logo

Kanalen:  webgidsshoppingnet ontdektnieuwsmagazineonline games
Populair:  dating siteshoroscopenreisverhalenstedentripsweblogs
Nieuwe sites webgids
Je bent hier: startpagina / webgids / nieuwe sites / archief 2001 - 2005
[../../includes/pages/nieuwe_sites.html]
24 november 2002
Cultuurnet.be - Het Vlaams Centrum voor Cultuurcommunicatie heet voortaan CultuurNet Vlaanderen en stelt zijn activiteiten voor op een mooie en overzichtelijke webhalte. CultuurNet Vlaanderen noemt zichzelf een cultureel relatiebureau: het focust op publiek en aanbod tegelijk en onderzoekt hoe de relatie tussen beiden kan verbeteren. Een van de speerpunten moet de kalender worden, welke volgens de makers straks het meest actuele en volledige overzicht biedt van cursussen, seminaries, studiedagen, congressen enzovoort. Op dit moment is die kalender nog erg beperkt en biedt de site aldus vooral informatie voor cultuuraanbieders m.b.t. hun cultuurcommunicatie.

Kurkdroog.be - Goede wijn behoeft geen krans, maar je wilt er natuurlijk niet meer voor betalen dan nodig is. Kijk daarom op deze stek voor zogeheten wijnenhitlists: de beste wijnen gerangschikt per prijs en per supermarkt, samengesteld door de surfers. Wijnbeminners kunnen op deze site ook nog de laatste nieuwtjes en smaakvolle tips omtrent het goddelijke sap tot zich nemen. Wat betreft de lay-out wordt er klare wijn geschonken: ze is eenvoudig en (dus) duidelijk.

Toegankelijkreizen.be - Het Infopunt Toegankelijk Reizen biedt sinds kort online reisinformatie voor mensen met een handicap. Per land verzamelt de website links en nuttige adressen rond verblijfplaatsen, vervoer of toegankelijkheid van musea en attracties. De bedoeling is dat bezoekers van de site zelf ook tips en verslagen insturen, waarmee andere bezoekers dan weer geholpen kunnen zijn. De eenvoudig opgezette stek kreeg ook het Blind Surfers Label omdat ze rekening houdt met de vereisten voor blinden en slechtzienden.

Showbizzsite.be - De Showbizzsite, 's lands bekendste internetbestemming voor nieuwtjes omtrent de Vlaamse entertainmentwereld, zit al enige tijd in een nieuw vel . In feite is het pas de eerste serieuze visuele upgrading sinds de start van de site, jaren geleden. En het was ook nodig, want qua inhoud was de webhalte danig uit zijn jasje gegroeid en zagen bezoekers door de bomen amper het bos nog. Mede dankzij een databasesysteem is het navigeren op de Showbizzsite nu een stuk makkelijker geworden, terwijl de lay-out er heel wat rustiger uit ziet. De nieuwtjes over vooral Vlaamse grootheden in muziek en showbizz lokken dagelijks zo'n 1500 bezoekers.

Filmarchief.be - Het Koninklijk Belgisch Filmarchief, alias 'het filmmuseum', presenteert zich sinds kort stijlvol op het wereldwijde web via www.filmarchief.be. Je komt er het nodige te weten over de werking en missie van het filmarchief, waaruit jaarlijks zo'n 5000 rolprenten worden opgedoken. Elke maand worden er circa 150 vertoond in de twee filmzalen van het museum; op de site kan je precies uitvlooien welke film op welk tijdstip te zien is. De makers hebben ook de bedoeling de collectie toegankelijker te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Dit moet binnenkort gebeuren door de databanken online ter beschikking te stellen. Wie verder kijkt dan het doek groot is, kan zich nu al tegoed doen aan een groot pak gespecialiseerde filmlinks. Lay-outtechnisch bezien hebben de makers de kunst van het weglaten toegepast, met her en der wat speelse, filmische grafiek.

Gooba.be - Vlaanderen is weer een zoekmachine rijker: Gooba.be. Verschil met de gevestigde orde is dat Gooba naar eigen zeggen enkel websites toont die zorgvuldig door mensen zijn geselecteerd. Daarnaast focust deze zoekjongen zich voornamelijk op Nederlandstalige sites. De zoekresultaten worden aangevuld met sites uit The Open Directory Project, welke ook via een directorystructuur zijn te benaderen. In de lijn van hedendaagse zoekmachines is de site van Gooba eenvoudig en overzichtelijk, al dienen bezoekers met gevoelige kijkers wel de felblauwe achtergrond voor lief te nemen.

