Magazine

15 handige YouTube-functies

Met jaarlijks 800 miljoen unieke bezoekers is YouTube na Google en Facebook 's werelds drukst bezochte website, en met stip de nummer één-bestemming voor het delen van video's. Elke seconde wordt er ruim drie kwartier aan beeldmateriaal geüpload.Toch weten maar weinigen dat je op YouTube veel meer kan doen dan kijken naar filmpjes van lachende baby’s en grappige katten. Wij plozen de website uit en vonden 15 YouTube-functionaliteiten die je misschien nog niet kende, maar die wél zo handig zijn. We presenteren ze je in willekeurige volgorde.

 

Editor

 

Op www.youtube.com/editor kan je geavanceerde effecten toevoegen aan video’s die je al hebt geüpload, overgangen creëren en video's comprimeren. Ook kan je (legaal) muziek toevoegen uit de audiotheek

 

 

Disco

 

YouTube Disco telt automatisch een playlist met de nummers van jouw favoriete artiest of band samen. Of dat nu AC/DC, Rihanna of Michael Jackson is. Voor wat meer variatie kun je ook de complete huidige top 100 afspelen.

 

Charts

 

Op www.youtube.com/charts vind je een overzicht van de best bekeken, hoogst gewaardeerde en de meest bediscussieerde video’s per dag/week/maand of aller tijden. In één specifieke categorie (Sport of Dieren bijvoorbeeld) of in alle categorieën. Wat jij wilt. Handig om het kaf van het koren te scheiden.

 

Audioruil

 

Je kan (mag) niet zomaar elk nummer onder je video zetten. Gelukkig beschikt YouTube zelf over een grote audiotheek, met honderden muzieknummers die je gratis onder jouw video kan zetten. Zo voorkom je dat het geluid van jouw video wordt uitgeschakeld door YouTube omdat je illegaal een nummer hebt geüpload.

 

Lean Back

 

Leun gerust achterover, want met LeanBack krijg je de video’s die jij leuk vindt op een presenteerblaadje aangereikt. Op basis van video’s die je in het verleden hebt bekeken, gaat YouTube op zoek naar soortgelijke video's. Zo hoef je zelf niet meer te zoeken. Probeer het eens en je zal zien dat het gros van de video’s inderdaad aansluit bij jouw interesses, een vreemde eend in de bijt zo nu en dan daargelaten.

 

 

Create

 

Hoe maak je een 'flashy' geanimeerd YouTube-filmpje? Via YouTube Create creëer je in handomdraai jouw eigen animatievideo op basis van video's, foto's, tekst of alle drie. Met een reeks handige applicaties voeg je wat zout en peper toe aan je anders flauwe filmpjes!

 

Creative Commons

 

Een relatief nieuwe functie is Creative Commons, ofwel openbare video’s die je naar believen kan bewerken in Editor. Creatieve videomakers kunnen zich helemaal loslaten op de nu al 10.000 video’s die, net als de artikelen op Wikipedia, onder de zogenoemde Creative Commons-license vallen, en dus gemeengoed zijn.

 

Bijschriften

 

Een nauwelijks bekende functie is Annotations, 'aantekeningen' of  'bijschriften'. Zoals de naam al zegt, stelt deze functie je in staat je video’s van interactief commentaar te voorzien in de vorm van tekstballonnen.

 

 

Ondertiteling

 

Met Captions and Subtitles kan je door het toevoegen van ondertiteling je video’s op een makkelijke manier toegankelijk maken voor anderstaligen, doven en slechthorenden. De functie is ook bijzonder handig als je ergens bent waar je het geluid van je computer niet aan kan of mag zetten. Je kan de functie snel en makkelijk (de)activeren door op de cc-knop onder aan de video te klikken. 

 

 

Kijk later

 

Heb je ooit een video op een later tijdstip willen terugkijken? Maar kon je de video niet meer terugvinden? Met de handige functie Watch later hoef je alleen maar op de ‘+’ onder aan een video te klikken en het filmpje belandt automatisch op je homepage. Let wel, deze functie werkt niet bij alle video’s.

 

Live

 

Dankzij YouTube Live is YouTube niet meer alleen de plaats voor video's, maar ook voor live-uitzendingen. Er is inmiddels al een twintigtal livestreams, en er staan er nog meer in de wachtrij. Zo kan je binnenkort bijvoorbeeld de Volvo Ocean Race live volgen via een stream.

 

YouTube op je tv

 

Heeft jouw tv toegang tot internet? Op www.youtube.com/xl kan je alle YouTube-filmpjes in extra groot formaat kijken, ideaal voor grote beeldschermen. Ook kun je makkelijker navigeren, en de video’s worden standaard schermvullend afgespeeld, zonder commentaren en andere nare afleidingen.

 

 

Voor filmmakers

 

Een creatief hoekje in YouTube voor 'videomakers met een klein budget en grootse dromen'. Filmmakers vinden hier tal van tutorials, tools, ideeën, applicaties en inspiratie om video’s speciaal voor YouTube te maken.

 

 

Lichtgewichtmodus (bèta)

 

Moet je jouw breedbandverbinding delen met anderen? Beschik je over een trage internetverbinding? Schakel dan YouTube's Feather mode in. In deze lichtgewichtmodus kan je enkel het filmpje kijken en worden verder alle overbodige functionaliteiten uitgeschakeld. Je kan deze modus eenmalig of permanent inschakelen.

 

TestTube

 

TestTube: het 'laboratorium'  van YouTube, waar je alle nieuwe features kan uitproberen vóór ze aan het grote publiek worden gepresenteerd. Hoewel veel functionaliteiten nog te kampen hebben met de gebruikelijke kinderziekten, en de meeste ideeën te testfase niet eens doorstaan, is dit toch een zonder meer leuke functie. Wel even zo vriendelijk zijn feedback te geven.

Laatste reacties