Magazine

Hoe video’s downloaden van YouTube of Vimeo?

downloadHandig hoor, al die streaming video op sites als YouTube en Vimeo. Maar soms heb je toch de behoefte om een video te downloaden. Voor als je je computer of mobiele toestel alleen offline kan gebruiken. Of voor als je een video wilt bewerken in een app. En soms zijn er van die video’s die, om eender welke sinistere reden, wellicht snel weer worden verwijderd en die je dus maar beter snel opslaat. De vraag of downloaden van YouTube en co legaal is, is lastig eenduidig te beantwoorden. Het druist alleszins tegen de gebruiksvoorwaarden van dit soort sites in (niet voor niets vind je geen downloadknop bij hun video’s), maar als je het gedownloade materiaal alleen zelf gebruikt en niet verder deelt of verspreidt, is er normaal gesproken niks aan de hand. Niettemin: alles op eigen risico, wanneer je gebruikmaakt van de mogelijkheden die we hieronder voor je op een rij zetten.

 

Downloaden naar je pc

 

Het downloaden van YouTube-clips naar je computer is volgens de algemene gebruikersvoorwaarden van de site niet toegestaan. ‘Officieel’ kan het dan ook niet, tenzij het je eigen video’s betreft (allez, vrij logisch). Om die te kunnen downloaden, ga je naar ‘Videobeheer’. Klik dan op het accountpictogram > Creator Studio. Klik links op Videobeheer > Video’s. Klik naast de video die je wilt downloaden op Bewerken, waarna er een dropdown-menu wordt geopend. Selecteer daarin ‘MP4 downloaden’.Om video’s van anderen te kunnen downloaden, zul je een aparte webapp moeten gebruiken. Daar bestaan er heel wat van, maar niet zelden zijn het wat schimmige websites. Sites die over het algemeen als veilig en betrouwbaar te boek staan, hebben we hieronder voor je opgelijst.

 

YT5s.com

 

Kopieer in YouTube de link van de video, plak die op YT5s.com. Daarna kan je de video downloaden als MP4- of 3GP-bestand, waarbij je de keuze hebt uit drie verschillende kwaliteitsniveaus. Ook downloaden naar MP3 (alleen audio dus) is mogelijk.

 

 

Freemake.com

 

Freemake.com is een alternatief voor YT5s. Download YouTube-video’s naar MP4 of MP3.

 

 

SaveFrom.net

 

SaveFrom.net werkt heel simpel: vul de URL van een video in en download deze direct, via de browser, naar MP4, WBEM of 3GP.

 

 

ClipConverter.cc

 

Op ClipConverter.cc zet je video’s van onder meer YouTube, Vimeo en Dailymotion razendsnel om naar een audio- of video-bestand, degewenst in hoge kwaliteit. De site biedt diverse formaten, variërend van kleine 3GP-bestanden voor mobiele toestellen tot 1080p-HD-bestanden. Gezien het grote aantal Facebook-likes (> 1,8 miljoen) zijn wij niet de enigen die er goede ervaringen mee hebben.

 

Let op: tik op ‘enter’ om het converteren te starten. Als je op ‘Verder’ klikt, opent zicht enkel een extern venster met een advertentie.

 

clipconverter

 

FastestTube (plugin)

 

Tot slot zijn er ook nog browser-plugins, waarvan FastestTube veruit de bekendste is. Als je deze plugin installeert, verschijnt er bij elke YouTube-video die je in je browser bekijkt een download-knop. Daarmee kan je de clip, in FLV- of MP4-formaat, naar je harde schijf overhevelen. Werkt met alle gangbare webbrowsers.

 

fastesttube

 

Downloaden naar een Android-device

 

Met de YouTube-app voor Android kunnen geregistreerde gebruikers van de videosite sommige video’s offline bekijken. ‘Sommige’, want het geldt alleen voor inhoud waarbij de eigenaar offline kijken heeft toegestaan. In dat geval staat er icoontje (een pijltje naar beneden) bij de betreffende clip.

 

Er bestaan echter ook niet-officiële – en dus ruimere – mogelijkheden tot het downloaden van YouTube-video’s naar je Android-toestel. Daarvan is TubeMate misschien wel de beste. De app is niet verkrijgbaar via Google Play en dus zal je je toestel toestemming moeten geven om apps te downloaden vanop andere plaatsen (zie Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen). Ben voorzichtig: onderzoek de bron altijd nauwkeurig zodat je zeker weet dat die betrouwbaar is. TubeMate vermeldt een aantal betrouwbare downloadbronnen op haar website. Als je de app hebt geïnstalleerd kan je daar ‘gewoon’ video’s mee bekijken zoals in de YouTube-app, maar nu met bij elke video een icoontje (een groen pijltje boven in het scherm) waarmee je de clip kan downloaden in het door jou gewenste formaat. Voor welk formaat juist te verkiezen, zie verderop dit artikel.

 

tubemate

 

Downloaden naar een iPhone of iPad

 

YouTube-filmpjes rechtstreeks downloaden naar je iOS-device is wat lastiger. Apple is er niet dol op en verwijdert apps die zulks aanbieden meestal snel uit hun store. Via een omweg, namelijk de PDF-app Documents 5, is het echter toch mogelijk. Dit werkt als volgt:

 

1. Download de Documents 5-app en installeer deze;
2. Documents 5 bevat een browser. Open deze door rechtsonder op het Safari-icoontje te tikken;
3. Ga naar de website http://en.savefrom.net;
4. Open nu de officiële YouTube-app en kies de video die je wilt opslaan;
5. Tik daar op het icoontje ‘delen’ (de pijl naar beneden) en kies vervolgens ‘Link kopiëren’;
6. Keer terug naar Documents 5 en plak de link in de tekstbox in de geopende website;
7. Kies je resolutie en tik op ‘Download’.

 

Om de video, zonder internetverbinding, te kunnen bekijken open je die door in Documents 5 naar de map te gaan waarin die staat.

 

documents5

 

Welk formaat te kiezen?

 

Zoals we al zagen heb je bij het downloaden van video’s meestal de keuze uit meerdere bestandsformaten. De meest voorkomende zijn MP4, 3GP, AVI en MOV. Welk formaat je (ver)kiest, hangt af van het platform waarop je de video wilt bewaren en van de gewenste beeld- en geluidskwaliteit.

 

  • Als die kwaliteit niet zo belangrijk is en je wilt de video op een mobiele telefoon opslaan, dan is het compacte 3GP het meest geschikte formaat.
  • MOV is het videoformaat van Apple en werkt perfect op de Mac.
  • AVI is de tegenhanger van Microsoft en is dus geschikt voor een Windows-pc.
  • MP4, tot slot, is de video-equivalent van MP3 en werkt in principe met alle devices en besturingssystemen. In de meeste gevallen kies je dus ‘gewoon’ MP4, waarbij je doorgaans de keuze hebt uit verschillende gradaties van videokwaliteit (360p, 480p, 720p en 1080p).

Laatste reacties