Magazine

Hoe goed is de internetdekking van jouw mobiele operator?

Update woensdag 30 november 2016: deze dekkingskaarten zijn niet meer beschikbaar.

 

4G is er al een tijdje, maar de dekking ervan laat in delen van ons land nog steeds te wensen over. Dankzij een nieuwe vergelijkingstool van telecomwaakhond BIPT kan je nu precies zien hoe jouw mobiele-telefoonprovider op dit punt scoort. Een interactief kaartje toont de landelijke internetdekking van Proximus, Mobistar en Base. Met de tool hoopt het BIPT dat de concurrentie op basis van kwaliteit wordt aangezwengeld zoals dat eerder met de prijzen gebeurde. Base komt er in de ‘dekkingsatlas’ het beste uit voor 4G, terwijl de kaart voor 3G bij Proximus het meest ingekleurd is. Dekking zegt echter niet alles, waarschuwt het BIPT. Volgens Mobistar geeft de kaart überhaupt geen betrouwbaar beeld.

 

De kaart

 

De dekkingskaart is gebaseerd op informatie die door de drie operators zelf is aangeleverd en door het BIPT is gecontroleerd. Om de drie maanden zal de kaart geüpdatet worden, want de netwerken evolueren snel. De huidige gegevens dateren van 15 april. Op de kaart kan je kiezen tussen de standaarden 2G, 3G en 4G en de info bekijken per operator, of als totaaldekking voor het land.

 

 

Gebruik je de diensten van een zogenaamde virtuele operator (bijvoorbeeld Mobile Vikings, Aldi Talk, JIM Mobile, Telenet, De Post en Scarlet Mobile), dan moet je even nagaan van welk netwerk van een ‘echte’ operator deze gebruikmaakt. Zie hier (net boven de kaart).

 

Vlaanderen versus Wallonië

 

Eén ding wordt meteen duidelijk als je de tool gebruikt: in Vlaanderen is het aanmerkelijk beter gesteld met de mobiele dekking dan in Wallonië. De 4G-dekking is vooral in het uiterste zuiden bedroevend te noemen. Zelfs 3G laat daar nog wel eens te wensen over en het is eigenlijk alleen Proximus dat zo goed als landelijke 3G-dekking biedt.

 

Kanttekeningen

 

Volgens het BIPT kunnen de gegevens je helpen bij het kiezen van een provider. Een uitgebreide dekking staat echter niet garant voor goede ontvangst en een snelle verbinding, nuanceert de organisatie. Daarover biedt de kaart voorlopig nog geen informatie. Merk ook op dat de betrouwbaarheid van de data per operator verschilt. Bij de controle van de verstrekte gegevens scoorde alleen Mobistar 100 procent, de twee concurrenten elk iets minder. Die verschillen maken een vergelijking onmogelijk, vindt Mobistar, dat het minst gunstig uit de vergelijking komt.

 

Neem deze kanttekeningen dus zeker mee bij het interpreteren van de gegevens. Niettemin geeft de vergelijkingstool je wel degelijk een indicatie welke je kan laten meewegen in je oordeel over een provider. Meer informatie over mobiel internet, alsmede een tool om het voor jou geschikte datavolume te berekenen vind je op www.surfmobile.be.

Laatste reacties