Magazine

Hoe oud zie je eruit? Deze site vertelt het je

Update 8-11-2023: deze dienst is niet meer beschikbaar.

 

Als je willekeurige mensen zou vragen om jouw leeftijd in te schatten krijg je vast heel wat verschillende antwoorden te horen. Het is en blijft nattevingerwerk. Maar wat nou als een computer jouw leeftijd zou inschatten, puur op basis van een wiskundig algoritme? Die mogelijkheid is nu werkelijkheid dankzij How-Old.net, een website van Microsoft die leeftijden kan voorspellen op basis van foto’s. Tenminste, dat is de bedoeling. De applicatie blijkt er soms nogal eens ver naast te zitten, tot hilariteit van de intussen al vele internetgebruikers die de tool uitprobeerden.

 

Kunstmatige intelligentie

 

How-Old.net is bedoeld als showcase van wat Microsoft op het gebied van gezichtsherkenning kan. De website maakt gebruik van dezelfde technologie als Microsofts Azure Machine Learning Gallery. Deze afdeling houdt zich vooral bezig met kunstmatige intelligentie. In plaats van ‘de kleinschalige demo die 50 tot 200 mensen moet bereiken’, ging het How-Old-project vandaag viraal en is de hele wereld het speeltje aan het uittesten.

 

Zo werkt het

 

How-Old.net werkt dan ook heel simpel: even een foto uploaden van jezelf of iemand anders, of eventueel een foto opsnorren via Bing, en de tool herkent het gezicht en – als het goed is – het geslacht en de leeftijd. Bij benadering toch. Je hoeft niet bang te zijn dat je foto wordt opgeslagen door het softwarebedrijf, slechts de zogenaamde metadata wordt bewaard om de dienst te verbeteren.

 


 

Fout!

 

En verbetering is er toch nog wel nodig. De machine blijkt er nogal vaak ver naast te zitten en dat kan vleiend, maar ook heel beledigend zijn. Op Twitter en andere social media zagen we al de nodige pijnlijke en hilarische voorbeelden van foute inschattingen voorbijkomen (zie: #HowOldRobot). Volgens Microsoft is de technologie nog volop in ontwikkeling, dus voel je niet beledigd mocht de machine je een paar jaartjes ouder inschatten.

 

 

 

 

 

How-Old.net

Laatste reacties