info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > de symptomen van lactose-intolerantie
De symptomen van lactose-intolerantie
donderdag 10 feb 2022, 14:15 uur
groene thee
Lactose is een soort suiker dat van nature in de melk van de meeste zoogdieren voorkomt. Mensen met lactose-intolerantie kunnen die suiker niet volledig verteren. Als gevolg hiervan hebben ze diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten of drinken van zuivelproducten. De aandoening, die ook lactosemalabsorptie wordt genoemd, is meestal ongevaarlijk, maar de symptomen ervan kunnen onaangenaam zijn.

Te weinig van een enzym dat in je dunne darm wordt geproduceerd (lactase) is meestal verantwoordelijk voor lactose-intolerantie. Je kan een laag lactasegehalte hebben en toch melkproducten kunnen verteren. Maar als je niveaus te laag zijn, word je lactose-intolerant, wat leidt tot symptomen nadat je zuivel hebt geconsumeerd.

De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen de aandoening aan zonder alle zuivelproducten op te geven.

De tekenen en symptomen van lactose-intolerantie beginnen meestal 30 minuten tot twee uur na het eten of drinken van voedsel dat lactose bevat. Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn de volgende.

1. Maagpijn en een opgeblazen gevoel

Maagpijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor bij lactose-intolerantie. Ze worden veroorzaakt wanneer bacteriën in de dikke darm lactose fermenteren die het lichaam onverteerd heeft achtergelaten, wat resulteert in overtollig gas en water. Pijn situeert zich meestal rond de navel en de onderbuik.

Let wel, maagpijn en een opgeblazen gevoel zijn veelvoorkomende symptomen die ook kunnen duiden op een andere aandoening of op simpelweg te veel veel eten.

2. Diarree

Lactose-intolerantie veroorzaakt diarree door het watervolume in de dikke darm te vergroten, waardoor het volume en de vloeistofinhoud van de ontlasting toenemen. Het komt vaker voor bij baby's en jonge kinderen dan bij volwassenen

3. Constipatie

Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de drie dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik.

Constipatie is een zeldzamer symptoom van lactose-intolerantie. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door een toename van de methaanproductie in de dikke darm, waardoor de transittijd in de darmen wordt vertraagd.

4. Winderigheid

De fermentatie van lactose in de dikke darm kan leiden tot verhoogde winderigheid, en de mate waarin dit gebeurt, kan aanzienlijk verschillen van persoon tot persoon. Het gas dat vrijkomt bij de fermentatie van lactose is geurloos.

5. Andere symptomen

Andere gemelde symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem en spier- en gewrichtspijn, maar deze zijn niet bevestigd als echte symptomen. Bovendien kunnen sommige mensen met een melkallergie hun symptomen ten onrechte toeschrijven aan lactose-intolerantie.

In tegenstelling tot lactose-intolerantie kan een melkallergie levensbedreigend zijn, dus het is belangrijk om een nauwkeurige diagnose van de symptomen te krijgen, vooral bij kinderen.

Diagnose

Je arts kan lactose-intolerantie vermoeden op basis van je symptomen en je reactie op het verminderen van de hoeveelheid zuivelproducten in je dieet. Je arts kan de diagnose bevestigen door het uitvoeren van een waterstof-ademtest en/of een lactosetolerantietest (bloedonderzoek).

Behandeling

Behandeling van lactose-intolerantie omvat meestal het beperken of vermijden van voedingsmiddelen met een hoog lactosegehalte, zoals melk, smeerkaas, zuiveltoetjes, roomboter, room en ijs.

Weinig mensen hebben zo'n ernstige lactose-intolerantie dat ze alle melkproducten moeten schrappen en op hun hoede moeten zijn voor niet-zuivelproducten of medicijnen die lactose bevatten.

Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak tot 240 ml melk verdragen, vooral wanneer het over de dag wordt verspreid. Bovendien verdragen ze gefermenteerde melkproducten zoals kaas en yoghurt vaak beter, dus deze voedingsmiddelen kunnen mensen helpen om aan hun calciumbehoefte te voldoen zonder symptomen te veroorzaken. Ook bestaan er melkvervangers, zoals sojamelk of rijstmelk en voedingssupplementen.

Bronnen: Healthline, Mayo Clinic