen, zoals:

  • niet roken;
  • zorgen voor een gezond gewicht;
  • minder zout eten;
  • voldoende lichaamsbeweging;
  • geen alcohol;
  • beperken van spanning en stress.

Een gezond dieet is essentieel voor het verlagen van de bloeddruk. In dit artikel bespreken we de twaalf beste voedingsmiddelen voor hoge bloeddruk.

1. Citrusvruchten

Citrusvruchten kunnen krachtige bloeddrukverlagende effecten hebben. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en plantaardige stoffen die kunnen helpen je hart gezond te houden door risicofactoren voor hartziekten zoals hoge bloeddruk te verminderen. Goede reden dus om vaker sinaasappels, grapefruit en citroenen te eten.

Wel kunnen grapefruit en grapefruitsap interfereren met veelvoorkomende bloeddrukverlagende medicijnen, dus raadpleeg altijd je arts voordat je deze vrucht aan je dieet toevoegt.

2. Vette vis

Vis met been, zoals ingeblikte zalm of sardines, is een goede bron calcium. Vette vis, zoals makreel en sardines, zitten ook boordevol omega-3 vetzuren, de vetzuren die de gezondheid bevorderen en je hart helpen. Studies naar visoliesupplementen tonen aan dat ze je bloeddruk kunnen verlagen, vooral als je hoge bloeddruk matig of ernstig is.

3. Bieten

Het drinken van bietensap kan de bloeddruk op korte en lange termijn verlagen. In 2015 meldden onderzoekers dat het drinken van rode bietensap leidde tot een lagere bloeddruk bij mensen met hypertensie die gedurende vier weken elke dag 250 milliliter, ongeveer een kopje, van het sap dronken. Binnen 24 uur merkten de onderzoekers enkele positieve effecten.

Het kan helpen om elke dag een glas bietensap te drinken, bieten aan salades toe te voegen of de groenten als gezond bijgerecht te bereiden.

4. Bananen

Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een vitale rol speelt bij het beheersen van hypertensie. Een middelgrote banaan bevat ongeveer 422 milligram kalium. Volwassenen moeten ernaar streven om dagelijks 4700 mg kalium te consumeren.

5. Donkere chocolade

Jawel, deze zoete lekkernij kan de bloeddruk verlagen. Een analyse van 15 onderzoeken suggereert dat cacaorijke chocolade de bloeddruk verlaagt bij mensen met hypertensie of prehypertensie.

Kies chocolade van hoge kwaliteit die minimaal 70 procent cacao bevat en consumeer elke dag een enkel vierkant of een stuk van ongeveer 100 mg.

6. Wortelen

De wortel is een effectief voedingsmiddel voor het reguleren van de bloedcirculatie en zorgt het ervoor dat het hart en de longen voedingsstoffen beschikbaar hebben om goed te functioneren. Wortelen verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en helpen om de de bloeddruk te verlagen. In wortelen zit namelijk kalium, dat de effecten van natrium vermindert en ervoor zorgt dat de bloedvatwanden de spanning verminderen.

7. Bonen en linzen

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bonen en linzen kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen. Dat komt doordat ze rijk zijn aan voedingsstoffen die de bloeddruk helpen reguleren, zoals vezels, magnesium en kalium.

8. Bessen

Bessen zijn een rijke bron van antioxidanten, waaronder anthocyanines, pigmenten die bessen hun levendige kleur geven. Van anthocyanines is aangetoond dat ze het stikstofmonoxidegehalte in het bloed verhogen en de productie van bloedvatbeperkende moleculen verminderen, wat mogelijk helpt de bloeddruk te verlagen. Bessen bieden daarnaast nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

9. Pistachenoten

Pistachenoten bevatten veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van het hart en de bloeddrukregulatie, waaronder kalium.

10. Selderij

De groente selderij bevat verbindingen die ftaliden worden genoemd en die kunnen helpen de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen.

11. Broccoli

Broccoli is een razend gezonde groente die boordevol flavonoïde antioxidanten zit, welke kunnen helpen de bloeddruk te verlagen door de bloedvatfunctie te verbeteren en het stikstofmonoxidegehalte in je lichaam te verhogen.

12. Spinazie

Spinazie bevat veel nitraten en zit boordevol antioxidanten, kalium, calcium en magnesium, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met hoge bloeddruk.

Bron: Healthine, WebMD