info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10x voeding voor een mooiere en jongere huid
10x voeding voor een mooiere en jongere huid
maandag 11 aug 2014, 12:45 uur
rode paprika
Ware schoonheid komt van binnen. Dat geldt ook voor je huid. De sleutel tot een gezonde, stralende huid zit niet in allerhande (prijzige) schoonheidsmiddeltjes, zoals crèmes, tonics en milks, maar in je dagelijkse voeding. Zet de volgende 10 voedingsmiddelen op je menu en binnen luttele maanden heb je een huid die straalt van gezondheid!

1. Rode paprika's

Deze rode rakkers zijn een geliefde component van maaltijden en salades, maar vormen tevens een gezonde snack! Rode paprika's zijn één van de beste bronnen van vitamine C, een krachtige antioxidant. Een antioxidant neutraliseert de werking van vrije radicalen, agressieve en schadelijke stoffen die schade kunnen toebrengen aan weefsels en cellen. Maar de ware kracht van de rode paprika schuilt in z'n rode kleur, die het dankt aan de kleurstof capsanthine, die bijdraagt tot een jongere huid en acne bestrijdt. Daarbovenop zijn paprika's caloriearm en zijn ze rijk aan voedingsvezels, die zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel.

2. Zalm

Zalm is rijk aan gezonde omega 3-vetzuren, die bekendstaan om hun ontstekingsremmende werking en zo een natuurlijke bestrijder zijn van acne. Omega 3 draagt ook bij tot een betere hydratatie van de huid en dat helpt weer tegen rimpels. Naast omega 3 is zalm ook rijk aan vitamine D, die nodig is om calcium uit de voeding op te nemen. Calcium is nodig voor sterke botten (en tanden).

3. Spinazie

Spinazie is één van de gezondste groenten en zit boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het bladgroen (chlorofyl) van de spinazie is een goede bron van de vitaminen A, C en E, die als antioxidanten helpen tegen allerlei huidproblemen. Bladgroen speelt tevens een rol in de aanmaak van rode bloedcellen en dus het zuurstofgehalte van het bloed. En zuurstofrijk bloed is gezond voor de huid. Daarnaast bevat spinazie ook nog betrekkelijk grote hoeveelheden ijzer, foliumzuur en magnesium. Let wel, als nitraatrijke groente kan spinazie het best niet worden gecombineerd met de meeste vis-, schaal- en schelpdieren. Door deze combinatie kunnen kankerverwekkende nitrosaminen ontstaan.

4. Pure chocolade

Pure chocolade is een gezonde zonde en levert met zijn hoge cacaogehalte gezondheidsvoordelen op die melkchocolade niet of nauwelijks levert. Pure chocolade is rijk aan gezonde vetzuren en flavonoïden, waar een antioxiderende kankerremmende werking van uitgaat. De antioxidanten in pure chocolade beschermen je huid tegen de schadelijke invloed van het ultraviolette (UV) licht van de zon en voorkomen dat je huid ruw en schraal wordt. Pure chocolade is ook gezond voor je hart, en dat betekent een betere doorbloeding – óók van je huid. Als je chocolade koopt, zoek dan naar een chocolade met een cacaogehalte van 70% of hoger.

5. Kokosolie

Kokosolie zit tjokvol verzadigde vetten. Die staan bekend om hun ongunstige gezondheidseffecten, maar dat is niet helemaal terecht. Laurinezuur, een verzadigd vet dat voorkomt in kokosolie, heeft een gunstig effect op de verhouding 'goed' en 'slecht' cholesterol en doodt bovendien bacteriën en virussen in het lichaam. Door die antibacteriële en antivirale werking bestrijdt kokosolie niet alleen puistjes, maar is het ook effectief in de behandeling van een koortslip, die wordt veroorzaakt door het herpesvirus.

6. Groene (en witte) thee

Gemaakt van de theeplant, zit groene thee boordevol gezonde plantenstofjes (polyfenolen). Catechine bijvoorbeeld, een krachtige antioxidant die ook in de cacaoboon en (dus) in pure chocolade voorkomt. Catechine is gezond voor de bloedvaten en verkleint de kans op een beroerte en hartinfarct. Het beschermt de huid ook tegen het zonlicht en verkleint zo de kans op huidkanker. Er gaat tevens een ontstekingsremmende werking van uit, wat helpt tegen acne. Groene thee bevat ook het aminozuur L-theamine, dat uitsluitend in theebladeren voorkomt. L-theamine is een antioxidant en ziektebestrijder, die tevens een licht kalmerend effect heeft.

7. Zaden

Het toevoegen van zaden aan je dieet is een gemakkelijke manier om je voedingspatroon te verbeteren. Chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn rijk aan omega 3-vetzuren, die gezond zijn voor je huid. Vooral de laatstgenoemde twee bevatten veel vitamine E, belangrijk voor een gehydrateerde huid. Ze zijn ook rijk aan seleen of selenium, een spoorelement dat als antioxidant fungeert en helpt bij acne. De plantproteïnen in zaden en pitten op hun beurt 'vullen' rimpels als het ware op.

Chiazaak en lijnzaad kun je aan je havermoutpap, kwark of yoghurt toevoegen, terwijl pompoen- en zonnebloempitten het goed doen in salades.

8. Selderij

Selderij is rijk aan kalium en natrium, twee mineralen die een belangrijke rol spelen in je vochtbalans. Heb je een droge huid? Dan moet je zeker vaker selderij eten! Je kunt het in de soep doen, koken of knabbelen op een rauw stronkje selderij. Selderij is bovendien rijk aan vitamine K, die een belangrijke rol speelt in het reguleren van je bloedcirculatie en bloeddruk, wat naast ernstiger gezondheidsproblemen ook voor huidproblemen kan zorgen.

9. Papaja

Papaja is als oranje vrucht rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, een antioxidant. Eén papaja voorziet ook in je dagelijkse vitamine C-behoefte, een andere antioxidant. Met het eten van papaja bestrijd je huidaandoeningen als acne en bescherm je je huid tegen de zon. Hoewel een vrucht, bevat papaja weinig vruchtsuikers of fructose en is daardoor bijzonder caloriearm.

10. Wortels

Net als de hiervoor genoemde papaja danken ook wortels hun oranje kleur aan bètacaroteen. Vitamine A, waarin bètacaroteen in het lichaam wordt omgezet, remt de overmatige productie van huidcellen in de hoornlaag van de huid, waar dode huidcellen en talg zorgen voor verstopte poriën en huidproblemen. En ja: wortels zijn ook gezond voor je ogen!

Natuurlijk kun je niet dagelijks ál deze voedingsmiddelen consumeren, maar als je ervoor zorgt dat je de meeste op wekelijkse basis nuttigt, zul je binnen enkele weken tot maanden merken dat je huid een stuk gezonder is en er ook zo uitziet!