Magazine

WhatsApp brengt Kanalen naar België; wat zijn het precies?

WhatsApp blijft ons verrassen met allerlei nieuwe functies. De laatste noviteit heet Kanalen. Die houdt in dat gebruikers updates van bekende personen of organisaties kunnen ontvangen door een WhatsApp-kanaal te volgen. Het is geen groepsgesprek: volgers kunnen de berichten alleen lezen. In dit artikel gaan we nader in op wat Kanalen precies is en hoe je het kan gebruiken.

 

Eenzijdige uitzendingstool

 

WhatsApp noemt Kanalen een eenzijdige uitzendingstool waarmee beheerders tekst, foto’s, video’s, stickers en peilingen kunnen sturen. Dat kunnen organisaties of bekende personen zijn. Als volger van zo’n kanaal ontvang je steeds de laatste updates van bijvoorbeeld een bepaalde artiest of sportclub. Andersom kunnen influencers updates met hun volgers delen.

 

 

De functie is dus best wel vergelijkbaar met de tijdlijnen op andere sociale media, waaronder Facebook en X (Twitter).

 

Kanalen staan los van de gewone WhatsApp-gesprekken en gebruikers kunnen niet van elkaar zien welke kanalen ze volgen. Ook telefoonnummers zijn niet te zien. De geschiedenis van een kanaal is beperkt tot maximaal 30 dagen.

 

Reageren

 

Volgers kunnen berichten in deze kanalen lezen, maar er niet op reageren. Of toch een beetje: ze kunnen een emoji achterlaten. Zodoende doen Kanalen ook denken aan chatapp Telegram, dat al langer dergelijke read only-kanalen biedt.

 

Directory

 

WhatsApp zegt tevens te bouwen aan een doorzoekbare directory, waarin je kanalen op basis van thema en locatie kan opsnorren. Je kan ook bij een kanaal komen via uitnodigingslinks die in chats of via e-mail worden verzonden of die online worden geplaatst.

 

 

Beheerders

 

Het aanmaken en beheren van WhatsApp-kanalen is vooralsnog gereserveerd voor grote organisaties of bekende mensen, maar in de komende maanden wordt het naar verluidt voor iedereen mogelijk om een eigen kanaal te beginnen.

 

Beheerders kunnen zelf bepalen wie hun kanaal kan volgen en of ze wel of niet in de directory worden opgenomen.

 

Uitrol

 

Kanalen worden nu uitgerold door WhatsApp in 150 landen. Ze zijn te vinden in de nieuwe tabblad met de naam Updates. Hier zijn de kanalen gescheiden van de chats met familie, vrienden en communities. Wij hebben op het moment van schrijven nog geen toegang tot deze functie. Het kan dus nog even duren voordat je Kanalen kan gebruiken.

 

Uiteraard biedt WhatsApp ook zelf een kanaal aan. Hiermee blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden rond de populaire chatapp.
 

Laatste reacties