Poppunt.be - Roem, rijkdom of gewoon liefde voor muziek. Ieder heeft zo z'n eigen beweegredenen om een bandje op te richten of anderszins een carriere in de muziekbranche te ambieren. En ieder ontwaart vanzelf de struikelblokken op de weg naar de spotlights. Wellicht kan Poppunt je al over wat belangrijke euvels heen helpen, want dit is het officiŽle aanspreekpunt voor beginnende (pop)muzikanten in Vlaanderen. Op de onlangs vernieuwde website dienen ze je met heel wat nuttige adviezen, bijvoorbeeld over platencontracten en subsidies. Ter verdieping worden links gegeven naar relevante organisaties. Verder kan je er zoeken naar een geschikte repetitieruimte voor jouw band. 'Passieve' muziekliefhebbers komen op Poppunt eveneens aan hun trekken; de site informeert je bijvoorbeeld over optredens, concerten en muziek-workshops. Het geheel werd in een smaakvolle en overzichtelijke saus gegoten.

Rvi.be - Radio Vlaanderen Internationaal, de VRT-radio voor Vlamingen in het buitenland, heeft haar activiteiten op het wereldwijde web naar een hoger plan getild. De webstek van het radiostation biedt voortaan een uitgebreid nieuwsoverzicht, inclusief een regionaal gedeelte, alsmede een aantal items die Vlamingen in den vreemde een link met het thuisfront bieden.
Internauten buiten en binnen Vlaanderen kunnen op www.rvi.be hun verhaal kwijt, een berichtje droppen op een virtueel prikbord en reageren op berichten. Het thuisgevoel wordt aangesproken door een 'community' waar Vlamingen uit alle hoeken van de wereld zich kunnen registreren. Het is de bedoeling dat er van zowat alle landen in de wereld (persoonlijke) verhalen, tips en links op de site komen te staan, als een soort van interactieve reisgids.
Wie er behoefte aan heeft, kan met andere Vlaamse wereldburgers een babbeltje maken in de chatbox. Gehandhaafd blijft de live stream van RVi, zodat je de zender ook zonder radiotoestel overal ter wereld kan beluisteren. De site oogt overzichtelijk en zonnig en is beschikbaar in maar liefst vier talen.

Tv1.be - Het heeft even geduurd, maar de online thuisbasis van TV1 zit dan toch in een nieuwe jas. Sterker nog, TV1 heeft een jas voor elk seizoen: momenteel is de webhalte voorzien van een herfst-look. Inhoudelijk bezien moet ook de nieuwe TV1-stek het afleggen tegen zijn commerciele evenknie, VTM. Desondanks valt er het nodige te beleven.
De inhoud van de vorige TV1-site werd grotendeels overgenomen, maar beter gerangschikt. Redacties van programma's kunnen via een nieuw redactiesysteem zelf hun pagina's inhoudelijk uitbouwen. Daarnaast is er beduidend meer interactie dan voordien, met meer gastenboeken en discussiefora en binnenkort ook een stemmodule op de website van "De Zevende Dag". Ook het aantal videofragmenten op de website is uitgebreid, met eerstdaags de start van een rubriek 'De leukste eeuw' met de leukste fragmenten uit het bekende programma. Ten slotte onderging ook de Teletekst-sectie een facelift, waardoor je nu veel gemakkelijker doorheen de pagina's kan bladeren.
Wees overigens voorbereid op kinderziektes: her en der zul je nog wel eens op (navigatie)fouten stuiten.

Kanaaltwee.be - Naast de staatsomroep TV1 heeft ook de site van VTM-telg Kanaal Twee een nieuwe smoel gekregen. Die vergt even wat inlaadtijd (voor dial-up-surfers), maar dan krijg je ook een goed gevulde webstek voor je kiezen. Veel informatie over films, de laatste nieuwsberichten, interactieve items en natuurlijk een uitgebreide tv-gids vormen de ankerpunten. Bovendien kan je de Kanaal Twee-nieuwsuitzendingen nu ook op je PC bekijken. Dit alles werd in een nette, verfrissende lay-out gegoten met blauwe en blauwgroene kleurencombinaties.

