logo info[]surfplaza.be
   startpagina   |   webgids   |   nieuws   |   magazine   |   gezond en fit  |   online games   |   shopping
Gezond en fit voor een betere lifestyle
 Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > dik zijn deels kwestie van erfelijkheid, maar dat is geen excuus
Dik zijn deels kwestie van erfelijkheid, maar dat is geen excuus
donderdag 6 feb 2014, 13:00 uur
obesitas
Sommigen lijken te kunnen eten wat ze willen en komen geen kilogram vet bij. Het kan toch niet anders dan dat je genen een rol spelen in eetlust en vetopslag? Of is dit een excuus van dikkerds? De (vermoedelijke) waarheid over erfelijkheid in relatie tot eetlust en vetopslag – de twee zaken die uiteindelijk bepalen of je dik bent of niet.

Het bewijs dat je genen een grote rol spelen in je eetlust en vetopslag hoopt zich op. Dikkerds wereldwijd slaken een zucht van verlichting: niet ik, maar mijn genen zijn het schuld dat ik dik ben! Nou, dat is niet helemaal waar ...

Niet alleen je genen, maar ook je opvoeding en je gewoonten (gedrag) bepalen of je dik wordt of niet. Met andere woorden: je genen ten spijt, dik-zijn is tot op zekere hoogte ook een keuze.

Dat je gewicht deels een kwestie is van erfelijkheid, was trouwens al bekend. Dat kun je onder andere afleiden uit het feit dat twee dikke ouders, vaak dikke kinderen hebben. Al kun je er in dat geval over twisten of dat een kwestie van genetica of gedrag is. Ook kun je moeilijk ontkennen dat sommige mensen alleen eten als ze honger hebben, terwijl anderen voortdurend 'trek' in iets hebben.

In feite bepalen twee dingen of je dik wordt of niet: wat je in je mond stopt en de mate waarin je lichaam in staat is vet op te slaan en vet te branden. Dat laatste is een puur fysiologische kwestie. Dat eerste deels fysiologisch, deels psychologisch.

We kunnen er kort over zijn: sommige mensen slaan makkelijker vet op dan anderen en dat is deels toe te schrijven aan een stofwisselingsstoornis. Meer precies een probleem met hun koolhydraatstofwisseling. Deze mensen maken teveel insuline aan, een hormoon dat de vetopslag reguleert. Je moet weten dat alle overtollige calorieën worden opgeslagen als vet.

'Normale' mensen hebben een hoge koolhydraattolerantie. Dat wil zeggen dat zij het gros van de calorieën uit koolhydraten zullen verbranden. Koolhydraatgevoelige, of insulineresistente, personen daarentegen, hebben de neiging koolhydraten op te slaan als vet. Dit omdat het hormoon insuline hun lichaam 'vertelt' dat te doen.

Goed, als je niet te veel eet, dat wil zeggen méér calorieën consumeert dan je verbrandt, is je stofwisselingsprobleem niet echt een probleem. Maar je stofwisseling is niet het enige probleem. Wetenschappers hebben namelijk een verband gelegd tussen de kans op overgewicht en eetlust. Mensen die altijd trek hebben, hebben mogelijk een hormonale onbalans in de hersenen. Een stofje, C75 genaamd, onderdrukt de productie van een neuropeptide die je vertelt dat je honger hebt. In dit stofje ligt wellicht de sleutel tot een medicijn dat de eetlust remt.

We kunnen dus stellen dat overgewicht deels een hormonale kwestie is. Veel artsen en wetenschappers zien obesitas als een ziekte, die moet worden behandeld met medicijnen. Een andere groep ziet weer een grotere rol weggelegd voor gedragsbeïnvloeding.

Als obesitas al een ziekte is, kun je het misschien vergelijken met hart- en vaatziekten of kanker. Ook die ziekten zijn deels erfelijk bepaald, maar je kunt de kans op het krijgen ervan wel degelijk beïnvloeden. Door niet te roken bijvoorbeeld. Kortom, erfelijkheid is 'slechts' één risicofactor.

Het is zelfs gevaarlijk obesitas als ziekte te zien, want daarmee geef je mensen als het ware een excuus om teveel te eten: “Ik ben voorbestemd dik te zijn, want er is iets met mijn hormonen", zei ze, terwijl ze nog een gevulde koek nam. Als je denkt dat dik-zijn je lot is, ga je daarnaar leven. Of er in ieder geval niets aan doen om het te voorkómen.

Overigens komen de geluiden dat obesitas een ziekte is, vaak uit de Verenigde Staten, waar men nogal snel geneigd is iets als een aandoening te zien en er een medicijn voor te ontwikkelen. Kun je je voorstellen hoeveel miljarden iets als de uitvinding van een 'dieetpil' een farmaceut zou opleveren? Zo'n farmaceut heeft baat bij zoveel mogelijk dikke mensen ... Hij is de laatste die mensen wil doen geloven dat ze ook nog zelf invloed hebben op hun gewicht.

Als je genen je tegenwerken, dat wil zeggen als je een verstoorde stofwisseling hebt en één van die personen bent die altijd trek heeft, is afvallen en op gewicht blijven voor jou wellicht lastiger dan voor anderen, maar zeker niet onmogelijk. Het is een moeilijke strijd, maar eentje die je kunt winnen.

Je kunt kortom je genen en hormonen niet de schuld geven van je overgewicht. De primaire oorzaak van overgewicht, is nog altijd meer voedsel in je mond stoppen dan je lichaam nodig heeft. En over de hoeveelheid voedsel die je in je mond stopt, heb je zelf controle.

Als 'voorbestemde dikkerd' zul je misschien nooit met een BMI van 21,0 door het leven gaan, maar je kunt er wel zelf voor zorgen dat je binnen het gezonde spectrum valt door maatregelen te treffen op het gebied van je leefstijl, dat wil zeggen je voedings- en beweegpatroon. Als je gevoelig bent voor koolhydraten, kun je het aandeel eiwitten in je dieet vergroten ten koste van het aandeel koolhydraten. Maar dergelijke dieetadviezen vallen buiten de reikwijdte van dit artikel, dat enkel tot doel heeft je ervan te overtuigen dat jij grotendeels zelf je gewicht in de hand hebt!

Veel mensen hebben de neiging boos te worden als je hen de schuld geeft van hun overgewicht. Die neiging hebben mensen in het algemeen als je ze wijst op hun problemen, zoals geldproblemen – net als overgewicht een kwestie van inkomsten en uitgaven, als je begrijpt wat we bedoelen.

Mensen zien zich makkelijk als slachtoffer van hun eigen daden, maar moeilijker als de dader. De waarheid is dat je tegelijkertijd beide bent, wat kan zorgen voor de nodige conflicten. Maak daarom een weloverwogen keus hoe jij jezelf ziet: als dader of als slachtoffer. Dat bepaalt hoe jij in het leven staat: als een optimistisch iemand, die verantwoording neemt voor zijn eigen daden, of als een pessimist, die vooral 'de wereld' de schuld geeft van zijn misère.
  Gerelateerde webgidsen
voedingsschema beauty kookrecepten afslanken gezonde voeding
  Gerelateerde artikels
10 tips voor maximaal en blijvend vetverlies

5 tools om je calorie-inname bij te houden

Herprogrammeer je stofwisseling

Gezond snacken voor vetverlies

11 manieren om je stofwisseling te verhogen
  Linktip
Copyright © Startpagina Surfplaza.be, 2001-2020 · Privacy policy & contact