logo

Kanalen:  webgidsshoppingnet ontdektnieuwsmagazineonline games
Populair:  dating siteshoroscopenreisverhalenstedentripsweblogs
Nieuwe sites webgids
Je bent hier: startpagina / webgids / nieuwe sites / archief 2001 - 2005
[../../includes/pages/nieuwe_sites.html]
4 april 2005
Belgische blogosfeer in beweging

De blogcultuur heeft in ons land misschien nog niet de proporties van elders aangenomen, toch geraakt ook BelgiŽ in steeds hogere blogosferen. Via de talloze aanbieders van blogsystemen worden dagelijks heel wat actualiteiten, overpeinzingen, zielenroerselen, faits divers en al dan niet vermeldenswaardige hyperlinks het web op gestuurd. Te veel om als modale internaut te kunnen verhapstukken. Recentelijk werd daarom een aantal initiatieven ontplooid die de krenten uit de blogpap halen.

Blogium.be, een project van Luc Van Braekel, is een zogeheten aggregator, die de meest gelinkte sites vanop de bekende Vlaamse weblogs indexeert en rangschikt naar populariteit. Ongeveer gelijktijdig werd Planet Vlaanderen boven de doopvont gehouden. Deze stek, geÔnitieerd door Maarten Schenk van Typepad, biedt links en uittreksels van de grootste Vlaamse weblogs, zodat je de laatst geplaatste schrijfsels uit verschillende bronnen op een rijtje hebt. Op Superblog.org is het trouwens mogelijk om ook zelf zo'n overzicht te maken, maar dan op basis van je persoonlijke voorkeuren (een bepaald thema bijvoorbeeld, of gewoon je favoriete weblogs).

Het aantal virtuele dagboeken blijft intussen onverminderd groeien, zeker nu ook 's lands senioren de bloggelederen komen versterken. En de kranten lusten er eveneens pap van. De Standaard onderhoudt al een hele rits aan weblogs, terwijl Het Nieuwsblad zijn steentje bijdraagt met Surfplank en jongerenmagazine Zoepa. Ten slotte is er Struikgewas, het eerste zogeheten groepslog van Vlaanderen. Het is een initiatief van Dominiek Leenknecht, wiens plannen voor een 'megablog' al een tijdje door 's lands blogosferische wandelgangen zoemden. Zo'n vijftien tot twintig Vlaamse internetpublicisten staan sinds 1 april dagelijks in voor columns, kortverhalen, cursiefjes, opiniestukken en commentaren. Geen platvloers amusement dus, laat staan de shockeffecten die blogreuzen van boven de Moerdijk regelmatig teweegbrengen. Struikgewas is op het eerste oog een keurig, veelal goed geschreven opiniŽrend weblog dat, al krachten bundelend, zeker een verrijking is voor het bloglandschap in BelgiŽ. Maar het blijft stiekem toch wachten op die 'megablog'...
   
Wazoekte.be - Websites met zogeheten zoekertjes schieten dezer dagen als paddestoelen uit de virtuele grond. Je hebt dus al gauw een dagtaak aan het afstruinen van al die digitale marktplaatsen. Om toch snel die ene postzegel of die stokoude bolide te vinden, breng je best een bezoekje aan deze metazoeksite. "Watzoekte" indexeert de data van een tiental lokale (ver)koop- c.q. veilingsites. Eťn zoekterm volstaat om alle aanwezige objecten op de diverse sites in beeld te toveren.
  Winprijzen.be - Dat je met de neus in de prijzenboter zult vallen is natuurlijk niet gegarandeerd, maar deze webstek kan je zeker een endje op weg helpen. Elke dag verzamelt ze wedstrijden en prijsvragen die door Vlaamse websites zijn georganiseerd en waaraan je online kan deelnemen. Om het je helemaal gerieflijk te maken staan de antwoorden op de diverse kwisvragen er gewoon bij. Het gaat immers om de knikkers hier, niet om het spel...

Beeldbankzoo.be - De Antwerpse dierentuin beschikt over een rijk archief aan foto's uit de 19de en 20ste eeuw. Daar kan een ieder nu van meegenieten dankzij de virtuele beeldbank die zij zopas opende. Van de 55.000 beschikbare prenten werden er zowat 25.000 gedigitaliseerd en 5.000 (later meer) kan je nu online bekijken en downloaden. Goed voor urenlang beestjes kijken vanuit de luie zetel.

Spoka.be - "Spoka.be: voor keigoeie sportkampen" is de heerlijke slogan voor een nieuwe site over sportkampen die onder auspiciŽn van de Vlaamse Sportfederatie staan. Met turnster Aagje Vanwalleghem als uithangbord bundelt deze site meer dan duizend sportkampen waar minstens vier uur per dag gesport wordt ťn waar je minstens twee keer blijft slapen. Via de diverse zoekfuncties vind je ongetwijfeld snel iets van je sportieve gading.

Wordwatjewil.be - Ben je op zoek naar een cursus of opleiding in eigen streek, of wil je graag meer weten over "levenslang en levensbreed leren"? Dan kan je sinds kort terecht op Wordwatjewil.be, een initiatief van Vlaams minister van Vorming Frank Vandenbroucke in samenwerking met de DIVA (Dienst Informatie Vormgeving en Afstemming). Deze vormingsdatabank brengt naar eigen zeggen het meest volledige overzicht van cursussen en opleidingen voor volwassenen, waaronder ook een uitgebreid aanbod uit de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Helemaal compleet is de databank toch nog niet, maar het is de bedoeling dat uiteindelijk alle opleidingen, gaande van die van de VDAB tot die van de universiteiten, in de vormingsdatabank worden opgenomen.

Computerworld.be - Het is over en sluiten voor Internet Addict, de site die ons jarenlang (niet altijd even boeiend) ICT-nieuws voorschotelde. Treur echter niet, want de opvolger is al daar: Computerworld. Geen onbekende titel in het wereldje, daar Computerworld.com al jaren een internationale referentie is voor nieuws omtrent IT-management, software, e-commerce, webdesign, telecom en zo verder. Uitgever IDG brengt deze formule nu dus ook in BelgiŽ, al blijft de redactie in handen van het Brusselse Best Of Publishing. Die wordt dan wel weer aangevuld met Engelstalige artikels van de internationale site, zodat je als ICT'er in ťťn klap nationaal en internationaal bent bijgebabbeld.

Standaard.be/webtv - De Vlaamse Uitgeversmaatschappij zit niet stil en brengt nu ook beweging in haar online nieuwsvoorziening. Bewegend beeld, welteverstaan, ťn geluid. Ter aanvulling op de toch al rijke inhoud van nieuwssites De Standaard en Het Nieuwsblad werd onlangs namelijk Web TV geÔntroduceerd. Bij een tien- tot vijftiental nieuwsitems per dag kan de surfer bijbehorend beeldmateriaal openklikken. Je kan de filmpjes gratis bekijken, maar omdat de producent zijn inkomsten uit advertenties haalt, krijg je binnenkort voor elk filmpje wel een reclamespotje te zien. Die producent is trouwens het Nederlandse ITV, dat een soortgelijke nieuwsvideodienst voor tal van Nederlandse websites levert. Maar wees gerust: de filmpjes worden voorzien van voice-overs met keurige Vlaamse tongval. De beelden komen van eigen televisieploegen, freelancers, Reuters en regionale TV zenders, ook uit eigen contreien.
Privacy policy ∑ Copyright © Surfplaza.be, 2001-2017