info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 4 ongezonde dingen en hun gezonde alternatieven
4 ongezonde dingen en hun gezonde alternatieven
vrijdag 28 april 2017, 15:15 uur
soda-drinks, fotolia
Wil je gezond en fit blijven dan is het belangrijk wat je eet. En misschien nog wel belangrijker: wat je nŪet eet.

We bespreken een vier dingen die je beter niet kunt eten als je gezond en fit wilt blijven. En daarbij zullen we je direct een verantwoord alternatief geven zodat je het direct in de praktijk kunt gaan brengen.

1. Frisdrank en vruchtensappen

Gezoete dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en gezoete zuiveldrankjes bevatten veel suikers. Deze suikers zijn op de lange termijn slecht voor je gezondheid. Ze werken overgewicht in de hand en verhogen het risico op diabetes type-2. Diabetes type-2 is een nare chronische ziekte vanwege de vele complicaties die hierbij op kunnen treden. Zo hebben diabetici een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en nierfalen.

Ondanks de vitamines die ze bevatten zijn ook vruchtensappen niet echt goed voor je gezondheid. Ze bevatten erg veel suiker en dat kan je bloedglucose danig in de war schoppen. Voor je vitamines kan je beter vers fruit eten. Vers fruit bevat voedingsvezels zodat het suiker trager de maag passeert en het glucose trager wordt opgenomen.

Als voorbeeld nemen we sinaasappelsap . Een glas sinaasappelsap is gemaakt van vier sinaasappels. Met ťťn glas sinaasappelsap drink je dus in korte tijd het suiker van viersinaasappels weg. Terwijl je van vers fruit niet zo snel vier sinaasappels zal eten. Als je ťťn of twee sinaasappels opeet dan heb je wel weer even genoeg.

Alternatieven voor gezoete dranken zijn water, zwarte koffie en groene thee. Koffie en thee bevatten cafeÔne, wat het metabolisme verhoogt. Bovendien bevatten ze antioxidanten welke helpen om vrije radicalen in je lichaam te bestrijden.

2. Geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraatbronnen die bewerkt zijn. Een goed voorbeeld is bloem. Van graan worden de vezels verwijderd waarna het wordt fijngemalen. Gevolg is dat deze koolhydraten veel sneller worden afgebroken tot glucose. Hierdoor zal je bloedsuiker snel stijgen en zal je lichaam veel insuline aanmaken.

De aanmaak van grote hoeveelheden insuline wil je zoveel mogelijk voorkomen. Wanneer je insulinewaarden hoog zijn gaat je lichaam vet opslaan waardoor je aankomt. En op de lange termijn kan je alvleesklier uitgeput raken waardoor diabetes type-2 kan ontstaan.

Geraffineerde (snelle) koolhydraten vind je in wit brood, witte rijst, koek, zoutjes, snacks, chips en gebak.

De snelle koolhydraten kan je vervangen door koolhydraten welke langzaam worden omgezet tot glucose. Je vindt ze in volkoren brood, zilvervlies rijst, zoete aardappel, quinoa, havermout en groenten.

3. Pinda's

Pinda's zijn op zich zelf prima gezond voedsel. Ze zijn rijk aan gezonde omega-6-vetzuren en eiwitten. Het punt is echter dat we voor onze gezondheid een balans tussen omega- 6 en omega-3-vetzuren nodig hebben. De optimale verhouding is 3:1.

Omdat ons voedsel tegenwoordig meer omega-6 dan omega-3 bevat is deze verhouding bij de meeste mensen niet meer goed. Vaak is de verhouding 20:1 of nog slechter. Het gevolg hiervan is dat ontstekingen in ons lichaam onvoldoende geremd kunnen worden. Dit kan op termijn hart- en vaatziekten veroorzaken of andere infectiegerelateerde ziekten of aandoeningen.

In plaats van pinda's kan je daarom beter andere noten eten. De meeste andere noten zijn juist rijk aan de belangrijke omega-3-vetzuren en helpen zo voor een betere balans tussen omega-6 en -3-vetzuren. Omega-3-vetzuren werken bovendien ontstekingsremmend. Noten zijn daarnaast een uitstekkende bron van eiwitten en voedingsvezels.

4. Transvetten

Als het om voeding gaat lees je nog al eens tegenstrijdige berichten. Het effect van voeding op het lichaam is dan ook een complex onderwerp. Dit doordat het effect van een bepaald type voeding vaak moeilijk te meten is omdat een proefpersoon nu eenmaal ook andere dingen gegeten heeft. Maar als wetenschappers het ťrgens over eens zijn dan zijn, dan zijn het wel de transvetten.

Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. In sommige landen zijn transvetten al door de overheid verboden. Ze mogen niet meer in het voedsel zitten. Er zijn ook landen die plannen hebben voor het verbieden van transvetten in voedsel.

Transvetten komen van nature in kleine hoeveelheden voor in zuivel en vlees. Hiervan is echter gebleken dat deze niet echt schadelijk voor de gezondheid zijn. Het zijn de transvetten welke ontstaan door industriŽle bewerking van vetten die slecht zijn voor de gezondheid. Ze ontstaan door plantaardige oliŽn te bewerken. Men doet dit om de houdbaarheid te verbeteren of om de structuur of smeltpunt van vetten aan te passen. Dit wordt het harden van vetten of het hydrateren van vetten genoemd.

Je vindt transvetten vooral in margarines en bak- en braadproducten. Maar ook in koffiecreamers en pindakaas.

Als alternatief voor margarines kan je daarom beter gebruikmaken van echte roomboter. Hierin zitten geen transvetten en het bezit zelf bepaalde vetzuren welke juist goed zijn voor de gezondheid.

Alternatieven voor bak- en braadproducten zijn kokosolie of Ghee. Deze bevatten ook gezonde vetzuren en ze zijn bestand tegen hoge temperaturen.

Heel gezond is olijfolie. Olijfolie is rijk aan de belangrijke omega-3-vetzuren. Daarnaast bevat olijfolie een antioxidant dat een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Olijfolie is wat minder goed bestand tegen hoge temperaturen. Je kan er wel mee bakken maar dan wel op een laag vuur en niet te lang. Anders gaat de olijfolie oxideren en verliest het zijn gezonde eigenschappen.

Wil je meer leren over gezonde voeding? Kijk dan eens op HappyHealthy. Hier vind je alles over gezonde voeding op een eerlijke manier uitgelegd.