Magazine

Vind je eerste tweet terug via Twitter-zoekmachine Topsy

Update 15 december 2015: zoekmachine Topsy heeft haar activiteiten gestaakt.

Naar verwachting zal Twitter eind dit jaar maar liefst 250 miljoen actieve gebruikers hebben. Wellicht ben jij daar één van en zou je best nog eens willen lezen wat je in het verleden zoal de wereld in hebt getweet. Het is via je Twitter-account of de Twitter-zoekmachine niet mogelijk om tweets van een bepaalde datum op te roepen, laat staan om je allereerste tweet nog eens op je scherm te toveren (of je moest pas op Twitter actief zijn). Gelukkig biedt Topsy soelaas. Deze vernuftige social media-zoekmachine indexeerde naar eigen zeggen alle tweets sedert het prille begin van Twitter, namelijk juli 2006.

 

425 miljard tweets

 

Het archief van Twitter omvat een slordige 425 miljard tweets. Een enorme hoeveelheid data, die je vreemd genoeg niet via Twitter zelf kan doorzoeken. Via de Twitter-search kan je immers enkel recente berichtjes opsnorren. Ook via Google geraak je niet meer in de Twitter-krochten, sinds de samenwerking tussen de twee internetreuzen in 2011 beëindigd werd en daarmee ook het doek viel  voor Googles realtime-zoekfunctie. Maar dankzij social media-zoekmachine Topsy kunnen we ons sinds kort weer het volledige Twitter-archief doorzoeken. Topsy, een gecertificeerde reseller van de Twitter-data, slaagde erin om elke tweet sinds medio 2006 te indexeren en op een gebruiksvriendelijke wijze vindbaar te maken. Een enorme klus, die Twitter alleen vanwege het kostenplaatje zelf nooit is aangegaan. Topsy, opgericht in 2007, wist er echter voldoende durfkapitaal toe te vergaren.

 

Allereerste tweet ooit

 

Om de eerste tweet van een gebruiker, misschien wel jezelf, op te zoeken, ga je naar topsy.com en tik je in de zoekbalk "from:gebruikersnaam" in. Vervolgens rangschik je de zoekresultaat op oudste eerst ('Sort by oldest' naast de zoekbalk) en kies je aan de linkerzijde de periode All Time. Et voilà. Op die wijze kan je bijvoorbeeld ook de allereerste tweet ooit teruglezen, welke zeven jaar geleden werd verstuurd door Jack Dorsey (@Jack), mede-oprichter van Twitter. Of sla de debuut-tweets onze Belgische Twitter-grootheden er eens op na.

 


 

Volwaardige zoekmachine

 

Uiteraard kan je nog veel meer met Topsy. In feite is het een zoekmachine à la Google, waarmee tekst, links, foto's en video's over een bepaald onderwerp kan opzoeken. Het immense Twitter-archief kan je inmiddels beschouwen als een internet op zichzelf en daar hoort dus ook een volwaardige zoekmachine bij.

Laatste reacties