Magazine

Lex.be, de juridische zoekmachine

lex.beWat is de strafmaat voor een bepaald vergrijp? Is het de moeite voor mijn probleem een advocaat in te schakelen? Wie krijgt het hoederecht bij een scheiding? Welke rechtbank moet ik kiezen? Stuk voor stuk juridische vragen waar we allemaal wel eens mee te maken kunnen krijgen. Waarschijnlijk schakel je in zo’n geval Google in, maar zelfs via die zoekreus is het moeilijk om snel actuele en accurate juridische informatie op te snorren. Dit komt doordat officiële juridische data, zoals wetteksten, arresten en vonnissen, vaak niet goed ontsloten zijn voor het publiek. Veel informatie is wordt niet eens openbaar gemaakt of is enkel beschikbaar achter een betaalmuur. En als de informatie al publiekelijk toegankelijk is, dan is ze slecht doorzoekbaar. De makers van zoekmachine Lex.be brengen hier verandering in. Ze willen dat de rechtspraak laagdrempelig, intuïtief en snel toegankelijk wordt. De sleutel daartoe is slim gebruikmaken van technologie en het resultaat is een ‘Google van de rechtspraak’.

 

Juridische bronnen

 

Lex.be is dus een zoekmachine à la Google, zonder toeters en bellen, maar dan toegespitst op de Belgische wetgeving en rechtspraak. De site doorzoekt drie officiële juridische bronnen: het Belgisch Staatsblad, Juridat (de juridische databank van de overheid) en de Federale Overheidsdienst Justitie. Op dit moment zijn er meer dan 1,7 miljoen documenten uit het Belgisch Staatsblad en meer dan 150.000 jurisprudentiedocumenten geïndexeerd. Het is de bedoeling dat in de toekomst nog databanken met juridische informatie worden toegevoegd.

 

Zoeken à la Google

 

Net als bij Google staan snelheid en gebruiksgemak voorop. De teksten worden geïndexeerd en algoritmen zetten de ongestructureerde teksten om in een gestructureerde databank. Daardoor is het mogelijk de zoekresultaten te verfijnen door te filteren op criteria als taal, arrondissement, type uitspraak enzovoort. Dit alles gratis en voor iedereen – van juridische professionals en studenten tot de ‘gewone’ burger.

 

lex.be

 

Het broertje Data.be

 

De makers van Lex.be lanceerden eerder al Data.be, een bedrijvenzoekmachine die toegang verschaft tot officiële bedrijfspublicaties en financiële info.

Laatste reacties