Hulporganisaties.be - Hulporganisaties.be, de portaalsite die een 1200-tal hulporganisaties in Belgie verenigt, steekt in een nieuw jasje. Volgens de makers moet de website nog meer een referentiepunt voor de sociale sector worden. Daarom vind je er nu gemakkelijker vrijwilligersjobs en zelfhulpgroepen terug. Voortaan zijn alle rubrieken ook op de homepage opgenomen en verschijnen ze op alle pagina's, wat het navigeren veraangenaamt.
Wat ook nieuw is, is de volledige ontkoppeling tussen de verschillende taalversies. Op de Nederlandstalige site vind je voortaan alleen nog de Nederlands ingegeven websites. Op de Franstalige site de Waalse hulpdiensten. De Franstalige zelfhulpgroepen werden verzameld door Selfhelp.be. De jobs situeren zich in de sociale sector en worden aangeleverd door Le Guide Social. De Franstalige artikels worden in de loop van de volgende weken geplaatst.
  Rabobank.be - Bij onze noorderburen kom je in elke woonplaats wel een Rabobank tegen. In ons land is er geen kantoor te vinden en toch probeert Rabobank nu ook vaste voet op Belgische grond te krijgen. Via de elektronische snelweg dus. www.rabobank.be is namelijk een pure internetbank, die met concurrentie-onvriendelijke tarieven Belgische particulieren voor zich hoopt te winnen.
Via de site worden een zicht-, spaar- en termijnrekening en twintig beleggingsfondsen aangeboden. De online bank werkt zonder valutadagen en alle operaties gebeuren giraal en kosteloos, met uitzondering van de instapkosten (1 procent en maximum 100 euro) voor de beleggingsfondsen. De bank rekent ook geen kosten aan voor het beheer van de rekeningen.
In Nederland is Rabobank met anderhalf miljoen online klanten zowat de belangrijkste internetbank. Zijn financiŽle portal verwelkomt elke maand 1,2 miljoen bezoekers.

Map24.be - Wie niet weet hoe van A naar B te geraken maar wel moeiteloos de elektronische snelweg kan vinden, doet best een beroep op een van de vele online routeplanners. Map24 is er zo een, en zeker niet de minste. Tik de plaats van vertrek en bestemming in en Map24 rekent keurig voor je uit welke route het kortst danwel het snelst is. Telkens geven ze je ook een schatting van de tijd die je over de route gaat doen. Die oude, vertrouwde, maar veel te grote papieren landkaart heb je dus niet meer nodig!

Rijbewijs.be - De BVBA Rijbewijs heeft samen met autofabrikant Opel een webstek gelanceerd die kandidaten voor het rijbewijs al een flink end op weg helpt. Je vindt er een grote berg leerstof, tips en tests ter voorbereiding op het theoretisch eindexamen. Leerzaam, makkelijk hanteerbaar en nog helemaal gratis ook.

Letop.be - Hoe ga je om met leerproblemen? Geen onbenullige vraag, want zowat tien procent van de Vlaamse scholieren heeft ermee te kampen. Het antwoord luidt: www.letop.be, de onlangs gedoopte webstek van de vzw Die's-Lekti-kus. Je vindt er een achttal rubrieken waaronder nieuws, een agenda en een interactieve sectie met mogelijkheid tot discussie. De Infotheek bevat een flinke dosis informatie over leerproblemen als dyslexie (woordblindheid) en dyscalculie (rekenstoornissen). Je vindt er een honderdtal bruikbare artikels over de materie, gegevens van relevante verenigingen, een reeks filmpjes en een pak links. De rijke inhoud en heldere navigatie maken deze webhalte inderdaad tot "eerste hulp bij leerstoornissen".

Altavista.be - Altavista heeft de moed nog niet opgegeven. De zoekmachine heeft zich een geheel nieuwe look aangemeten, inclusief logo. De homepage, voortaan uitgevoerd in blauwtinten, is net als opponent Google vrij van reclamebanners. Daarnaast zijn de zoekresultaten voortaan 'verser'. Ook de lokale edities van Altavista, zoals de Belgische, gingen mee in de nieuwe huisstijl.
In 2000 had AltaVista nog 15,6 miljoen bezoekers per maand, in september laatstleden waren dat er nog maar 5,6, aldus de meest recente cijfers van Nielsen//NetRatings. De collega's van OneStat becijferden onlangs een marktaandeel van 2,4 procent voor Altavista, tegenover 55,1 procent voor Google.

Oplossing.be, Onlinehelpdesk.be - Wie trubbels ondervindt met zijn computer, maar wel nog moeiteloos op het internet geraakt, kan op sites als deze hulp van anderen inschakelen. Beide sites zijn opgebouwd als forum, dus je kunt gemakkelijk inhaken op een van de gestelde onderwerpen danwel een nieuw item inroepen. Zowel beginners als meer gevorderden kunnen er uit te voeten.

Yeos.be - Verkopen is een vak apart en verdient dan ook een eigen informatieportaal, dachten de makers van Yeos.be. Your Eyes on Sales presenteert een pak praktische tips omtrent alle facetten van het sales management. Andere pijlers zijn rubrieken over opleidingen en vacatures en een e-mailmagazine waarop je gratis kan intekenen.

