info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > vet verbranden? zet de verwarming lager!
Vet verbranden? Zet de verwarming lager!
maandag 10 feb 2014 12:19 uur
verwarming, fotolia
Als je naar de dierenwereld kijkt, zie je beesten zelden bijkomen in de winter. Toch? Dat komt natuurlijk doordat voedsel schaarser is en ze meer energie spenderen aan het vinden van voedsel. Maar ook de kou zťlf kan een rol spelen, zijn onderzoekers van het Maastricht UMC+, een samenwerkingsverband tussen Maastricht University en Academisch Ziekenhuis Maatricht, onlangs achtergekomen.

Als je wilt afvallen, moet je minder eten en meer bewegen. Zo simpel is dat. Maar, het kan ook helpen je thermostaat wat lager te zetten in de winter of een wat minder dikke jas aan te trekken.

Ga nu niet meteen in je onderbroek in de sneeuw staan, want als het ijskoud is, gaat je lichaam juist energie proberen te besparen. We hebben het over een graadje of 17, 18. Bij die (binnen)temperatuur, die door de meeste mensen als licht onaangenaam zal worden ervaren, verbrand je namelijk meer calorieŽn uit lichaamsvet.

De verklaring daarvoor is simpel. De normale lichaamstemperatuur is 36,9 graden. Als het binnen 18 graden is in plaats van pak 'm beet 21 graden, moet je lichaam nťt wat harder werken (lees: meer calorieŽn verbranden) om die temperatuur te handhaven.

Mensen en andere zoogdieren hebben twee soorten vetweefsel: het bekende witte en het minder bekende bruine vet. De belangrijkste functie van bruin vet, is het lichaam warm houden. Bruin vetweefsel bevat daartoe veel meer mitochondriŽn, de energiecentrales van cellen, dan wit vetweefsel. Schroef de temperatuur in een ruimte terug, en dit vetweefsel wordt actief. Wit vetweefsel is veel minder actief en dient louter als reserve.

Het terugdraaien van je thermostaat heeft dus een gunstige invloed op je stofwisseling en energiebalans, aldus Wouter van Marken Lichtenbelt, bioloog aan het MUMC+.

Dat scheelt misschien maar een paar kilocalorieŽn per dag, maar op lange termijn kunnen die paar calorieŽn wťl het verschil maken! In combinatie met een gezonde leefstijl, is het terugdraaien van je thermostaat alles wat je hoeft te doen om op gewicht te blijven!

Als je probeert af te vallen, weet je dat alle kleine beetjes helpen. De thermostaat twee graden lager zetten in de winter, kan er op jaarbasis zomaar voor zorgen dat je een kilo vet mťťr kwijtspeelt. Dat zijn zowat tien uur op de loopband of cross-trainer! En daar hoef je verder niks voor te doen dan afzien van een beetje comfort.