info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > word gewichtloos met het meest relaxte deuntje ooit
Word gewichtloos met het meest relaxte deuntje ooit
maandag 10 feb 2014 12:19 uur
relaxing music
Kun je maar moeilijk ontspannen of heb je moeite de slaap te vatten? Dan moet je misschien eens naar het nummer Weightless van het Engelse muzikale trio Marconi Union luisteren. Volgens wetenschappers is dit namelijk het meest relaxte muzieknummer ooit!

Het acht minuten durende deuntje vertraagt je hartslag, verlaagt je bloeddruk en zou je zo helpen ontspannen. De melodie, het ritme en de bassline zijn allemaal zů georchestreerd dat ze daaraan zouden bijdragen. Het nummer maakt gebruik van akoestische geluiden, teweeggebracht door een piano en gitaar.Britse onderzoekers lieten 40 vrouwen onder tijddruk moeilijke puzzels oplossen, om stress te veroorzaken. Ondertussen luisterden de dames naar verschillende muzieknummers – van Mozart tot Coldplay. Wat bleek? Hun hartslag, bloeddruk, ademhaling en hersenactiviteit waren het laagst toen ze luisterden naar het 'gewichtloze' nummer. Ook produceerden ze minder van het stresshormoon cortisol.

De vrouwen waren overall twee derde meer ontspannen en een derde minder gestresst dan in normale rusttoestand. Sommige vrouwen in het lab werden zelfs slaperig van het nummer. Het is dus niet aan te bevelen het deuntje in de auto te draaien, onder het rijden.

Muziek heeft een invloed op de diepere lagen van de hersenen. Muziek stimuleert niet alleen de gebieden van de hersenen die geluid verwerken, maar ook die delen van de hersenen waar onze emoties zich als het ware bevinden.

Toevallig is het niet dat Marconi Union (Marconi is de uitvinder van de draadloze telegraaf) het meest ontspannende nummer ooit schreef. Het muzikale trio uit Manchester werkte namelijk samen met een geluidstherapeut en maakte gebruik van wetenschappelijke theorieŽn en muzikale principes aangaande het kalmerende effect van muziek.

Zo neemt het ritme gedurende het nummer geleidelijk af van 60 naar 50 slagen per minuut en liggen de noten precies ver genoeg uit elkaar. Bovendien wordt er geen enkele melodie in het nummer gerepeteerd, waardoor het volledig onvoorspelbaar is. Tot slot bevat het stuk  ruisende en brommende geluiden, waarvan gebleken is dat ze een kalmerend effect hebben. Ook de lengte van het nummer is niet willekeurig gekozen; had het drie minuten korter geduurd, dan was het ontspannende effect veel minder geweest.

Nu kunnen we ons voorstellen dat je na enige tijd het nummer moe bent. Daarvoor hier de complete top-10 van meest relaxte nummers ooit, met links naar de YouTube-video's:

1. Weightless – Marconi Union
2. Electra – Airstream
3. Mellomaniac (Chill OUt Mix) – Dj Shah
4. Watermark – Enya
5. Strawberry Swing – Coldplay
6. Please don't go – Barcelona
7. Pure Shores – All saints
8. Someone Like You – Adele
9. Canzonetta Sull'aria – W.A. Mozart
10. We Can Fly – Cafe Del Mar