Milieuinfo.be - Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua opende op 15 november de internet-wegwijzer Leefmilieu en Natuur Milieuinfo.be. Deze wegwijzer geeft je de mogelijkheid om met vier verschillende zoeksystemen informatie over leefmilieu en natuur in Vlaanderen op te zoeken. Momenteel vind je enkel wegwijzers naar internetsites van Vlaamse overheidsinstanties. In de toekomst echter zullen eveneens wegwijzers naar milieu- en natuurinformatie van provincies en gemeenten opgenomen worden. Nuttige nevendiensten zijn onder andere een agenda, actualiteiten en kaartmateriaal.
Voor de toekomst zit er nog een aantal nuttige elektronische diensten in de pijp. Eind 2003 moet het voor burgers mogelijk zijn om via deze site natuurvergunningen aan te vragen of om een milieuklacht in te dienen. Voor ondernemingen moet het een jaar later mogelijk zijn hun milieu- en informatieplichten elektronisch over te maken aan de overheid. Behalve vanwege de inhoud mag deze kersverse pagina ook om haar looks en gebruiksvriendelijkheid gezien worden.

Vakantiegids.be - De Vakantiegids, de commerciŽle vakantiebijlage van De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk en De Gentenaar, is sinds kort ook op het web vertegenwoordigd. Op de gebruiksvriendelijke stek kan je een vakantiehuisje uitzoeken van jouw gading of je eigen residentie te huur aanbieden.

Knack.be - Uitgeverij Roularta heeft haar site rondom weekblad Knack in het nieuw gezet. Het uiterlijk is niet zoveel veranderd, maar inhoudelijk gezien dient Knack.be nu nog nadrukkelijker als 'kapstok' voor andere Roularta-sites. Dat zijn: Weekend.be, Focusknack.be, het.gastronomen.net, het.reiswijzers.net, TV-gids en Vacature.com.
Door de nieuwe formule is Knack.be naar eigen zeggen een toegangspoort geworden tot een breed scala aan content: nieuws, sport, lifestyle, gastronomie, reizen, economie en financiŽn, tv-programma's, culturele agenda, job-aanbiedingen en zo meer. De surfers kunnen zich gratis abonneren op een wekelijkse elektronische nieuwsbrief met daarin de meest actuele info omtrent de site en over de magazines Knack, Weekend Knack, Focus Knack en Vacature.

Sport.be - Medewerkers van de voormalige sportsites Sport 24 en Belgiumsoccer sloten de handen ineen en toverden een gloednieuwe stek voor de Belgische sportfanaat tevoorschijn. In de traditie van Sport 24 vind je er elke dag het laatste nieuws uit alle takken van sport, aangevuld met publiekstrekkers als live verslagen, fotospecials en pronostieken. In het forum kan een ieder zijn of haar ongezouten mening over actuele sportgebeurtenissen ventileren. De site, thans onderdeel van contentbedrijf TVLokaal.com, ziet er strak en overzichtelijk uit. Het domein sport.be heeft al met al een waardige invulling gekregen.

Infobel/gsm   - Een tijdje geleden werd de site van Infobel in een geheel nieuw kleedje gestoken. Ook werd er een aantal nieuwe features gelanceerd, zoals het opzoeken van persoonsgegevens op basis van enkel een telefoonnummer ('Reverse Search'). Recentelijk is er een gsm-directory bijgekomen, zodat je nu ook iemands mobiele nummer via Infobel kan achterhalen. Zoals steeds kan je ook een stratenplan oproepen van de woonplaats van de gezochte persoon of onderneming.

1299.be - Sinds oktober is overdraagbaarheid van mobiele telefoonnummers een feit. Handig, al kan je daardoor niet meer te weten komen naar welke operator je belt c.q. tegen welk tarief. Om dat euvel uit de weg te gaan surfe men naar 1299.be. Tik een gsm-nummer in en je weet weldra bij welke operator het hoort. De corresponderende tarieven moet je elders uitvlooien.

Ruilweb.be - Wie zijn prullaria kwijt wil surft gewoon naar een van de vele veiling- of zoekertjessites op internet. Wil je er andere prullaria voor terug, dan kan je terecht op een stek als Ruilweb. Het is een zuster van koop- en verkoopsite Hannelore.be, waar je je spullen in tegenstelling tot Ruilweb in ruil voor euro's kan aanbieden. Dat laatste krijgt toch de voorkeur boven het traditionele ruilen, getuige de nog wat lege rubrieken op Ruilweb.
Privacy policy ∑ Copyright © Surfplaza.be, 2001-2017