info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > herprogrammeer je stofwisseling
Herprogrammeer je stofwisseling
vrijdag 18 maart 2016, 16:43 uur
metabolism - fotolia
Natuurlijk, in essentie is gewichtsverlies een eenvoudige kwestie van geconsumeerde versus verbruikte calorieŽn. Maar dat verklaart niet waarom iedereen 'die vriend' heeft die kan eten wat hij wil, zonder bij te komen. De werkelijkheid is dat de menselijke stofwisseling erg complex in elkaar steekt en dat die van sommigen erg ongelukkig is 'geprogrammeerd'. Het is tijd om je stofwisseling te herprogrammeren.

1. Ontbijt!

Ontbijten wakkert het vuurtje van je stofwisseling, dat de hele nacht op een laag pitje heeft gestaan, aan. Een koolhydraat- en vezelrijk ontbijt, in de vorm van bijvoorbeeld havermoutpap of volkorenmuesli, geeft je urenlang een verzadigd gevoel en geeft je voldoende energie om de ochtend door te komen. Zorg ook voor voldoende eiwitten in je ontbijt, aangezien deze trager worden afgebroken dan koolhydraten en langer voor een verzadigd gevoel zorgen. Bovendien heeft je lichaam 's ochtends, na een nacht lang vasten, behoefte aan spieropbouwende aminozuren uit eiwitten.

2. Eet vaker

2000 kcal zijn 2000 kcal. Of je ze nu verdeelt over drie traditionele of zes tot zeven kleinere maaltijden. Toch kan het vaker eten van kleinere porties een positieve uitwerking hebben op je stofwisseling en hongergevoel, en zo bijdragen een gewichtsverlies. Hoe? Als je maag uitdijt, gaat er een signaal naar je hersenen, die een chemisch stofje afgeven dat je eetlust remt. Tegelijkertijd stookt je lichaam het vuurtje dat je stofwisseling is op. Het klinkt logisch: maar als je ervoor zorgt dat je voortdurend iets in je maag hebt, heb je dus nooit honger.

3. Zorg voor veel voedingsstoffen per calorie

Voedsel levert twee dingen: energie (calorieŽn) en voedingsstoffen. Snoepgoed en fastfood bevatten veel energie, maar weinig voedingsstoffen. Je overlaadt je lichaam met energie, maar daarmee krijgt het niet de voedingsstoffen die het nodig heeft binnen, waardoor je zelfs na twee hamburgermaaltijden nog trek hebt. Je kunt er beter voor zorgen dat elke calorie telt. Behoefte aan suiker? Snoep gezond, neem een appel. Dan krijg je behalve fructose of vruchtsuikers ook nog een boel vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen die een belangrijke rol spelen in tal van stofwisselingsprocessen en zorgen voor een verzadigd gevoel. Om diezelfde reden geven we ook de voorkeur aan volvette zuivelproducten boven magere varianten, die zorgen voor de zogenaamde 'lightparadox', wat erop neerkomt dat je geneigd bent van lightproducten mťťr te eten, waardoor je per saldo meer calorieŽn binnenkrijgt, wat haaks staat op het doel van deze 'gezonde' alternatieven.

4. Eet iets meer calorieŽn dan nodig als je op gewicht wilt blijven

Als je mťťr calorieŽn consumeert dan je nodig hebt, worden de overtallige calorieŽn door je lichaam opgeslagen als vet. En als je minder calorieŽn binnenkrijgt dan je verbrandt, worden die vetreserves aangesproken. Maar er gebeurt nog iets anders met je stofwisseling als je te weinig of juist te veel calorieŽn consumeert. Ze gaat namelijk trager respectievelijk sneller werken. Te veel eten versnelt je stofwisseling. Maar natuurlijk niet in zulke mate dat alle overtollige calorieŽn worden verbrand – dan kon je namelijk eten wat je wilde. Nu is het de truc om, voor het behouden van een gezond gewicht, nťt iets meer calorieŽn te consumeren dan je nodig hebt. Dan stook je enerzijds je stofwisseling op, zonder dat je lichaam die enkele tientallen overtollige calorieŽn als vet opslaat. Dat eerste effect heft het tweede namelijk op. Als je gewicht wilt verliezen daarentegen, zul je toch echt minder calorieŽn moeten consumeren dan je verbruikt.

5. Drink meer water

Water geeft door zijn pure volume een vol gevoel en bevordert de darmwerking. Daarbij spelen de mineralen die water van nature bevat een belangrijke rol in diverse stofwisselingsprocessen. Drink dus voldoende water tussen je maaltijden door, maar ook onder het eten. Mensen die een flink glas water tijdens hun maaltijd nuttigen, eten circa 10% minder. En drink een glas water als je honger hebt op een moment dat je eigenlijk geen honger hoort te hebben (bijvoorbeeld een uur na een genuttigde maaltijd). Grote kans dat je dorst en honger door elkaar haalt.